De meeste mensen zullen champagne omschrijven als een mousserende wijn die vaak geassocieerd wordt met feest. Er is echter zoveel meer te vertellen over het bruisende goud. Reden voor ons om een aantal weetjes op een rij te zetten! Op die manier laten we je graag nader kennis maken met de brouzjende wereld van champagne. Dit keer richten we ons op de kunst van het sabreren!
Sabreren moet je leren! Wat is het? Waar komt het vandaan? En wat is tegenwoordig kenmerkend voor sabreren? De volgende tien weetjes vertellen je de belangrijkste ins en outs over deze historische manier van het openen van een champagnefles.
…je bij sabreren een fles champagne opent met een sabel?
…deze gewoonte begin 19e eeuw is ontstaan in de tijd van Napoleon? Kozakken zouden deze techniek toegepast hebben om overwinningen te vieren.
…de kunst van het sabreren tegenwoordig in ere gehouden wordt door de Confrérie du Sabre d’Or? De sabreurs van de Nederlandse Ambassade zijn geregeld te vinden op evenementen waar zij je graag de fijne kneepjes van het vak laten zien.
…sabreurs in rang kunnen verschillen? Van laag naar hoog: Sabreur, Chevalier-sabreur, Officier-sabreur, Commandeur-sabreur, Grand-commandeur of voor restaurants Maitre-sabreur.
…een botte snijkant kenmerkend is voor de champagnesabel?
…een champagnefles voordat je deze gaat sabreren, op de juiste temperatuur moet zijn? Bij een temperatuur hoger dan acht graden wordt de druk hoger en kan de fles exploderen. Bij een temperatuur lager dan vier graden kan de fles scherven en splinteren bij het sabreren. Zes graden is de ideale temperatuur.
…de kurk bij een sabrage met wel 160 kilometer per uur uit de fles kan schieten?
…je na het sabreren niet bang hoeft te zijn voor glassplinters in de champagne? De druk in de fles zorgt ervoor dat eventuele splinters weggeblazen worden.
…het bij Brouzje mogelijk is om te leren sabreren? Hierbij zal je begeleid worden door een gecertificeerde Chevalier-sabreur!