Taittinger

Comtes de Champagne 2007

Uitverkocht

Aroma

Fijn en delicaat, peer, rozijnen, toast.

Smaak

Zeer verfijnde mousse, romig, verkwikkend, anijs, citrus, zilte tonen, complex, zacht fruit, boter, mineraal.

Druif

100% Chardonnay

Dosage

4 g/l

Vinificatie

5% heeft 4 maanden op nieuwe eiken vaten gerijpt, minimaal 10 jaar gerijpt.

Regio

Côte de Blancs, 5 Grand Cru dorpen; Avize, Chouilly, Cramant, Oger, Mesnil-sur-Oger.

Categorie

Millésimé, Blanc de Blancs, Brut

Alcohol

12%

ProductcodeBR130207

Dit is de topcuvée van het huis, uiteraard gemaakt van hun geliefde Chardonnay druif. De druiven komen uitsluitend van de beste wijngaarden in Côte de Blancs uit de 5 Grand Cru dorpen Avize, Chouilly, Cramant, Oger, Mesnil-sur-Oger.

Deze cuvée wordt gemaakt met alleen sap van de eerste persing (de cuvée). Een klein percentage (5%) van de wijn wordt gerijpt in verse eiken vaten om de zeer delicate balans van geroosterde tonen in de uiteindelijke wijn te creëren. Taittinger weet dat het geduldig moet zijn met deze grote Chardonnay en dus rijpt deze champagne voor een lange tijd in de historische Crayeres kelders.

Het jaar 2007 was een uitzonderlijk jaar voor zowel wijnstokken en de wijn. Na een milde winter en met de ongewoon warme temperaturen. De groei begon vroeg en veel mensen verwachtten een oogst half augustus. Echter, in mei tegen alle verwachtingen in, hebben de wijngaarden in vreselijk geleden. Dit  heeft de wijnstokken nogal verstoord in de bloeiperiode, wat resulteerde in een grote diversiteit in de regio. De volle bloei werd bereikt tussen 24 mei en 1 juni. Het oogsten begon pas op 30 augustus en was uitgevoerd onder een koude, droge wind. Dit resulteerde in een gezonde oogst van goede kwaliteit.

Een champagne met een zeer verfijnde mousse. De aroma’s zijn fijn en delicaat, van peer, rozijnen, toast. De smaak proef je heerlijke romigheid en verkwikkende rijkdom aan champagne. Smaken van anijs, citrus, zilte tonen, complex, zacht fruit, boter, mineraal.

Champagne Taittinger behoort tot de grote internationale merken (Grandes Marques) van de champagnestreek en wordt verkocht in meer dan 130 landen. Onder leiding van de heer Pierre Emmanuel Taittinger, dochter Vitalie (Marketing) en zoon Clovis (Export) is het champagnehuis het enige familiebedrijf in de Champagne van dit formaat.

In 1734 heeft Jacques Fourneaux het champagnehuis opgericht en is daarmee één van de oudste champagne handelshuizen in de Champagne. In 1932 heeft Pierre Taittinger het huis overgenomen en is het de naam Taittinger gaan voeren. Stap voor stap verwierf Taittinger naam en faam tussen de grote champagnehuizen door zich innovatief op te stellen en te focussen op de hoogwaardige Chardonnay.

Francois Taittinger, innovator en visionair, voorzag dat de consument van de toekomst de Chardonnay zeer zou waarderen door zijn lichte stijl, finesse en elegantie. Dit leidde in 1952 tot de eerste productie van de Comtes de Champagne Blanc de Blancs, een uitzonderlijke champagne van de Grand Crus wijngaarden gelegen op de Côtes de Blancs.

In 2005 heeft Taittinger het champagnehuis verkocht aan een investeringsmaatschappij, maar al snel constateerde de familie dat de waarden en de kwaliteit van de champagne niet gegarandeerd konden worden. Daarom heeft de familie het champagnehuis in 2006 teruggekocht. Nu werken zij met een jong en enthousiast team, onder leiding van zeer ervaren mensen, er hard aan om liefhebbers kennis te laten maken met de kwaliteit en de familiewaarden om zo het champagnemoment of ook wel het “L’instant Taittinger” te delen.

Aan de basis van de kwaliteit van de Champagnes van Taittinger staan de 289 hectare wijngaarden in eigen bezit gelegen op de beste locaties in en om Reims. Ze leveren ongeveer de helft van de jaarlijkse behoefte aan wijn. Hierdoor is Taittinger minder afhankelijk van de fluctuerende prijzen op de druivenmarkt en dragen zij zorg voor een constante kwaliteit. De resterende druiven worden op contractbasis gekocht van lokale boeren, met relatief veel Chardonnay-druiven uit de Côte des Blancs, waar de mooiste Chardonnay vandaan komt.