Rémi Leroy

Blanc de Blancs 2019

59,00

Korting 2 flessen - €0,75
Korting 6 flessen - €1,50

Aroma

Toast, boter, brioche.

Smaak

Vanille, fijne zuren, intens, droog, romig.

Druif

100% Chardonnay

Dosage

0 g/l

Jaar

2019

Vinificatie

9 maanden in houten vaten gerijpt, minimaal 6 jaar gerijpt

Regio

Côte des Bar, Meurville

Categorie

Millésimé, Blanc de Blancs, Brut, Extra Brut, Brut Nature

Alcohol

12%

ProductcodeBR060219

Deze extra brut Blanc de Blancs komt uit de Aube. Het zuidelijke deel van de champagne waar Chardonnay erg beperkt voorkomt.

Dat maakt deze champagne nog eens extra wonderschoon. Door de vroege rijping van de chardonnay is deze druif gevoelig voor de weersomstandigheden. En juist in deze regio kan dat nogal eens grillig zijn met late vorst of hagel.

Toch maakt Leroy graag deze champagne vanwege het bijzondere karakter. De champagne is gevinifieerd in houten vaten.

Rémi Leroy is een nieuwe jonge champagne producent. Hij is oenoloog en landbouwkundig ingenieur, opgeleid in Bordeaux. Na deze studie raakte hij verslingerd aan het wijn maken en besloot het bedrijf van zijn vader over te nemen in 2009. Zijn vader en generaties daarvoor waren champagneboeren die de druiven verkochten aan de grote champagnehuizen.

Met de 8 hectare gelegen rondom Meurville in Côte des Bar, het zuidelijke deel van de Champagne is hij de uitzondering in deze regio als nieuwe producent. De grond bestaat hier uit klei en kalksteen. De wijngaarden van Rémi liggen op hellingen met kimmeridgien, grond met resten van fossielen. De wijnstokken moeten hier moeite doen om te kunnen groeien wat de kwaliteit van de druiven juist ten goede komt.

Van de gehele productie bestaat 72% uit Pinot Noir, de koning van de druiven in Côte des Bar, 20% Chardonnay en 8% Meunier. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 23 jaar. Er wordt zo duurzaam als mogelijk gewerkt. De gisting vindt plaats in kleine inox vaten en eiken vaten uit de Bourgogne. Waarbij elk perceel apart wordt gevinifieerd voor een optimale assemblage. Er vindt geen filtering plaats. De stijl van het huis is een lange rijping te geven en een zo laag mogelijke dosage toe te voegen.

Vakblad Perswijn - 17 punten
Aroma; toast en boter, breed, amandelen.
Smaak; droog, intens, krachtig, mooie zuren.

Andere suggesties…