Leclerc Briant

Brut Réserve

49,95

Korting 2 flessen - €0,75
Korting 6 flessen - €1,50
Aroma

Groene appel, citroen, abrikoos, clementine en verse amandel, vleugje jodium, zwarte bes, perzik, bloedsinaasappel, granaatappel en zoethout

Smaak

Fris, zachte, romige bruis, fruit, citrus, mineraal, zilt en umami.

Druif

40% Pinot Noir
40% Meunier
20% Chardonnay

Dosage

4 g/l

Vinificatie

minimaal 3,5 jaar gerijpt

Categorie

Blend, Duurzaam, Biodynamisch, Vegan, Brut, Leclerc Briant

Alchol

12%

ProductcodeBR1501SA

Dit is de klassieke cuvée van Leclerc Briant met de samenstelling van de drie druiven.

De champagne heeft een stro-gele kleur met een fijne string van mousse. De aroma’s zijn van groene appel, citroen, abrikoos, clementine en verse amandel, een vleugje jodium. Met de zuurstof onthult het tonen van zwarte bes, perzik, bloedsinaasappel, verse druiven, granaatappel en zoethout, een vleugje anijs, vuursteen, kruidnagel en jeneverbes.

In de smaak rijk en fris met een zachte, romige bruis. De champagne heeft smaken van fruit, citrus, is mineraal en heeft een mooie afdronk met tonen van zilt en umami.

Biologisch - Biodynamisch - Veganistisch

De vijf opeenvolgende generaties van Leclercs waren echte innovators en worden gerekend tot de pioniers van de biologische en biodynamische wijnbouw in Champagne. Het bedrijf werd in 1872 opgericht door Lucien Leclerc in het dorp Cumières en verhuisde in 1955 naar het pand dat het vandaag nog steeds in Epernay inneemt.

In die periode heeft Bertrand Leclerc, de achterkleinzoon van de oprichter, en zijn vrouw Jacqueline Briant, het bedrijf de status veranderd van R.M. (Récoltant Manipulant) in N.M. (Négociant Manipulant) waardoor zij ook druiven mochten inkopen van andere wijnboeren voor de eigen productie. In 1947 ging men terug naar biologische bemesting. In 1962 werd voor het eerst volledig biologisch gewerkt en in 1990 werd de eerste wijngaard biodynamisch verbouwd. Leclerc Briant werkt sinds 2003 gecertificeerd biologisch (AB keurmerk) en in 2008 werd de overstap afgerond naar biodynamie (Demeter). Bovendien zijn alle champagnes die op de markt zijn, veganistisch gecertificeerd.

Tot 2010 onder leiding van de bevlogen Pascal Leclerc. Na diens plotselinge overlijden werd Leclerc Briant al snel ingelijfd door twee fameuze huizen; Lanson en Roederer. In 2012 werd Leclerc Briant gered van de vergetelheid toen het werd overgenomen door Mark Nunelly en Denise Dupré, een Amerikaans echtpaar dat grote enthousiasme heeft voor het Franse ‘Art de Vivre’ en verliefd werd op het non-conformistische karakter van het huis.

Denise Dupré hield de oude crew aan en bedong bij Roederer dat zij gedurende zeven oogsten nog de volledige beschikking zou behouden over het fruit van haar – voormalige - wijngaarden. Gedurende deze zeven jaar zou ze wijngaarden aankopen en deze overzetten op biodynamie. In maart 2013 werden al 6 hectaren Premier Cru wijngaarden gekocht.

Clos wijngaard

Ze bezitten een heel speciale Clos wijngaard, La Croisette genaamd, in het hart van Epernay. Het wordt verzorgd met de zorg en aandacht die meestal alleen wordt gegeven aan een zeer geliefde tuin en is één van de meest opvallende champagnes in het assortiment van het huis.

De laatste jaren is er veel geïnvesteerd in het pand en de kelder. Hier zijn alleen positieve trillingen toegestaan ​​ waar een reeks vaten in alle vormen en materialen staan. Er wordt wijn gemaakt in inox, hout, beton en zelfs een vat waarbij de binnenkant een laagje goud heeft! Elk heeft zijn eigen invloed op de wijnen en speelt een rol bij het zoeken naar harmonie. De wijnmaker Hervé Jestin, œnoloog die gespecialiseerd is in biodynamica, werkt al enkele jaren nauw samen met Leclerc Briant.

Wijngaarden

Ze bezitten 14 hectare, waarvan de meeste zijn geclassificeerd als Grand Cru (Mailly, Le Mesnil) en Premier Cru (Hautvillers, Cumières, Mareuil sur Aÿ, Bisseuil, Rilly la Montagne, Villers-Allerand en Trépail). Op de hellingen met uitzicht op La Montagne de Reims en Vallée de la Marne, cultiveren ze  Pinot noir, Meunier en Chardonnay.

Daarnaast koopt Leclerc Briant druiven van in totaal 15 hectare, al deze leveranciers zijn gecertificeerd als biologisch of biodynamisch.

Leclerc Briant produceert slechts 70.000 flessen per jaar. Ze maken 6 verschillende cuvées waarvan er 5 wit zijn.

De Grote Hamersma: 9+
Nog een keer proeven hoefde eigenlijk niet meer. Kreeg na de allereerste kennismaking meteen de hoogst mogelijk eer toegedacht. Werd uitgeroepen tot Officiële Huis-champagne van de Familie Hamersma. Daar kan Proefschrift, die ’m daarna tot ‘Beste Champagne in de categorie tussen 30 en 40 euro’ verklaarde, niet tegenop. Helaas is dat laatste niet meer van toepassing: een groeiende populariteit gaat gepaard met een stijgende prijs. Enfin, toch een reden om de aangeboden proeffles aan de tand te voelen: verse dégorgement.

Maar voor we gaan proeven (dat wordt naar binnen toe uitspugen) even nog over Leclerc Briant: piepkleine producent in Épernay. Tot 2010 onder de meer dan bezielende leiding van Pascal Leclerc. Maar het noodlot sloeg toe. Leclerc kwam te overlijden. En waar dan in wijnsprookjes vervolgens de kinderen de boel oppakken en verder perfectioneren, ging die vlieger deze reis niet op. Twee grote champagnehuizen, Lanson en Roederer, gingen er met de buit vandoor, waarbij laatstgenoemde vooral interesse had in de 12 hectare biodynamische wijngaarden van Leclerc, al ‘schoon’ sinds 1947. Vervolgens werd een aparte deal gesloten met een Amerikaanse investeringsmaatschappij die direct het complete team dat voor Leclerc werkte weer aannam. Inmiddels uitgegroeid tot een van de toonaangevende biodynamische producenten. Met hier hun ‘eenvoudige’ versie. Afgewogen droog en zodoende nimmer schraal. Verfijnde mousse zonder te romig te worden. Viriel wit fruit. Louterend en verheffend.

Hubrecht Duijker
De naam Leclerc Briant staat voor dynamisch en duurzaam. De Réserve Brut smaakt heel zuiver, elegant en echt droog, met zowel rijpe elementen als frisse, vooral citrusachtige fruittonen.