Bollinger

Vieilles Vignes Françaises 2013

1.680,00

Aroma

specerijen, toast, gedroogd exotisch fruit en gember

Smaak

complex, diepte, geconcentreerde smaken van kruidigheid, vol fruit en peper en vanille, zeer verfijnde en intense champagne

Druif

100% Pinot Noir

Dosage

6 g/l

Vinificatie

Minimaal 9 jaar gerijpt, vinificatie op hout, op fles gerijpt met natuurlijke kurk afgesloten

Regio

Montagne de Reims, Ay

Categorie

Brut, Blanc de Noirs, Grand Cru, duurzaam.

Alcohol

12%

ProductcodeBR100213

Deze Vieilles Vignes Françaises 2013 van Bollinger is een exceptionele champagne van twee Clos wijngaarden. Deze Clos zijn door een wonder nooit aangetast door Phylloxera ziekte. Kortom extreem bijzonder. Er zijn er slechts 2.477 flessen van gemaakt.

De druiven zijn geoogst op 27 september 2013 en vervolgens minimaal 9 jaar gerijpt op houten vaten. Het komt van de kleine naast het gelegen huis, Grand Cru Clos wijngaarden Clos St. Jacques en Chaudes Terres.
Een champagne van één oogstjaar geeft al aan dat de kwaliteit erg goed is. Maar deze champagne heeft nog een paar extra bijzonderheden. Zo komen de druiven van de extreem zeldzame oorspronkelijke niet-geënte druivenstokken en zijn niet aangetast door de phylloxera druifluis. En ze staan nog origineel ‘en-foulle’ geplant. De wijn is uitsluitend op houten vaten gevinifieerd en op de fles met natuurlijke kurk gerijpt met de ‘liège-en-agraphe’ sluiting.

De champagne heeft een warm gouden kleur en prachtige verfijnde mousse. Het is een aromatisch feest specerijen, toast, gedroogd exotisch fruit en gember. De smaak is zo enorm prachtig complex met zoveel lagen om te ontdekken in je glas. Geconcentreerde smaken van kruidigheid, vol fruit en peper en vanille. Een zeer verfijnde en intense champagne.

Geschiedenis wijngaarden
In het begin van de 20e eeuw werden de wijnstokken van Champagne vernietigd door phylloxera. Om de verwoestende insect te bestrijden, moesten alle wijnstokken in de Champagne opnieuw worden geplant met behulp van Amerikaanse onderstam. Alles, behalve twee Bollinger-percelen in Aÿ geclassificeerd als Grand Cru bleven onaangeroerd: Chaudes Terres en Clos St Jacques. Tot op de dag van vandaag worden deze twee percelen op traditionele wijze geteeld, volgens de ‘provignage’-methode, bewerkt met de hand en soms zelfs met de hulp van een paard.

Bollinger Vieilles Vignes Françaises is een symbool van een vervlogen tijdperk: een buitengewone en ontroerende erfenis. In totaal zijn er 2.477 genummerde flessen van de Vieilles Vignes Françaises vintage 2013 geproduceerd.

Bollinger was het eerste champagnehuis dat een High Environmental Value – certificering (HVE) heeft behaald, wat de kracht onderstreept van zijn inzet voor de bescherming van de wijngaard. Een opsomming, zo laten ze gras groeien in de wijngaarden, gebruiken biologische ongediertebestrijding, minimaal gebruik van herbiciden, hergebruik van snoeiafval, planten van hagen en boomgaarden geplant ten behoeve van behoud van de biodiversiteit, de wijngaard Côte aux Enfants(4 hectare) is biologisch.

Krachtige champagne met krachtige Madame Lilly Bollinger als voorouder
'Om een grote champagne te kunnen produceren, moet je eerst grote wijnen maken.' Dat zegt het huis Bollinger.

Ze zijn een sterk champagnehuis al sinds 1829 die prachtige champagne weet te maken. Van de eigen wijngaarden komt 80% van de druiven voor de gehele productie. Dit betreft Pinot Noir en Chardonnay uitsluitend van Grand Cru en Premier Cru gemeentes. Het overige deel wordt ingekocht van wijnboeren uit de regio. Bijzonder is dat ze per druivenras en per wijngaard deze apart laten vergisten in houten vaten. Op die manier heeft de wijnmaker een enorm assortiment aan stille wijnen waarmee hij kan assembleren. Vele huizen en producenten kunnen zich dit niet permitteren in verband met de kosten en ruimte die hiervoor nodig is. Het is echter voor de familie een absolute must, die ervoor zorgt dat de unieke stijl van dit champagnehuis gewaarborgd blijft.

Bollinger is gelegen in het Grand Cru dorpje Ay. Het huis heeft veel bekendheid gekregen door dé champagne te zijn van James Bond in de 007 films. Wat betreft de champagne onderscheiden ze zich door de krachtige elegante champagnes op hout gerijpt. En daarnaast het feit dat ze de zogenaamde 'vin de reserve' op Magnum flessen laten rijpen met 'liège en agrafe'. Wederom vanwege de visie dat op deze manier de wijnen nog beter ouderen en extra complexiteit meegeeft aan de champagne.

De zeldzame wijngaarden Chaudes Terres en Clos St Jacques voor Veilles Vignes Françaises
Deze wijngaarden zijn bespaard gebleven van de destructieve ziekte phylloxera. Deze heeft in heel Europe de wijnranken aangetast met als gevolg dat bijna alle planten zijn herplant met Amerikaanse onderstokken. Deze bleken resistent te zijn. En juist hierom is het zo bijzonder dat deze twee genoemde wijngaarden wonderbaarlijk niet zijn aangetast en nog altijd de originele Franse wijnranken zijn. Ze worden ook nog steeds op traditionele wijze bewerkt en soms ook met hulp van een paard voor het ploegen.
De champagne van deze twee wijngaarden is de wereldberoemde Vieilles Vignes Françaises . Een zo intense champagne die je minimaal ééns in je leven als wijnliefhebber moet hebben geproefd. Het is een sensationele ervaring met zoveel diepgang en complexiteit.

Certificering
Bollinger was het eerste champagnehuis dat een Haute Valeur Environnementale certificaat (HVE - High Environmental Value) heeft behaald, wat de kracht onderstreept van de inzet voor de bescherming van de wijngaard. Een opsomming, zo laten ze gras groeien in de wijngaarden, gebruiken biologische ongediertebestrijding, minimaal gebruik van herbiciden, hergebruik van snoeiafval, planten van hagen en boomgaarden geplant ten behoeve van behoud van de biodiversiteit, de wijngaard Côte aux Enfants(4 hectare) is biologisch.