Corbon

Grand Cru Les Bacchantes 2010

Uitverkocht

Aroma

Vanille, hout, toast, brioche.

Smaak

Zacht, vanille, kruidig, aards.

Druif

100% Chardonnay

Jaar

2010

Dosage

5 g/l

Regio

Côte des Blancs; Avize

Vinificatie

11 maanden in houten vaten gerijpt, minimaal 5 jaar gerijpt 'sur lattes', geen malo-lactische vergisting, geen klaring, geen filtering, geen koude stabilisatie

Categorie

Brut, Grand Cru, Blanc de Blancs, Millésimé

Alcohol

12%

ProductcodeBR010310

De nieuwste cuvée van Agnes Corbon. Het ‘broertje’ van de Chardonnay Millésimé. Deze is van het jaar 2010 en deels op hout gerijpt.

Het heeft subtiele vanilletonen van het hout en tegelijkertijd ook strak. Mede door de lage dosage.

Tijdens de zoektocht naar een passende naam had Claude Corbon een artistieke ‘bacchantes’ snor. Zo vond ze dit samen met de verwijzing naar de Griekse Bacchantes een passende naam. Eigenzinnig en karakteristiek evenals deze cuvée.

Corbon historie
Inmiddels leeft de familie Corbon al vier generaties lang in Avize, één van de 17 ‘Grand Cru’ dorpen in de Champagne. Eigenzinnige Agnès is de wijnmaker en heeft het overgenomen van haar charmante vader Claude Corbon. Zij heeft na haar studie in Parijs een tijd in het bedrijfsleven gewerkt en een paar jaar terug besloten het champagnehuis over te nemen van haar vader. Samen zetten ze nu de familietraditie voort van dit champagnehuis.

Internationaal gerenomeerd
Het huis Corbon staat bekend als een klasse apart voor wat betreft de Chardonnay champagne en heeft zich hierin sinds 1971 gespecialiseerd. De champagne van dit huis wordt onder andere in Parijse restaurants en ook in het 3*** restaurant Eleven Madison Park New York geschonken. De champagne wordt internationaal verkocht. Maar ook dicht bij huis in de restaurants van Parijs. Vanwege de klasse en originele verpakking is deze champagne ook een geliefd cadeau aan relaties.

Grand Cru gemeente
Corbon mag met recht de hoogste kwaliteitstypering ‘Grand Cru’ aan een aantal van haar champagnes geven. De druiven komen vooral uit de Grand Cru gemeente Avize. Daarnaast hebben ze ook een aantal wijngaarden in andere gemeentes.

Certificering
Agnés is een zeer creatieve maar ook ondernemende vrouw. Zo is zij voor de gemeente Avize verantwoordelijk voor het belangrijke werk rondom 'confusion sexuelle'. Er worden dan 'raks' opgehangen in de wijngaard die feromonen afgeven waardoor de zo schadelijke insecten voor de wijngaard, geen eitjes in de druif leggen.

Agnes zegt hierover; 'The general idea is to stop 2 varieties of butterflies (Eudemis and Cochilys) laying eggs in the grapes (which could be a primary source of Botritis at harvest). To do that the raks release female pheromones during the full reproduction period. As a result the males butterflies are sexually confused and can't manage to find a female to mate. Thus no eggs, thus hurrah! Without using insecticides, double hurrah! I hope it helps!'
Het is een duurzame manier van insecten bestrijding die in steeds meer gemeentes wordt toegepast. Want iedereen in de gemeente moet meedoen anders heeft het geen zin. Agnès is dus degene die dat heeft aangepakt in Avize.

En ook Corbon heeft de certificering van Haute Valeur Environnementale.

De Grote Hamersma: 9
Zie de 2006 van Corbon. Ook zo’n sprekend voorbeeld van hoe chardonnay van een specialist kan smaken. Kan het beter? Jawel. De importeur, Hinke de Jong, tevens bekend als de Champagne Ambassadeur Nederland 2016, ontdekte bij ‘haar huis’ Corbon ook deze nieuwe cuvée, Les Bacchantes. Ook weer 100 procent chardonnay, vijf jaar sur lies gerijpt, geen malo, wel bijna een jaar hout. Daarbij aantrekkelijk lage dosage: 5 gram op de liter. Heel, heel, heel licht vanilletingeltje, subtiel wit fruit, fijne mousse maar verder gipsbeenstrak. Als fundamentalistische zero-dosage-drinker kon-ie mij zeer behagen.

Perswijn: 16,5 punten
Excellent tot zeer goed.
Aroma: peer en toast, vanille, citrus, hazelnoten
Smaak: zacht en weelderig, fijne mousse, mooi droog.
Bewaartermijn: wijn voor de middellange termijn, 2-5 jaar.