ONLY FOR DUTCH MARKET
De cuvée Le Mont Chainqueux is vernoemd naar de wijngaard. Deze is gelegen aan de voet van de helling van de Montagne de Reims. Onderaan het perceel bestaat de grond uit krijt met daarboven klei. Bovenaan bestaat de grond uit zand bedekt met kleiachtig slib. De helling is zuidoost gericht. Elise werkt hier volgens de bio-dynamische principes. De wijnstokken zijn geplant in 1965 door de grootouders van Elise. Het is uitsluitend van het oogstjaar 2020.
De cuvée ondergaat spontane alcoholische en malolactische gisting. Daarna rijpt het 7 maanden in een ‘foudre’ (houten vat van 2000 liter) en 7 ‘fûts’ (houten vaten van 228 liter). Er wordt geen sulfiet toegevoegd. Er vindt geen filtratie of klaring plaats. Er wordt geen dosage toegevoegd. Beperkte productie van 1.500 flessen.
Dit is een krachtige Blanc de Noirs, ook vanwege de houtrijping. Het heeft rijk fruit. Het is een Brut Nature maar juist niet strak droog, heeft een goede balans met het fruit. Zeer smaakvol aperitief maar ook zeer goed te combineren met lunch of diner.
Vanwege de beperkt beschikbaarheid is deze champagne is uitsluitend voor de Nederlandse markt. Indien we toch een order ontvangen en annuleren vanwege deze reden, vindt de terugbetaling plaats minus de administratiekosten. / This champagne is exclusively for the Dutch market, due to limited availability. If we do get an order which has to be cancelled for this reason, the refund will be done minus the administration costs.
Al jong ontwikkelde Elise Bougy (1986) liefde voor wijn. Haar vader was de derde generatie druivenboer en coöperatie producent en daarnaast was haar moeder een sterke gedreven artistieke vrouw die voor de verkoop van de champagne zorgde. Zo werd het haar duidelijk dat zij ook in de wijnwereld wilde stappen. Ze heeft de master Commercial International Wine & Spirits in Dijon afgerond en daarna haar certificering voor champagneproducent gehaald bij de Lycee Viticole in Avize. Vervolgens besloot ze haar eigen wijn-agentschap op te richten waarbij ze Franse wijnmakers vertegenwoordigd in de Champagneregio. Denk aan Hubert Lamy, Pattes Loup (Bourgogne), André et Mireille Tissot (Jura), Clusel-Roch (Rhone), La Grange Tiphaine (Loire).
Toch was er ook nog altijd de vraag of ze het familiedomein over zou nemen. Haar voorwaarde was dat er dan biologisch en biodynamisch gewerkt zou worden en zelf zou produceren. Dat betekende een flinke transitie, waar haar vader door Elise haar aanstekelijke enthousiasme uiteindelijk mee akkoord ging. En zo is zij sinds 2016 champagneproducent en brengt zij sinds 2021 haar cuvees op de markt van ‘haar’ eerste jaar 2018. Elise is een harde werker met haar twee bedrijven en heeft een goed team om haar heen verzameld. Met als resultaat een eigen ‘boutique’ kelder en prachtig zuivere champagnes.
Ze bezit in totaal 3 hectare in het prestigieuze Grand Cru Le Mesnil sur Oger (Côte des Blancs) en Premier Cru Les Mesnueux (Montagne de Reims). Van de gehele productie bestaat 33% uit Pinot Noir, 33% Meunier, 33% Chardonnay. De leeftijd van de wijnstokken is minimaal 40 jaar. Sinds 2019 werkt ze biologisch volgens Ecocert waardoor de oogst van 2022 gecertificeerd zal zijn. Sinds 2021 werkt ze ook conform de bio-dynamische principes en zal ook de certificering volgen.
De gisting vindt plaats in inox vaten en eiken vaten. Elk perceel wordt apart gevinifieerd voor een optimaal resultaat. Er vindt geen filtering en klaring plaats. De stijl van het huis is zo natuurlijk en puur te werken. Er wordt geen sulfiet toegevoegd aan de wijn, waardoor er extreem schoon wordt gewerkt.
Club Oenologique - Essi Avellan MW: 2020 - 91/100
Outstanding: a wine of superior character and style.
This lush Les Mesneux blanc de noirs originates in the 1965-planted Le Mont Chainqueux plot, where Pinot Noir and Meunier grow side by side in roughly equal proportions. All Elise’s wines are born and raised in oak, and her ways are highly natural and non-interventionist. This 2020-based blend opens on a soft red-fruit note of strawberries and ripe peaches, enhanced by a smoky chestnut tones. The palate is round and fleshy, with a degree of vinosity; the creamy texture charms, and the harmonious feel of acidity adds to the wine’s soft appeal.