Elise Bougy

Sauver Ma Peau 2021

Uitverkocht

Aroma

Fris fruit, kruidig.

Smaak

Fruitig, fris, bloemen, diepgang, kruidig.

Druiven

100% Chardonnay

Jaar

2021

Vinificatie

Op eiken vaten gerijpt.

Regio

Côte de Blancs, Premier Cru Le Mesnil sur Oger

Categorie

Witte wijn, Coteaux Champenois, Duurzaam, Biologisch, Bio-dynamisch

Alcohol

12% alcohol

ProductcodeBR270721

ONLY FOR DUTCH MARKET

Dit is een nieuwe (witte) Coteaux Champenois oftewel wijn zonder bubbels uit de Champagne. Het is onderdeel van de serie Le vin de mes envies en een cuvee Épheméres. Wat betekent wijn van haar (Elise Bougy) verlangen en een tijdelijke cuvees. De naam is Sauver ma Peau en betekent red mijn huid. Het is een knipoog naar het jaar 2021 en een eerbetoon aan Chardonnay en een van haar favoriete nummers “Sauver ma Peau” van de meidenband Brigitte.

Ze nodigt je uit om de clip te bekijken…opgenomen in de Champagne! Klik hier: Brigitte – Sauver ma Peau

De Côteaux Champenois Sauver ma Peau is gemaakt van 100% Chardonnay geoogst in 2021 afkomstig van het perceel (lieu-dit) Les Vignes de Mamie in het Grand Cru dorp Le Mesnil-sur-Oger in de Côte des Blancs. Het perceel bestaat uit puur krijt en jodium, doorkruist met een combinatie van klei en kalk. Hier wordt bio-dynamisch gewerkt.

De druiven worden ontsteelt, voorzichtig geperst met macereatie (schilweking) en op natuurlijke wijze gefermenteerd. Ongeveer een jaar gerijpt voordat ze worden gebotteld voor een zeer beperkt aantal flessen.

Deze Côteaux Champenois is een fruitige frisse witte wijn met kruidige tonen en diepgang. Het heeft natuurwijn achtige karakter.

De wijn wordt zo natuurlijk mogelijk gemaakt, niet gefilterd. Hierdoor kan iets depot in de wijn zitten, dat is niet schadelijk. Zoals ze zegt, het is een levendige wijn met veel energie en liefde.

Vanwege de beperkt beschikbaarheid is deze champagne is uitsluitend voor de Nederlandse markt.
Deze cuvee is uitsluitend voor particuliere aankoop en mag niet worden verhandeld.

Al jong ontwikkelde Elise (geboortejaar) liefde voor wijn. Haar vader, derde generatie druivenboer en coöperatie producent en daarnaast haar moeder een sterke gedreven artistieke vrouw die voor de verkoop van de champagne zorgde. Zo werd het haar duidelijk dat zij ook in de wijnwereld wilde stappen. Ze heeft de master Commerciële Internationale wijn en spirits in Dijon afgerond en daarna haar certificering voor champagneproducent gehaald bij de Lycee Viticole in Avize. Vervolgens besloot ze haar eigen wijn-agentschap op te richten waarbij ze Franse wijnmakers vertegenwoordigd in de Champagneregio. Denk aan Hubert Lamy, Pattes Loup (Bourgogne), André et Mireille Tissot (Jura), Clusel-Roch (Rhone), La Grange Tiphaine (Loire).

Toch was er ook nog altijd de vraag of ze het familiedomein over zou nemen. Haar voorwaarde was dat er dan biologisch en biodynamisch gewerkt zou worden en zelf zou produceren. Dat betekende een flinke transitie, waar haar vader door Elise haar aanstekelijke enthousiasme uiteindelijk mee akkoord ging. En zo is zij sinds 2016 champagneproducent en brengt zij sinds 2021 haar cuvees op de markt van ‘haar’ eerste jaar 2018. Elise is een harde werker met haar twee bedrijven en heeft een goed team om haar heen verzameld. Met als resultaat een eigen ‘boutique’ kelder en prachtig zuivere champagnes.

Ze bezit in totaal 3 hectare in het prestigieuze Grand Cru Le Mesnil sur Oger (Côte des Blancs) en Premier Cru Les Mesnueux (Montagne de Reims). Van de gehele productie bestaat 33% uit Pinot Noir, 33% Meunier, 33% Chardonnay. De leeftijd van de wijnstokken is minimaal 40 jaar. Sinds 2019 werkt ze biologisch volgens Ecocert waardoor de oogst van 2022 gecertificeerd zal zijn. Sinds 2021 werkt ze ook conform de bio-dynamische principes en zal ook de certificering volgen.
De gisting vindt plaats in inox vaten en eiken vaten. Elk perceel wordt apart gevinifieerd voor een optimaal resultaat. Er vindt geen filtering en klaring plaats. De stijl van het huis is zo natuurlijk en puur te werken. Er wordt geen sulfiet toegevoegd aan de wijn, waardoor er extreem schoon wordt gewerkt.

Andere suggesties…