Goutorbe-Bouillot

Ratafia Champenois

44,50

Aroma

Toast, vanille, honing, steenfruit.

Smaak

Elegant, verfijnd, steenfruit, honing, kruidig.

Druif

50% Chardonnay, 50% Meunier

Dosage

145 g/l

Vinificatie

Minimaal 10 maanden op vat gerijpt.

Regio

Damery, Vallée de la Marne

Categorie

Ratafia, Duurzaam

Alcohol

17.4% alcohol (op de fles staat 18%)

ProductcodeBR0804SA

De Ratafia Champenois van Goutorbe-Bouillot is een bijzonder pareltje in het assortiment. Ratafia is nog steeds een zeldzaam (onbekend) product. Wij vielen echter voor deze wijn aangezien deze zó elegant en puur smaakt dat deze niet mag ontbreken.

Deze wijn wordt gemaakt van het laatste deel van de ‘cuvée’ (het mooiste deel van de geperste druiven) van de Clos des Monnaies wijngaard van Goutorbe Bouillot. Dit is een ommuurde wijngaard midden in het dorpje Damery.

Deze prachtige zuivere en elegante zachte dessertwijn heeft bijna 10 maanden op vaten gerijpt, waardoor ze iets toast en vanille aroma’s hebben. De wijngaard is in 1930 geplant met evenveel Meunier als Chardonnay.

Ook aan de fles is veel zorg besteedt en zeer stijlvol uitgevoerd. De fles bevat 0,5 liter.

Goutorbe Bouillot historie
Dit is een producent in Vallée de la Marne en het familieverhaal speelt zich volledig af in het dorpje Damery. Er zijn drie families die het huis Goutorbe Bouillot op de kaart hebben gezet en bestaat sinds 1911. De huidige wijnmaker is Bastien Papleux, zijn grootvader was getrouwd met Goutorbe. Door het overlijden van deze vrouw is hij later opnieuw getrouwd met de grootmoeder van Bastien. Met veel liefde en overtuiging zorgen zij nog altijd goed voor de wijngaarden en produceren prachtige champagne.

Wijnmaker Bastien Papleux
Bastien heeft rechten gestudeerd en daarna bedrijfskunde en marketing. Door studie en werk is hij terecht gekomen in Italië en Engeland. Zo heeft hij onder andere voor LVMH gewerkt. Door zijn werk bij Harrods op de wijnafdeling in Londen krijgt hij nog interesse in wijn en besluit hij uiteindelijk met zijn vrouw terug te gaan naar de Champagne en het bedrijf over te nemen. Al zijn ervaringen zet hij in voor Goutorbe Bouillot en is een zeer geëngageerd wijnmaker.

Visie en werkwijze
Kenmerkend voor dit huis is dat ze als sinds 1989 gebruik maken van Methode Perpetuelle voor de cuvées. Ze zijn overtuigd van de kracht van deze wijn voor het maken van hun cuvées. Het produceren is een combinatie van wiskunde en gevoel zoals ze zelf zeggen. Ze bezitten 8 hectare in Damery en 0,4 hectare in Boursault. Hiervan maken ze in totaal 6 verschillende champagnes en een klein deel van de druiven worden verkocht aan Krug en Moët.

Certificeringen
Bastien en zijn familie zijn erg gesteld op behoud van de natuur en biodiversiteit. Er dus wordt er duurzaam gewerkt en ze zijn in bezit van het HVA en Viticulture Durable certificaten.