Elise Bougy

Grand Cru Chetillon de Haut

110,00

Aroma

Typische fruitige en minerale tonen.

Smaak

Citrus maar ook drop en anijs te herkennen. De partiële houtrijping geeft deze Blanc de Blancs een prachtige textuur.

Druiven

100% Chardonnay

Jaar

2020

Vinificatie

Spontane alcoholische en malolactische gisting. Van het geheel is 60% 10 maanden in inox vaten gerijpt en 40% in houten vaten van 600 liter. Er wordt geen sulfiet toegevoegd. Er vindt geen filtratie of klaring plaats.
3 jaar gerijpt.

Regio

Côte des Blancs, Grand Cru Le Mesnil-sur-Oger

Dosage

0 g/l

Categorie

Blanc de Blancs, Extra Brut, Duurzaam, Biologisch, Bio-dynamisch

Alcohol

12% alcohol

ProductcodeBR270220

ONLY FOR DUTCH MARKET

Chétillon de Haut is een Blanc de Blancs van wijnstokken afkomstig van het perceel (lieu-dit) Les Vignes de Mamie in het Grand Cru dorp Le Mesnil-sur-Oger in de Côte des Blancs. De naam van de cuvée heeft de naam van de wijngaard Chétillon de Haut, of ‘Châtillon’ dat betekent kasteel of vesting. En bevindt zich achter de replica van de Lourdesgrot in Mesnil. Het wordt wel gezien als heilige grond. Het is uitsluitend van het oogstjaar 2020.

Het perceel bestaat uit puur krijt en jodium, doorkruist met een combinatie van klei en kalk. Elise werkt hier volgens de bio-dynamische principes. De cuvée ondergaat spontane alcoholische en malolactische gisting. Daarna rijpt 60% 10 maanden in inox vaten en 40% in houten vaten van 600 liter. Er wordt geen sulfiet toegevoegd. Er vindt geen filtratie of klaring plaats. Beperkte productie van slechts 1.500 flessen.

Dit is een karaktervolle wijn met typische fruitige en minerale tonen. Ook zijn er smaken van drop en anijs te herkennen. De partiële houtrijping geeft deze Blanc de Blancs een prachtige textuur. Zeer smaakvol aperitief maar ook zeer goed te combineren met lunch of diner.

Vanwege de beperkt beschikbaarheid is deze champagne is uitsluitend voor de Nederlandse markt. Indien we toch een order ontvangen en annuleren vanwege deze reden, vindt de terugbetaling plaats minus de administratiekosten. / This champagne is exclusively for the Dutch market, due to limited availability. If we do get an order which has to be cancelled for this reason, the refund will be done minus the administration costs.

Al jong ontwikkelde Elise (geboortejaar) liefde voor wijn. Haar vader, derde generatie druivenboer en coöperatie producent en daarnaast haar moeder een sterke gedreven artistieke vrouw die voor de verkoop van de champagne zorgde. Zo werd het haar duidelijk dat zij ook in de wijnwereld wilde stappen. Ze heeft de master Commerciële Internationale wijn en spirits in Dijon afgerond en daarna haar certificering voor champagneproducent gehaald bij de Lycee Viticole in Avize. Vervolgens besloot ze haar eigen wijn-agentschap op te richten waarbij ze Franse wijnmakers vertegenwoordigd in de Champagneregio. Denk aan Hubert Lamy, Pattes Loup (Bourgogne), André et Mireille Tissot (Jura), Clusel-Roch (Rhone), La Grange Tiphaine (Loire).

Toch was er ook nog altijd de vraag of ze het familiedomein over zou nemen. Haar voorwaarde was dat er dan biologisch en biodynamisch gewerkt zou worden en zelf zou produceren. Dat betekende een flinke transitie, waar haar vader door Elise haar aanstekelijke enthousiasme uiteindelijk mee akkoord ging. En zo is zij sinds 2016 champagneproducent en brengt zij sinds 2021 haar cuvees op de markt van ‘haar’ eerste jaar 2018. Elise is een harde werker met haar twee bedrijven en heeft een goed team om haar heen verzameld. Met als resultaat een eigen ‘boutique’ kelder en prachtig zuivere champagnes.

Ze bezit in totaal 3 hectare in het prestigieuze Grand Cru Le Mesnil sur Oger (Côte des Blancs) en Premier Cru Les Mesnueux (Montagne de Reims). Van de gehele productie bestaat 33% uit Pinot Noir, 33% Meunier, 33% Chardonnay. De leeftijd van de wijnstokken is minimaal 40 jaar. Sinds 2019 werkt ze biologisch volgens Ecocert waardoor de oogst van 2022 gecertificeerd zal zijn. Sinds 2021 werkt ze ook conform de bio-dynamische principes en zal ook de certificering volgen.
De gisting vindt plaats in inox vaten en eiken vaten. Elk perceel wordt apart gevinifieerd voor een optimaal resultaat. Er vindt geen filtering en klaring plaats. De stijl van het huis is zo natuurlijk en puur te werken. Er wordt geen sulfiet toegevoegd aan de wijn, waardoor er extreem schoon wordt gewerkt.

Vakblad Perswijn: 16,5 punten (Zeer goed - Excellent)
Geur: fijn, citrus, bloemen, peer, rokerig
Smaak: zacht en elegant, opwekkend, balans, fijn, mooie zuren

Andere suggesties…