Charles Heidsieck

Brut Millésimé 2006

86,00

Korting

2 flessen 0,75 - 85,25
6 flessen 1,50 - 84,50
Aroma

Rijk, tropisch fruit, bergamot, yuzu, geroosterde hazelnoot, zoethout, geraspte kokosnoot

Smaak

Ziltig, mineraal, noga, room, tropisch fruit, kruidige tonen, zijdeachtige textuur.

Cuvée

Blend Millésime

Druif

59% Pinot Noir, 41% Chardonnay

Jaar

2006

Dosage

10 g/l

Vinificatie

Minimaal 8 jaar gerijpt

Categorie

Blend, Millésime, Brut

Alcohol

12%

ProductcodeBR140406

Het jaar 2006 kende een koude winter met veel sneeuw. In de lente waren er een aantal heftige onweersbuien waarna er een hete zomer volgde. In juli werden er recordtemperaturen gemeten en augustus was het koud met veel regen. In september was het droog en zonnig. Deze afwisseling van warme en koele periodes, met daarna weer een warme zonnige maand, was vooral gunstig voor de rijping van de druiven en een succesvolle oogst.

De kleur is intens warm goud met een delicate en zachte mousse. De aroma’s zijn rijk met geuren van bloemen, tropisch fruit, citrus en yuzu. En tevens meer subtiele tonen van bergamot, geroosterde hazelnoot, zoethout en geraspte kokosnoot. Waardoor het geheel een buitengewone complexiteit heeft.

In de smaak is het een interessante combinatie van het zilte, minerale karakter met een zijdeachtige textuur die de smaken van noga en room. Evenals de aroma’s zijn de smaken enorm breed van tropische fruit tot aan kruidige tonen, een genot voor de zintuigen.

Charles Heidsieck was een onvermoeide reiziger en entrepreneur met een grote liefde voor mousserende wijnen. Hij smeedde de basis van een grote lijn van champagnes die stuk voor stuk uniek maar toch herkenbaar zijn. In 1862 besloot Charles-Camille Heidsieck te focussen op grote kelders en niet op de wijngaarden. Volgens hem zijn in de champagne-industrie de kelders de sleutel tot succes. Hij liet het opkweken, onderhouden en oogsten over aan de boeren die met contracten aan zijn bedrijf werden gebonden. Zelf legde hij zich toe op het persen van de druiven en de vinificatie. Het bedrijf bezit nog steeds kilometerslange gangen in de krijtrotsen ‘Crayeres’ onder Reims. Sinds 2015 staan deze krijtkelders zelfs op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Zijn ongewone manier van werken ging niet onopgemerkt voorbij.

In de afgelopen twee decennia hebben keldermeesters van Charles Heidsieck maar liefst 12 keer de prestigieuze titel "Best Sparkling Winemaker of the Year" gekregen tijdens de London International Wine Challenge! Hun immense expertise en talent hebben internationale erkenning gekregen. Iedere keldermeester verklaart geïnspireerd te zijn in hun wijnbereiding door de moed van Charles en zijn gedurfdheid om buiten de kaders te denken.

De wijnen van Charles staan voor elegantie en zijn erg smaakvol. Ze zijn perfect gebalanceerd en hebben een betoverende complexiteit. Om de kwaliteit van de wijnen te garanderen en te behouden is het nodig om nauwlettend om te gaan met alle facetten van het proces en altijd veeleisend te zijn. Iedere wijn heeft dan ook zijn eigen handtekening: een sterke persoonlijkheid en een rijkelijke toon.

Bij Charles Heidsieck ligt de nadruk op de techniek, niet op de herkomst van de druiven. Het champagnehuis vermeldt op de etiketten in welk jaar de dégorgement plaatsvond. Ook het jaar van de "prise de mousse", het lageren van de geassembleerde wijn in de kelders, wordt vermeld. Het accent ligt op de assemblage van de wijnen en de vinificatie door de keldermeester. Zo bevat een Brut Reserve-cuvée een extreem percentage reservewijnen (40%) van gemiddeld 10 jaar oud. Dit is erg uitzonderlijk en levert een assemblage op met een onvergelijkbare textuur, in een typische Charles-stijl.

Certificering
Ook is er constante focus op het milieu. Zo wordt er veel aandacht besteed aan het behoud van de natuur en de bescherming van het ecosysteem. Dit heeft geleid tot een erkenning van hun wijngaarden als duurzame wijnbouw en zijn ze gecertificeerd als Haute Valeur Environnementale (HVE).