Dom Pérignon

Dom Pérignon 2010

Uitverkocht

Aroma

Complex, licht, witte bloemen, tropisch fruit, citrus, steenfruit, iets anijs en munt. Daarnaast kruidige, houtachtige en geroosterde tonen.

Smaak

Vol, royaal, sappig, gul, kruidig en pepertje, fijne zuurgraad.

Druif

56% Chardonnay, 44% Pinot Noir

Dosage

5% g/l

Vinificatie

Minimaal 8 jaar gerijpt, vinificatie op inox.

Jaar

2010

Categorie

Brut, Millésimé, Blend

Alcohol

12%

ProductcodeBR110110

De Dom Pérignon is alleen een vintage / millésime champagne. In dit geval van het jaar 2010. Elke vintage is een creatie en uniek, die zowel het karakter van het jaar als het karakter van Dom Pérignon uitdrukt. De Dom Pérignon Vintage 2010 is de 46e jaargang van deze verfijnde cuvée de prestige Champagne die op de markt komt – sinds de eerste, de jaargang 1921.

Na minstens acht jaar rijping in de kelders, belichaamt de wijn de perfecte balans van Dom Pérignon, de complete harmonie.

Het eerste halfjaar van 2010 had sinds 1996 de laagste temperaturen wat een contrast was met het
voorgaande decennium. Vorst in de winter en een koele lente deden weer beseffen hoe noorderlijk de wijngaarden in de Champagne liggen.

De zomer was heet, maar niet extreem. Slechts twee dagen was er heel veel regen waardoor de ideale rijping stopte. Hierdoor ontwikkelde zich snel daarna botrytis schimmel op de druiven, voornamelijk op de Pinot Noir. Er werd besloten te focussen op de druiven die niet aangetast waren en vervolgens bleek dat de geredde druiven geweldig waren.

De Chardonnay druiven, die wel het voordeel van een volledige rijping hadden, vertoonden rijkdom, concentratie en balans – in feite de beste balans in 30 jaar. Na de assemblage waren de twee druivenrassen intens, maar gebalanceerd zowel qua structuur als textuur, een complete eenheid.

De uitdaging was behaald en daarom is deze vintage volgens Dom Pérignon letterlijk en figuurlijk “uit het water gered”.

Dom Pierre Pérignon nam in 1668 de taak over als keldermeester in de Abdij van Hautvillers. 47 jaar lang bleef hij ontdekken en uitvinden om de kwaliteit van de druiven te verbeteren met nieuwe technieken in de wijnbouw. Hij zag bijvoorbeeld dat hij met zachte en fractionele druk op de blauwe druiven witte wijn kon maken. Het mengen van verschillende cru’s en druivenrassen gaf hem de beste wijnen. Dom Pérignon wordt alleen gemaakt van de beste druiven en mag slechts worden uitgebracht in de meest uitzonderlijke jaren.

Dom Pérignon zag het als zijn persoonlijke missie om ‘de beste wijn ter wereld te maken’. Dom Pérignon is een wijn als geen ander. Omdat Dom Pérignon een hartstochtelijke werker was en zeer precies observeerde, slaagde hij erin om van de niet-mousserende wijnen de sprankelende en prestigieuze wijn te maken die van de twee druivenrassen Chardonnay en Pinor Noir druif gemaakt werd.