Weetjes over champagne

Champagne is rond de Kerstdagen en Nieuwjaar één van de meest favoriete dranken. Maar het is natuurlijk ook heerlijk om een lekker glas champagne in te schenken op zaterdagavond tijdens een etentje met vrienden! Of om een belangrijke mijlpaal van je onderneming, studie of in de liefde te vieren met een bijzondere fles bruisend goud.

Maar wat weten we eigenlijk allemaal over champagne? Deze mousserende wijn is niet alleen een heerlijke drank, maar ook nog eens zeer interessant! Zo heeft champagne een aantal bijzondere eigenschappen en bovendien een intens en langdurig productieproces. Wij hebben een aantal leuke weetjes over deze bruisende wijn voor je op een rijtje gezet!

Wist je dat…

… champagne uit maar liefst 7 toegestane druivensoorten mag bestaan? De drie bekendste zijn Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier. Maar ook de Arbane, Petit Meslier, Pinot Blanc en Pinot Gris druif (zeer zelden gebruikt voor champagne) zijn toegestaan voor de productie van champagne. Deze worden ook wel de vergeten druiven of druiven van weleer genoemd. Ontdek meer over deze druivensoorten!

… in de laatste tien jaar de productie van champagne met ruim 40% is gestegen? In Nederland steeg de champagneverkoop in 2014 alleen al met 20% ten opzichte van 2013. Daarbij heeft vooral de verkoop van kleine champagneproducenten een groot aandeel in gehad en daar zijn wij als importeur van uitsluitend zelfstandige champagnehuizen uiteraard erg blij mee! 

… een fles champagne minimaal vijftien maanden moet rijpen voor het getransporteerd en gedronken kan worden? Ontdek meer over de productie fases!

… in de laatste weken van het jaar de consumptie van champagne het grootst is? Over het precieze percentage zijn de experts het niet eens, maar de schattingen liggen tussen de 60 en 90 procent.

… een champagneglas oneffenheden moet hebben als je een bellensnoer wilt zien? Het bellensnoertje maakt dan een startpunt in de oneffenheid van het glas. Als dat niet zo is, zie je geen bellensnoer. Je krijgt natuurlijk nog wel de bubbels te zien! Om deze reden wordt het kristallen glas als perfect glaswerk voor champagne ervaren. De structuur van kristal is namelijk oneffen van zichzelf. Ook laten de aroma’s en smaak zich door dit ‘inperfecte’ glas nog beter laten ruiken en proeven!

… een fles met 75cl champagne rond de vijftig miljoen bubbeltjes bevat?

… de bubbels van champagne het beste behouden blijven als je het uit een tulpvormige flûte drinkt? Hele bijzondere champagnes zoals de pareltjes van Aspasie of de Brut d’Autrefois van Corbon kun je echter beter uit een groot wijnglas drinken. De grote opening geeft namelijk meer recht aan dit type champagne, omdat de wijn zich meer kan ‘openen’. Lees meer over de evolutie van het champagneglas!

… een écht goede champagnes zonder mousse ook een fantastische wijn zou moeten zijn?

… de mooiste champagnes vaak van de eerste persing druiven worden gemaakt? Ook wel de ‘Coeur de Champagne’ genoemd: het hart van de champagne! Champagnes die uitsluitend van de tweede persing worden gemaakt, hebben een minder hoge kwaliteit.

… de consumptie van champagne in Frankrijk per hoofd van de bevolking bijna 20 keer hoger is dan in Nederland?

… champagne vroeger vooral bij het dessert werd gedronken en niet als aperitief, waar het nu vooral om bekend staat? Champagne was vroeger namelijk een stuk zoeter van smaak, waardoor het meer bij het dessert pastte. 

… wanneer je een fles champagne open maakt de kurk niet mag knallen, maar moet sissen? Zo blijven de bubbels namelijk het beste behouden en gaat er uiteraard ook zo weinig mogelijk champagne verloren! Ook moet je bij het openen niet de kurk, maar de fles draaien!

… het openen van een champagnefles met een sabel sabreren heet? Sabreren is een historische nobele kunst die ontstaan is in de tijd van Napoleon, 200 jaar terug. Ontdek meer weetjes over champagne & sabreren!

Na al deze weetjes ook zo’n zin gekregen in champagne? In onze webshop vind je heerlijke champagne om van te genieten na bijvoorbeeld een dag werken of met vrienden op de bank. Ga bijvoorbeeld voor een heerlijke champagne rosé en bestel meteen een fles!