De Clos Sainte Sophie wijngaard ligt verscholen in het dorp op een prachtige plek. In de Clos staat ook een huis, een wijngaard en klein bos. De wijngaard is 0,4 hectare groot. De oorsprong ligt in de 19e eeuw wanneer Marcel Dupont, hoogleraar landbouw en zijn vriend Charles Baltet, een beroemde tuinder, samen een experiment beginnen op deze plek met het aanplanten van 20 druivenrassen. De samenvatting van het onderzoek is officieel vastgelegd in 1885. De naam Sophie, komt van de vrouw van Dupont.
Van 1876 tot 1877 verwelkomde Baltet twee Japanse leerlingen (Masanari Takano, 1852-1923 en Sukejiro Tsuchiya, 1858-1940), gestuurd door het Japanse ministerie van landbouw om de wijnbouw cultuur te leren kennen. Ze vertrokken met honderd planten die zijn gebruikt voor de eerste Japanse wijngaard in Yamanashi, nabij de berg Fuji, en produceren de wijn genaamd Cru de Troyes in Katsunuma, zo’n 80 kilometer ten westen van Tokyo. Als dank wordt Baltet benoemd in de orde van 瑞宝章, Zuihōshō oftewel de ‘Orde van de Heilige Schatten’ van Japan. Zijn reactie is de tekening van de bloem die erg geliefd is bij de keizer en het nationale symbool is, de chrysant en noemt het ‘Mikado’s favoriet’. Deze tekening staat op het label van deze champagne.
Baltet heeft ook een belangrijke rol gespeeld in het probleem van de druifluis epidemie door zijn kennis van het enten van fruitbomen over te dragen naar de wijnbouw. Geen gemakkelijke missie, maar het bleek dé oplossing te zijn. Daardoor heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de wederopbouw van de Franse wijngaarden.
Deze zeer oude wijngaard met haar rijke historie is sinds 1909 in het bezit van de familie Valton en zij hebben Emmanuel Lassaigne gevraagd de wijngaard te onderhouden en er champagne van te maken. In deze Clos ‘ommuurde’ wijngaard is Chardonnay geplant tussen 1968 en 1975. Juist deze oude wijnstokken geven een geweldige intensiteit aan de wijn. De wijn is gevinifieerd in oude houten vaten uit de Bourgogne, de Jura en Cognac. Wat ook zorgt voor micro oxidatie en extra complexiteit geeft.
Deze champagne is een serieuze wijn die aandacht vraagt. Zeker voor liefhebbers en fijnproevers. Een champagne die als aperitief kan wellicht met een hapje maar minstens zo fijn is bij diner.
Champagneproducent Jacques Lassaigne is gevestigd in Montgeux, een speciaal champagnedorp in het zuidelijke deel van de Champagne, de Côte des Bar. Het dorp ligt op een kleine kalkachtige heuvel, 12 kilometer ten noorden van de historische stad Troyes. Het dorp heeft als bijnaam Montrachet van Champagne, verwijzend naar de Puligny Montracet Grand Cru wijngaard in de Bourgogne waar één van de duurste witte wijnen vandaan komen. Montrachet is afgeleid van het Romeinse Mons Rachicensis, wat kale heuvel betekent en duidt op de afwezigheid van bomen.
Jacques Lassigne en vooral zijn zoon Emmanuel heeft de champagne van dit specifieke Montgueux-terroir op de kaart gezet, dankzij hun originele Blanc de Blancs, rijk aan mineralen en verfijning. Deze champagnes onthullen vaak nuances, die meer doen denken aan die van Mesnil-Sur-Oger dan aan de lokale champagne.
Emmanuel is nu één van de cult wijnmakers in de Champagne mede doordat hij geconcentreerd op elk detail en volgens de meest natuurlijke methoden, biologisch en volgens de principes van het huis, werkt. Zo wil het domein zijn twee hoofdrolspelers beschermen: wijnstokken en de aarde. Alle wijnen hebben een lage dosering zodat hun terroir zich volledig kan ontwikkelen en een compleet boeket kan bieden.
Champagneproducent Jacques Lassaigne is gevestigd in Montgeux, een speciaal champagnedorp in het zuidelijke deel van de Champagne, de Côte des Bar. Het dorp ligt op een kleine kalkachtige heuvel, 12 kilometer ten noorden van de historische stad Troyes. Het dorp heeft als bijnaam Montrachet van Champagne, verwijzend naar de Puligny Montracet Grand Cru wijngaard in de Bourgogne waar één van de duurste witte wijnen vandaan komen. Montrachet is afgeleid van het Romeinse Mons Rachicensis, wat kale heuvel betekent en duidt op de afwezigheid van bomen.
Jacques Lassigne en vooral zijn zoon Emmanuel heeft de champagne van dit specifieke Montgueux-terroir op de kaart gezet, dankzij hun originele Blanc de Blancs, rijk aan mineralen en verfijning. Deze champagnes onthullen vaak nuances, die meer doen denken aan die van Mesnil-Sur-Oger dan aan de lokale champagne.
Emmanuel is nu één van de cult wijnmakers in de Champagne mede doordat hij geconcentreerd op elk detail en volgens de meest natuurlijke methoden, biologisch en volgens de principes van het huis, werkt. Zo wil het domein zijn twee hoofdrolspelers beschermen: wijnstokken en de aarde. Alle wijnen hebben een lage dosering zodat hun terroir zich volledig kan ontwikkelen en een compleet boeket kan bieden.