Philippe Glavier

Grand Cru La Grâce d’Alphaël

47,50

Korting 2 flessen - €0,75
Korting 6 flessen - €1,50

Aroma

Citrus, mandarijn, gedroogd fruit en iets kruidigheid.

Smaak

Rijk, soepel, hele elegante zuren, mineraliteit en uiteraard het citrus fruit.

Druiven

100% Chardonnay

Vinificatie

Vinificatie en de eerste gisting zijn gedaan in inox vaten. Minimaal 24 maanden gerijpt.

Regio

Côte de Blancs

Dosage

4,5 – 5 g/l

Categorie

Blanc de Blancs, Extra Brut, Duurzaam

Alcohol

12% alcohol

ProductcodeBR3501SA

Klasse Grand Cru Blanc de Blancs champagne!

Philippe en Véronique hebben uitsluitend Grand Cru wijngaarden. Dat is op zichzelf al uniek. Zo is deze champagne gemaakt van percelen uit Mesnil-sur-Oger (39%), Avize (24%) en Oger (24%), Cramant (13%) en van het totaal is rond 40% vin de reserve.

Het is een hele toegankelijke en aangename champagne met een soepel karakter wat vooral ook komt door de inbreng van de wijngaard in Cramant. Waar overigens zij ook de kelder en productiefaciliteiten hebben. Ze maken gebruik van veel ‘reserve’ wijn in de cuvee, waardoor de smaak zeer constant is. En bovendien extra complexiteit mee geeft.

De champagne heeft een verleidelijk aroma boeket met citrus, mandarijn, gedroogd fruit en iets kruidigheid. In de smaak rijk, soepel, hele elegante zuren, mineraliteit en uiteraard het citrus fruit.

Het is echt ideaal als aperitief en zal ook menig liefhebber bij diner willen blijven drinken.

Champagne Philippe Glavier
Philippe (1972) en Veronique (1975) Glavier zijn samen de perfecte combinatie. Philippe had het geluk dat hij, als derde generatie in het familiebedrijf, het prachtige wijnhuis mét Grand Cru classificatie erfde. Hij komt uit een familie van toegewijde wijnmakers en weet al jong wat hij wil met zijn leven. Dus haalt hij diploma’s in landbouw, wijnbouw en oenologie.
In 1993 ontmoet hij Veronique. Zij komt uit Monthelon, een dorp in de buurt, en haar familie is al twaalf generaties bezig met Champagne. Als meisje was ze al bezig met snoeien, oogsten en wijnmaken, want ze beheerde een paar hectare op het familiebedrijf. Ze zei altijd tegen haar ouders: ik trouw nooit met een wijnmaker, ik wil niet in een wijnbedrijf werken. Maar ja, toen leerde ze Philippe kennen.
Inmiddels wonen ze samen op het domein in Cramant en hebben ze twee kinderen. In 1995 werden de eerste flessen Champagne Philippe Glavier gebotteld, hun gezamenlijke project.

Veelzijdige Grand Cru Chardonnay
De focus ligt volledig op Chardonnay, in al z’n verscheidenheid. Elk van de 52 percelen, bij elkaar opgeteld 4,5 hectare, is beplant met de beroemde druif. De kleine verschillen tussen druiven uit afzonderlijke stukken wijngaard laten zien hoeveel variatie Chardonnay eigenlijk biedt. Elk perceel wordt apart geoogst, op het moment van optimale rijpheid, en daarna apart gevinifieerd. Gespecialiseerd in Le-Mesnil-sur-Oger, Oger, Cramant en Avize hebben Philippe en Veronique gekozen voor de microvinificatie in inox vaten, zodat ze de individuele verschillen van de wijngaarden tot uitdrukking brengen. Zo biedt Champagne Philippe Glavier een breed spectrum Blanc de Blancs van uitsluitend Grands Cru, uniek in de Champagne-regio.

Verschillende dorpen, elk hun eigen karakter
Philippe en Veronique maken wijn in kleine wijngaarden, die verspreid liggen rond vier verschillende dorpen in de Côte de Blancs. Hoewel ze maar een paar kilometer uit elkaar liggen, heeft elke sub-regio toch z’n eigen karakter.
Cramant, de meest noordelijke wijngaarden van het familiebedrijf, hebben een bodem met klei en een dikke, plakkerige kalklaag. Dat zorgt voor een herkenbare romige smaak in de champagnes, naast een minerale toets.
De champagne van druiven uit Avize heeft een gelaagde, rijke smaak. Dat heeft alles te maken met de kalk, die daar meer aan de oppervlakte ligt, en de zonexpositie van de wijngaarden.
De druiven in Oger zijn altijd als eerste rijp om te oogsten. De kalkbodem hier is kruimelig, ‘zoals een appel-kruimeltaart’, zegt Veronique. De smaken van champagne uit Oger zijn altijd rijp, rijk met veel fruittonen.
In Le Mesnil daarentegen overheersen de minerale, frisse smaken. Dat komt door de harde kalklagen in de bodem.

Certificeringen
Natuurlijk werken Philippe en Veronique duurzaam. Ze hebben bijvoorbeeld ook bijenkasten. Maar op het etikel van hun champagne staan geen labels of logo’s. Philippe wil liever niet in een hokje passen, dat werkt niet voor hem. Over het algemeen voldoen ze aan niveau 3 van de HVE-richtlijnen, de Haute Valeur Environnementale, Franse duurzaamheidsrichtlijnen. Dat betekent dat ze ergens tussen biologisch en duurzaam in zweven.
In goede oogstjaren werken ze volledig biologisch, maar ze willen de mogelijkheid achter de hand houden om in jaren met veel schimmel of andere druivenproblemen, toch in te grijpen. Alles om perfecte druiven in de pers te krijgen, want dat is de sleutel voor mooie champagnes.

Vakblad Perswijn: 16/20 punten, zeer goed
Geur: rokerig, peer, citrus, bloemen, toast
Smaak: zacht en mild, rijp, goede zuren, elegant

Andere suggesties…