Ullens - Domaine de Marzilly

Brut Lot 9

52,50

Korting 2 flessen - €0,75
Korting 6 flessen - €1,50

Aroma

complex, subtiel, bloemige en geroosterde tonen, geel steenfruit, zoals perzik, nectarine en abrikoos

Smaak

verkwikkend, fris, exotisch, hartige afdronk met aanhoudende sappigheid.

Druiven

80% Meunier, 20% Chardonnay

Dosage

3 g/l

Vinificatie

Vinificatie en rijping in eiken vaten. Minimaal 2 jaar gerijpt. 50% reserve wijn.

Regio

Montagne de Reims, Massif de Saint-Thierry

Categorie

Biologisch, duurzaam, blend

ProductcodeBR230109

Dit is de champagne van het huis waardoor Ullens mede de titel ‘Winemaker of the year 2020’ van Gault Millau heeft opgeleverd. De cuvée is een blend van de Meunier en Chardonnay met een meerderheid van Meunier. Zowel de vinificatie als de rijping wordt gedaan in houten vaten. Dit past in zijn visie om zoveel als mogelijk gebruik te maken van de ambachtelijke methodes om champagne te maken.

Al met al resulteert deze productiewijze in een prachtige aansprekende champagne. De aroma’s zijn complex en subtiel. Bloemige en geroosterde tonen evolueren naar geel steenfruit, zoals perzik, nectarine en abrikoos. De smaak is verkwikkend en fris. Hartige afdronk met aanhoudende sappigheid. De dosage is perfect in balans met de wijn!

De naam Lot 9 komt voort uit het feit dat deze partij de negende degorgement betreft die op de markt wordt gebracht.

Een sprookjesverhaal wat echt is. Dat is het verhaal van Maxime Ullens de Schooten (1985), een Belg die sinds 2018 champagne maakt. Maxime was op pad met zijn vader in de Champagne met beide een liefde voor historische panden. Zo ontdekten ze in 2012 het vervallen Château de Marzilly in het meest noordelijke deel van de regio Massif de Saint-Thierry, vlakbij Hermonville, omgeven door een park en een bos (32 ha) en hoewel het de Eerste Wereldoorlog heeft overleefd was het verwaarloosd. Alsof het zo moest zijn dat deze familie van Belgische adel zijn eigen kasteel ontdekte. Deze streek heeft een rijke historie wat betreft het maken van wijn mede door de nabijgelegen Abdij van Saint-Thierry.

Maxime die is opgeleid als bouwkundig ingenieur, besluit het te renoveren samen met zijn vader. En gezien de staat was dat een flinke klus. Door zijn ervaring als renovatiedeskundige en aandacht voor de historie van het pand en het gebied, is het kasteel met kenmerkende details in ere hersteld. Het was echter een grote verrassing toen de zeer gerespecteerde bodemonderzoeker Claude Bourguignon ontdekte dat er op het landgoed een klein stuk was met wijnstokken dat gespaard was door de phylloxera-crisis aan het begin van de 19e eeuw. Inmiddels volledig overwoekerd door het bos. Echter dit kleine perceel was het begin van een nieuw hoofdstuk.

Maxime was zo enthousiast dat hij de benodigde studie aan Lycée Viticole in Avize succesvol heeft afgerond. En vervolgens met het nodige doorzettingsvermogen en overtuigingskracht heeft Maxime, een week voor de allereerste oogst in 2018, van Comité Champagne toestemming gekregen voor een nieuw champagnehuis. Extreem bijzonder aangezien er sinds 1999 geen aanvraag meer is geautoriseerd. Sinds 2019 is zijn eerste cuvée op de markt, gemaakt van ‘vin clair’ die hij heeft aangekocht. Dit komt van de percelen waar hij nu zelf bewerkt. En direct in dat jaar is Maxime Ullens door Gault Millau tot ‘Winemaker of the year 2020’ uitgeroepen. Een prijs voor het zijn werk en visie op het geheel. Samen met zijn vrouw Anna gaat hij de productie en cuvées verder uitbreiden.

Zij is geboren en getogen in Rusland en kreeg na haar studie een baan in Brussel als relatiemarketeer voor een modemerk. Zij was reeds geïnteresseerd in champagne en met de ontmoeting met Maxime viel alles op z’n plek. Nadat Maxime zijn wijnstudie had afgerond heeft zij de studie International Wine Trade gedaan aan de Universiteit van Reims. Hoewel ze samen het bedrijf runnen, vertaalt ze ook nog wijnboeken in het Russisch zoals Wine Folly van Madeline Puckette en Wine Simple van Aldo Sohm.

Maxime hecht veel waarde aan traditionele wijnbereidingsmethoden waarbij er champagne wordt gemaakt van druiven van de lokale wijngaarden met de typische zand en kalkrijke grond, waaronder de Clos de Marzilly. Hij maakt gebruik van een houten Coquard pers, rijpt de wijn in eikenvaten, gemaakt van het hout van het domein. De productie is biologisch en heeft veel aandacht voor biodiversiteit. Zo houdt hij de oorspronkelijke zwarte bijen en scharrelen er Faverolles, een Frans kippenras. Ullens beschikt over 80% Meunier, 17% Chardonnay en 3% Pinot Noir.

De Grote Hamersma: 9 (betreft Lot 2)
Maak kennis met Max. Maxime Ullens de Schooten (1985). Belgisch bouwkundig ingenieur met een voorliefde voor oude panden. En champagne. Was op reis door de regio met zijn vader en trof in het noordelijke deel van Massif de Saint-Thierry een verwaarloosd domein, Château de Marzilly. Bijvangst: een bodemonderzoeker die zijn naam al mee had (Claude Bourguignon) ontdekte een vergeten perceeltje pre-phylloxera-wijnstokken.

Begin van een sprookje. Max zette zich maximaal in tijdens zijn studie aan het Lycée Viticole in Avize en International Wine Trade aan de Universiteit van Reims. Mevrouw Max - van oorsprong Russisch - gebruikte haar talenten als relatiemarketeer van een luxe modemerk. Oude kasteel in ere hersteld. En met de druivenranken zit het ook snor. Biologisch vertroeteld (maar nog niet gecertificeerd). Fruit geperst met een houten Coquard pers. Gelagerd op vaten van eiken afkomstig van het domein.

Wat goed is komt snel: Gault-Millau roept Max uit 'Winemaker of the year 2020'. Mede met dank aan deze Lot 2. Breed uitwaaierende, gastronomische champagne. Geroosterde nootjes, umamitouch, fijne bitters, mooie vulling uit de geel fruit hoek: perzik, nectarine, gedroogde abrikoos, vrij uniek. New kid on the block. Thanks a lot.

Andere suggesties…