Rousseaux-Batteux

Grand Cru Louvois Le Mont 2019

66,25

Aroma

Verkwikkend fris, citrus.

Smaak

Krachtig, verfijnd, citrus, zachte textuur, blauw fruit, complexiteit.

Druiven

100% Pinot Noir

Jaar

2019

Vinificatie

Vinificatie en de eerste gisting in eiken vaten. Minimaal 3 jaar gerijpt.

Regio

Montagne de Reims, Grand Cru Louvois

Dosage

2-3 g/l

Categorie

Blanc de Noirs, Extra Brut, Duurzaam, Grand Cru

Alcohol

12% alcohol

Verkoop

Deze champagne is uitsluitend voor de Nederlandse markt. / This champagne is exclusively for the Dutch market.

ProductcodeBR320419

ONLY FOR DUTCH MARKET

Dit is een ongekende parel in het assortiment van Rousseaux Batteux. En daarnaast ontzettend zeldzaam. Het is een Blanc de Noirs uit Louvois. Een gemeente waar vrijwel geen unieke champagne van wordt gemaakt. Veel van de druiven worden vaak in andere cuvees geblend. Zoals Bollinger dat bijvoorbeeld doet.

Adrien Rousseaux had al snel door dat de druiven van deze specifieke wijngaard zo uniek zijn dat er een lieu-dit champagne van gemaakt moest worden. En wat zijn we blij dat hij dat heeft gedaan. Dit is een Blanc de Noirs maar dan een klasse apart. Zo heb je het nog niet eerder geproefd. Het is een millésime van het jaar 2019.

De wijngaard onderscheidt zich vanwege de enorme kalk wat aan de oppervlakte ligt. Zo is dat ook te zien op het label met een foto van de wijngaard. Dat maakt dat je bij het proeven bijna zou denken dat het een Blanc de Blancs is.
Heel bijzonder. De wijngaard is 23,25 are en geplant in 1961 en daardoor met recht ‘vieilles vignes’, oude planten. Wat extra complexiteit aan de wijn geeft.

Er wordt duurzaam gewerkt in de wijngaard en geen chemische middelen gebruikt. De eerste (alcoholische) gisting heeft plaatsgevonden in eiken vaten. Er vindt geen filtratie en koude stabilisatie plaats. De champagne heeft drie jaar gerijpt ‘sur lattes’ (in de fles).

Een uitmuntende zeldzame Blanc de Noirs van de Grand Cru Louvois!

Vanwege de beperkt beschikbaarheid is deze champagne is uitsluitend voor de Nederlandse markt. Indien we toch een order ontvangen en annuleren vanwege deze reden, vindt de terugbetaling plaats minus de administratiekosten. / This champagne is exclusively for the Dutch market, due to limited availability. If we do get an order which has to be cancelled for this reason, the refund will be done minus the administration costs.

Adrien Rousseaux is in 2012 gestart bij zijn vader als champagneproducent in Verzenay. Dat was aanvankelijk niet het plan toen hij in Reims Rechten ging studeren. Hij merkte echter dat hij liever wat actiever bezig was dan studeren en besloot te stoppen. Zijn vader had besloten dat hij het rustiger aan wilde doen en zo stapte Adrien ‘in’. Als enige van de drie kinderen heeft hij het bedrijf overgenomen. Zijn ouders helpen overigens af en toe nog wel. Bijzonder is dat hij geen wijnstudie heeft gedaan. Echter wanneer je vijf jaar ervaring hebt in de wijngaard en als producent mag je champagne produceren. De familie zit al sinds het einde van de 18’e eeuw in de wijn. Kennis en ervaring is van generatie op generatie doorgegeven. Adrien is de 4de generatie wijnproducent, daarvoor werden de druiven verkocht. De naam Batteaux is te danken aan zijn grootmoeder en familie van de internationale voetballer en trainer Albert Batteux.

Adrien heeft 2,6 hectare en is daarmee een kleine champagneproducent. Hij heeft ondanks deze beperkte omvang met zijn cuvees al naam gemaakt. Hij werkt biologisch, zonder chemische middelen. Hij heeft wijngaarden in Verzenay, zijn thuisbasis en daarnaast Verzy, Louvois en Celles-lès-Condé. Kortom de Grand Montagne de Reims en in zeer beperkte mate Vallée de la Marne. Hij beschikt voornamelijk Pinot Noir en in mindere mate Chardonnay en Meunier.

Hij besloot al snel de druiven van twee wijngaarden apart te vinifieren en unieke champagnes van te maken. Deze druiven vielen zo op dat ze niet in het geheel mochten verdwijnen. En zo ontstonden de 'lieu-dits' Louvois en Verzenay cuvees. Beide hele mooie en zuivere champagnes waarbij de Louvois een zeldzame is vanwege het unieke terroir in combinatie met Pinot Noir. De Verzenay cuvee is een schitterende wijngaard blend van Pinot Noir en Chardonnay. Deze cuvees zijn een eerbetoon aan de wijngaard en zichtbaar met een foto van het perceel op het label.

De andere cuvees zijn in dezelfde geest gemaakt met veel precisie en passie. En tonen zijn kwaliteiten als producent.

Andere suggesties…