Rousseaux-Batteux

Grand Cru Les Chauffours 2019

66,50

Aroma

Aroma's en fruit van Pinot Noir met frisse tonen.

Smaak

Blauw fruit, elegant, finesse

Druiven

100% Pinot Noir

Jaar

2018

Vinificatie

Vinificatie en de eerste gisting zijn gedaan in eiken vaten. Minimaal 3 jaar gerijpt.

Regio

Montagne de Reims, Grand Cru Verzenay

Dosage

0 g/l

Categorie

Blanc de Noirs, Brut Nature, Duurzaam

Alcohol

12% alcohol

Verkoop

Deze champagne is uitsluitend voor de Nederlandse markt. / This champagne is exclusively for the Dutch market.

ProductcodeBR320519

Een mooie Blanc de Noirs uit de Grand Cru gemeente Verzenay. Het is een Millésime, van het geweldige jaar 2019!

Het is een Pinot Noir van de wijngaard Les Chauffours wat bestaat uit twee delen en in het midden een weg loopt. Het ene deel is 16,6 are groot en geplant in 1973. Het andere deel is 7,8 are groot en geplant in 1972 waardoor de totale oppervlakte 24,4 are is.

Voor deze champagne is uitsluitend het beste sap van de persing is gebruikt, de ‘coeur de cuvee’. Het is gevinifieerd in eiken vaten. Wat extra complexiteit geeft. Met als resultaat een mooie strakke, precieze en smaakvolle champagne.

Het etiket laat een foto van vroeger zien in de betreffende ‘lieu-dit’ Les Chauffours waarbij Adrien z’n vader Denis met de tractor in de wijngaard aan het werk is in 2006. Adrien laat op deze manier ook meer van z’n bedrijf zien en uiteraard de rijke historie.

Er wordt duurzaam gewerkt in de wijngaard en geen chemische middelen gebruikt. De druiven worden direct samen geperst in een pers van 2000 kilo oftewel 12,75 hectoliter. Normaliter wordt een pers van 4000 kilo gebruikt. Door een kleinere pers te gebruiken worden de druiven met nóg meer aandacht en precisie geperst. De eerste (alcoholische) gisting vindt plaats in eiken vaten. Er vindt geen filtratie en koude stabilisatie plaats.

Een prachtige Blanc de Noirs uit de Grand Cru Verzenay!

Adrien Rousseaux is in 2012 gestart bij zijn vader als champagneproducent in Verzenay. Dat was aanvankelijk niet het plan toen hij in Reims Rechten ging studeren. Hij merkte echter dat hij liever wat actiever bezig was dan studeren en besloot te stoppen. Zijn vader had besloten dat hij het rustiger aan wilde doen en zo stapte Adrien ‘in’. Als enige van de drie kinderen heeft hij het bedrijf overgenomen. Zijn ouders helpen overigens af en toe nog wel. Bijzonder is dat hij geen wijnstudie heeft gedaan. Echter wanneer je vijf jaar ervaring hebt in de wijngaard en als producent mag je champagne produceren. De familie zit al sinds het einde van de 18’e eeuw in de wijn. Kennis en ervaring is van generatie op generatie doorgegeven. Adrien is de 4de generatie wijnproducent, daarvoor werden de druiven verkocht. De naam Batteaux is te danken aan zijn grootmoeder en familie van de internationale voetballer en trainer Albert Batteux.

Adrien heeft 2,6 hectare en is daarmee een kleine champagneproducent. Hij heeft ondanks deze beperkte omvang met zijn cuvees al naam gemaakt. Hij werkt biologisch, zonder chemische middelen. Hij heeft wijngaarden in Verzenay, zijn thuisbasis en daarnaast Verzy, Louvois en Celles-lès-Condé. Kortom de Grand Montagne de Reims en in zeer beperkte mate Vallée de la Marne. Hij beschikt voornamelijk Pinot Noir en in mindere mate Chardonnay en Meunier.

Hij besloot al snel de druiven van twee wijngaarden apart te vinifieren en unieke champagnes van te maken. Deze druiven vielen zo op dat ze niet in het geheel mochten verdwijnen. En zo ontstonden de 'lieu-dits' Louvois en Verzenay cuvees. Beide hele mooie en zuivere champagnes waarbij de Louvois een zeldzame is vanwege het unieke terroir in combinatie met Pinot Noir. De Verzenay cuvee is een schitterende wijngaard blend van Pinot Noir en Chardonnay. Deze cuvees zijn een eerbetoon aan de wijngaard en zichtbaar met een foto van het perceel op het label.

De andere cuvees zijn in dezelfde geest gemaakt met veel precisie en passie. En tonen zijn kwaliteiten als producent.

Vakblad Perswijn 16,5/20 punten: Zeer goed/excellent
Geur: rokerig, fijn wit fruit, peer, brioche
Smaak: zacht, elegant, fijne zuren, karakter.

WineLife: winnaar
Hoe verrukkelijk is dit? Met bloesem en bloemenhoning, heel precies, elegant en in balans. Doordat de basiswijn in eiken vaten vergist en rijpt, voelt deze tintelfrisse champagne op een bepaalde manier zacht aan. En dat terwijl het een Brut Nature is waaraan dus geen ‘suiker’ is toegevoegd. Een klassieke oeuf mayonaise erbij bleek een hit.
Borrelwijn / Eetwijn / Lievelingswijn