Rémi Leroy

Mer sur Mont 2014

75,00

Aroma

Krachtig, citrus, fris, fruit

Smaak

Kruidige, peper, blauw fruit, fruit, sappig, complex, elegante mousse

Druiven

60% Pinot Noir, 20% Meunier, 15% Chardonnay, 5% Pinot Blanc

Dosage

6 g/l

Vinificatie

Gevinifieerd in inox en minimaal 5 jaar gerijpt.

Regio

Côte des Bar, Bar sur Aube.

Categorie

Blend, Brut

Alcohol

12%

ProductcodeBR060414

Dit is een hele speciale champagne van Rémi Leroy.

Het is gemaakt van een perceel waar heel veel kalk ligt aan de oppervlakte. Vandaar de naam Mer sur Mont. Oftewel het meer op de heuvel. Hierop staan 4 verschillende druivenrassen die samen in dezelfde cuvee verenigd zijn. Zo ook de zeldzame Pinot Blanc.

Deze champagne heeft mooie rijpingstonen en toch zit er ook nog mooie frisheid in. De Pinot Noir is de ‘back bone’ van deze wijn en geeft zijn kracht. De Chardonnay de frisheid. Pinot Blanc het exotische karakter. En Meunier de lichte fruitigheid. Kortom prachtige complexe champagne uit het jaar 2014!

De champagne is gevinifieerd in inox.
De lijnen op het label is een tekening van de wijngaarden.

Rémi Leroy is een nieuwe jonge champagne producent. Hij is oenoloog en landbouwkundig ingenieur, opgeleid in Bordeaux. Na deze studie raakte hij verslingerd aan het wijn maken en besloot het bedrijf van zijn vader over te nemen in 2009. Zijn vader en generaties daarvoor waren champagneboeren die de druiven verkochten aan de grote champagnehuizen.

Met de 8 hectare gelegen rondom Meurville in Côte des Bar, het zuidelijke deel van de Champagne is hij de uitzondering in deze regio als nieuwe producent. De grond bestaat hier uit klei en kalksteen. De wijngaarden van Rémi liggen op hellingen met kimmeridgien, grond met resten van fossielen. De wijnstokken moeten hier moeite doen om te kunnen groeien wat de kwaliteit van de druiven juist ten goede komt.

Van de gehele productie bestaat 72% uit Pinot Noir, de koning van de druiven in Côte des Bar, 20% Chardonnay en 8% Meunier. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 23 jaar. Er wordt zo duurzaam als mogelijk gewerkt. De gisting vindt plaats in kleine inox vaten en eiken vaten uit de Bourgogne. Waarbij elk perceel apart wordt gevinifieerd voor een optimale assemblage. Er vindt geen filtering plaats. De stijl van het huis is een lange rijping te geven en een zo laag mogelijke dosage toe te voegen.

Vakblad Perswijn: 16,5 punten - zeer goed/excellent
Geur: breed, noten, toast, citrus, complex
Smaak: mooi intens, zuren, droog, lengte

De Grote Hamersma: 9-
Lees meer over Leroy bij zijn Blanc de Noirs. Ziehier zijn inspanning met noir et blanc. Resultaat: een sinteldroge extra brut. Fijne mousse. Beendroog. Frisheid. Direct. Ziltheid. Wat jodium. Snufje peper. Sherry-toontje. Heel fijn geprijsd.

Andere suggesties…