Rousseaux-Batteux

Grand Cru Blanc de Noirs

46,00

Aroma

Fijne blauw fruit aroma's.

Smaak

Krachtige maar tevens verfijnde smaken van blauw fruit.

Druiven

100% Pinot Noir

Jaar

50% 2018, 50% 2019

Vinificatie

Grootste deel van de vinificatie en de eerste gisting zijn gedaan in eiken vaten. Minimaal 2 jaar gerijpt.

Regio

Montagne de Reims, Grand Cru Verzenay

Dosage

5 g/l

Categorie

Blanc de Noirs, Extra Brut, Duurzaam, Grand Cru

Alcohol

12% alcohol

Verkoop

Deze champagne is uitsluitend voor de Nederlandse markt. / This champagne is exclusively for the Dutch market.

ProductcodeBR320118

Een heerlijke Blanc de Noirs uit de Grand Cru gemeente Verzenay. Deze gemeente is juist zo bekend vanwege Pinot Noir. Het is een cuvée samengesteld van twee oogstjaren, 2018 en 2019, beide voor 50 procent. En dat zijn precies twee hele goede oogstjaren geweest.

Er wordt duurzaam gewerkt in de wijngaard en geen chemische middelen gebruikt. De eerste (alcoholische) gisting heeft voor het grootste deel plaatsgevonden in eiken vaten. Er vindt geen filtratie en koude stabilisatie plaats. De champagne heeft twee jaar gerijpt ‘sur lattes’ (in de fles).

Een klassieke Blanc de Noirs van de Grand Cru Verzenay voor een zeer betaalbare prijs!

Adrien Rousseaux is in 2012 gestart bij zijn vader als champagneproducent in Verzenay. Dat was aanvankelijk niet het plan toen hij in Reims Rechten ging studeren. Hij merkte echter dat hij liever wat actiever bezig was dan studeren en besloot te stoppen. Zijn vader had besloten dat hij het rustiger aan wilde doen en zo stapte Adrien ‘in’. Als enige van de drie kinderen heeft hij het bedrijf overgenomen. Zijn ouders helpen overigens af en toe nog wel. Bijzonder is dat hij geen wijnstudie heeft gedaan. Echter wanneer je vijf jaar ervaring hebt in de wijngaard en als producent mag je champagne produceren. De familie zit al sinds het einde van de 18’e eeuw in de wijn. Kennis en ervaring is van generatie op generatie doorgegeven. Adrien is de 4de generatie wijnproducent, daarvoor werden de druiven verkocht. De naam Batteaux is te danken aan zijn grootmoeder en familie van de internationale voetballer en trainer Albert Batteux.

Adrien heeft 2,6 hectare en is daarmee een kleine champagneproducent. Hij heeft ondanks deze beperkte omvang met zijn cuvees al naam gemaakt. Hij werkt biologisch, zonder chemische middelen. Hij heeft wijngaarden in Verzenay, zijn thuisbasis en daarnaast Verzy, Louvois en Celles-lès-Condé. Kortom de Grand Montagne de Reims en in zeer beperkte mate Vallée de la Marne. Hij beschikt voornamelijk Pinot Noir en in mindere mate Chardonnay en Meunier.

Hij besloot al snel de druiven van twee wijngaarden apart te vinifieren en unieke champagnes van te maken. Deze druiven vielen zo op dat ze niet in het geheel mochten verdwijnen. En zo ontstonden de 'lieu-dits' Louvois en Verzenay cuvees. Beide hele mooie en zuivere champagnes waarbij de Louvois een zeldzame is vanwege het unieke terroir in combinatie met Pinot Noir. De Verzenay cuvee is een schitterende wijngaard blend van Pinot Noir en Chardonnay. Deze cuvees zijn een eerbetoon aan de wijngaard en zichtbaar met een foto van het perceel op het label.

De andere cuvees zijn in dezelfde geest gemaakt met veel precisie en passie. En tonen zijn kwaliteiten als producent.