De exclusieve champagne van de eerste pers. Een evenwichtige en volledig gerijpte champagne met een aroma van bloemen en amandelen. Passend in de stijl van een heerlijke Franse brioche. Een hele verkwikkende champagne, vol aan smaken.
Deze champagne is van een uitzonderlijk goed oogstjaar gemaakt, het jaar 2018.
J.M. Goulard historie
JM Goulard Champagne werd opgericht door Paul Goulard en is gevestigd in Prouilly, een dorpje ten westen van Reims. Het gebied maakt deel uit van het Massif de Saint Thierry. Dit is waar de meest noordelijke wijngaarden van de Champagne liggen. Paul Goulard wijdde, met zijn zorgzame en genereuze karakter, zijn leven aan het cultiveren van wijngaarden. Later sloot zijn zoon, Jean-Marie Goulard, zich aan bij het familiebedrijf.
In 1978 nam Jean-Marie het bedrijf over en startte hij samen met zijn vrouw Martine hun eigen champagneproductie onder de naam J.M. Goulard. Met dezelfde toewijding en gewapend met oude tradities zorgden zij voor het behoud van het unieke erfgoed en de voortzetting van de familietradities.
Hun drie zonen – Sébastien, Sylvain en Damien – groeiden op in het bedrijf en raakten van jongs af aan betrokken bij het werk. In 2012 nam de jongste zoon, Damien, het bedrijf over. Hij vertegenwoordigt de vierde generatie aan het roer van dit gerenommeerde champagnehuis.
Visie en werkwijze
Damien heeft zich altijd ten doel gesteld de tradities van zijn familie voort te zetten, met daarbij een sterke focus op het terroir van het Massif de Saint Thierry. Voor hem was een biologische aanpak essentieel om dit terroir tot uitdrukking te brengen in zijn champagnes. Om dit te realiseren, volgde hij een opleiding in Avize. Tijdens zijn studie ontdekte hij dat er nog weinig aandacht was voor biologische wijnbouw. Door ontmoetingen, eigen onderzoek en praktijkervaring ontwikkelde hij een eigen duurzame werkwijze.
Damien ziet de wijngaarden als zijn tuin; elk stukje grond wordt met de grootste zorg behandeld. Hij heeft ca. 7 hectare in zijn bezit. Net zoals zijn grootvader, kan hij de hele dag bezig zijn met het land ploegen, losmaken, ventileren en het opbinden van de stokken. Damien weet namelijk hoe belangrijk de kwaliteit van de bodem is. Het terroir bestaat uit zand en klei, wat op sommige plekken gemengd is met krijt. De zanderige kleibodem is zeer geschikt voor meunier en pinot noir. De aanplant bij Goulard bestaat uit 50% meunier, 35% pinot noir en 15% chardonnay.
Eenmaal in de kelder kiest Damien voor zowel inox- als houten vaten. Na de alcoholische fermentatie vindt de malolactische gisting plaats. Zijn ouders en twee broers, Sébastien (oenoloog) en Sylvian, helpen bij proeven van de vin clairs (stille wijnen). Samen bepalen zij de blend, de reservewijnen en de stijl van de cuvées. De champagnes hebben een soepel karakter en is daardoor een liefhebber van velen. Zelfs mensen die zelden champagne drinken, laten zich nogal eens door dit bruisend goud van Goulard verleiden.
Certificering
Sinds 2012 is Damien steeds meer biologisch gaan werken. In 2018 is hij officieel begonnen met de aanpassingen om het ecocert-certificaat te behalen. Na een intensief proces werd dit certificaat in 2021 toegekend.
Vakblad Perswijn: 16 punten
Aroma; breed, toast en noten, mooi gerijpt, complex.
Smaak; Weelderig en krachtig, mooie droge stijl, lengte.