Dom Pérignon

Dom Pérignon 2013

214,75

Aroma

Delicaat, eucalyptus, munt, vetiver (groene grasplant), mirabelpruimen, abrikoos, oranjebloesem, peper, kardemom, zoethout, toast.

Smaak

Elegant, weelderig, zijdezacht

Druif

51% Pinot Noir, 49% Chardonnay,

Dosage

5% g/l

Vinificatie

Minimaal 8 jaar gerijpt, vinificatie op inox.

Jaar

2013

Categorie

Brut, Millésimé, Blend

Alcohol

12%

ProductcodeBR110113

De Dom Pérignon is alleen een vintage / millésime champagne. In dit geval van het jaar 2013. Elke vintage is een creatie en uniek, die zowel het karakter van het jaar als het karakter van Dom Pérignon uitdrukt. De Dom Pérignon Vintage 2013 is de 48e jaargang van deze verfijnde cuvée de prestige Champagne die op de markt komt – sinds de eerste, de jaargang 1921.

Na minstens acht jaar rijping in de kelders, belichaamt de wijn de perfecte balans van Dom Pérignon, de complete harmonie.

Het jaar 2013 was na een paar jaar opnieuw een ‘vertrouwde’ late oogst. Na een koude, natte winter was de lente grijs, behoorlijk koel en extreem regenachtig. Vooral de hete en droge zomer was gunstig voor de kwaliteit van de druiven. De wijnstokken begonnen ongeveer twee weken later te ontluiken dan het gemiddelde van het decennium, een vertraging die tot aan de oogst duurde. De hete en droge zomer was de zonnigste ooit in de Champagnestreek, wat bijzonder gunstig bleek voor de kwaliteit van de druiven. De regen begin september maakte snel plaats voor oostenwind die de druiven gezond hielden tot ze geplukt werden. De oogst bij Dom Pérignon liep van 28 september tot 15 oktober. Bij het proeven van het fruit bleek een veelbelovende balans tussen zuur en vol van smaak.

De wijnmaker van het huis Vincent Chaperon zegt dit over de 2013;
De 2013 heeft een delicate neus. Het frisse van eucalyptus, munt en vetiver (groene grasplant), het exotische van mirabelpruimen, abrikoos en oranjebloesem, het rijpe van peper, kardemom en zoethout en tot slot het ziltige en getoaste geuren. In de smaak elegant en drukt weelderige eenvoud en precisie uit. De champagne is verfijnde en zijdezacht. Met een mooie gebalanceerde ziltige afdronk.

Dom Pierre Pérignon nam in 1668 de taak over als keldermeester in de Abdij van Hautvillers. 47 jaar lang bleef hij ontdekken en uitvinden om de kwaliteit van de druiven te verbeteren met nieuwe technieken in de wijnbouw. Hij zag bijvoorbeeld dat hij met zachte en fractionele druk op de blauwe druiven witte wijn kon maken. Het mengen van verschillende cru’s en druivenrassen gaf hem de beste wijnen. Dom Pérignon wordt alleen gemaakt van de beste druiven en mag slechts worden uitgebracht in de meest uitzonderlijke jaren.

Dom Pérignon zag het als zijn persoonlijke missie om ‘de beste wijn ter wereld te maken’. Dom Pérignon is een wijn als geen ander. Omdat Dom Pérignon een hartstochtelijke werker was en zeer precies observeerde, slaagde hij erin om van de niet-mousserende wijnen de sprankelende en prestigieuze wijn te maken die van de twee druivenrassen Chardonnay en Pinor Noir druif gemaakt werd.