Philippe Glavier

Grand Cru Génésis

53,00

Korting 2 flessen - €0,75
Korting 6 flessen - €1,50

Aroma

Brioche-tonen, gedroogd fruit, kruidigheid.

Smaak

Vol, krachtig, kruidig, zwoele sensatie en finesse.

Druiven

100% Chardonnay

Vinificatie

Vinificatie en de eerste gisting zijn gedaan in inox vaten. Minimaal 4 jaar gerijpt.

Regio

Côte de Blancs

Dosage

3 g/l

Categorie

Blanc de Blancs, Extra Brut, Duurzaam

Alcohol

12% alcohol

ProductcodeBR3502SA

Prachtige Grand Cru Blanc de Blancs champagne met complexiteit!

Met de Grand Cru wijngaarden van Philippe en Véronique hebben ze een enorme rijkdom aan druiven waar ze uit kunnen kiezen. Het is zeldzaam wanneer je uitsluitend Grand Cru wijngaarden hebt. Deze champagne is de eerste creatie van hen, vandaar de naam Genesis. Philippe wilde dat de eerste champagne een groot deel van zijn ‘thuis’ locatie zou hebben, dat is Mesnil-sur-Oger (34%). Daarnaast zitten er druiven in uit Oger (40%) Avize (15%) en Cramant (11%). Ze maken voor het totaal voor ongeveer 40% gebruik van de reserve wijn (reserve qualitative individuelle) wat extra rijkdom geeft aan de wijn.

Het is een prachtige complexe champagne, met kruidigheid en een bepaald zwoel karakter heeft. Dat heeft uiteraard te maken met de blend maar ook omdat de wijn veel langer heeft gerijpt waardoor de champagne nog smaakvoller wordt. Ze maken daarnaast gebruik van veel ‘reserve’ wijn, waardoor de wijn nog meer complexiteit krijgt en ook meer constant is in de smaak.

Het is een verfijnde champagne met prachtige perlage (mousse). Het toont ook in de aroma’s direct de kracht en elegantie met brioche-tonen en gedroogd fruit. In de smaak vol, krachtig, kruidig, zwoele sensatie en finesse.

Zeer complete Blanc de Blancs champagne.

Champagne Philippe Glavier
Philippe (1972) en Veronique (1975) Glavier zijn samen de perfecte combinatie. Philippe had het geluk dat hij, als derde generatie in het familiebedrijf, het prachtige wijnhuis mét Grand Cru classificatie erfde. Hij komt uit een familie van toegewijde wijnmakers en weet al jong wat hij wil met zijn leven. Dus haalt hij diploma’s in landbouw, wijnbouw en oenologie.
In 1993 ontmoet hij Veronique. Zij komt uit Monthelon, een dorp in de buurt, en haar familie is al twaalf generaties bezig met Champagne. Als meisje was ze al bezig met snoeien, oogsten en wijnmaken, want ze beheerde een paar hectare op het familiebedrijf. Ze zei altijd tegen haar ouders: ik trouw nooit met een wijnmaker, ik wil niet in een wijnbedrijf werken. Maar ja, toen leerde ze Philippe kennen.
Inmiddels wonen ze samen op het domein in Cramant en hebben ze twee kinderen. In 1995 werden de eerste flessen Champagne Philippe Glavier gebotteld, hun gezamenlijke project.

Veelzijdige Grand Cru Chardonnay
De focus ligt volledig op Chardonnay, in al z’n verscheidenheid. Elk van de 52 percelen, bij elkaar opgeteld 4,5 hectare, is beplant met de beroemde druif. De kleine verschillen tussen druiven uit afzonderlijke stukken wijngaard laten zien hoeveel variatie Chardonnay eigenlijk biedt. Elk perceel wordt apart geoogst, op het moment van optimale rijpheid, en daarna apart gevinifieerd. Gespecialiseerd in Le-Mesnil-sur-Oger, Oger, Cramant en Avize hebben Philippe en Veronique gekozen voor de microvinificatie in inox vaten, zodat ze de individuele verschillen van de wijngaarden tot uitdrukking brengen. Zo biedt Champagne Philippe Glavier een breed spectrum Blanc de Blancs van uitsluitend Grands Cru, uniek in de Champagne-regio.

Verschillende dorpen, elk hun eigen karakter
Philippe en Veronique maken wijn in kleine wijngaarden, die verspreid liggen rond vier verschillende dorpen in de Côte de Blancs. Hoewel ze maar een paar kilometer uit elkaar liggen, heeft elke sub-regio toch z’n eigen karakter.
Cramant, de meest noordelijke wijngaarden van het familiebedrijf, hebben een bodem met klei en een dikke, plakkerige kalklaag. Dat zorgt voor een herkenbare romige smaak in de champagnes, naast een minerale toets.
De champagne van druiven uit Avize heeft een gelaagde, rijke smaak. Dat heeft alles te maken met de kalk, die daar meer aan de oppervlakte ligt, en de zonexpositie van de wijngaarden.
De druiven in Oger zijn altijd als eerste rijp om te oogsten. De kalkbodem hier is kruimelig, ‘zoals een appel-kruimeltaart’, zegt Veronique. De smaken van champagne uit Oger zijn altijd rijp, rijk met veel fruittonen.
In Le Mesnil daarentegen overheersen de minerale, frisse smaken. Dat komt door de harde kalklagen in de bodem.

Certificeringen
Natuurlijk werken Philippe en Veronique duurzaam. Ze hebben bijvoorbeeld ook bijenkasten. Maar op het etikel van hun champagne staan geen labels of logo’s. Philippe wil liever niet in een hokje passen, dat werkt niet voor hem. Over het algemeen voldoen ze aan niveau 3 van de HVE-richtlijnen, de Haute Valeur Environnementale, Franse duurzaamheidsrichtlijnen. Dat betekent dat ze ergens tussen biologisch en duurzaam in zweven.
In goede oogstjaren werken ze volledig biologisch, maar ze willen de mogelijkheid achter de hand houden om in jaren met veel schimmel of andere druivenproblemen, toch in te grijpen. Alles om perfecte druiven in de pers te krijgen, want dat is de sleutel voor mooie champagnes.

Vakblad Perswijn: 16,5/20 punten, zeer goed / excellent
Geur: mooi, breed, grapefruit, toast, fijn
Smaak: krachtig en rijp, mooie zuren, fijne mousse, lengte

Andere suggesties…