Bollinger

Special Cuvée

52,50

Korting 2 flessen - €0,75
Korting 6 flessen - €1,50

Aroma

Toast, rijp fruit, truffel.

Smaak

Krachtig, hints van peer, brioche, kruiden, walnoten.

Druif

60% Pinot Noir, 25% Chardonnay, 15% Meunier

Dosage

8-9 g/l

Vinificatie

Minimaal 3 jaar gerijpt, vinificatie op hout, per druivenras en per gemeente wordt het sap apart gehouden om in houten vaten te vergisten.

Regio

Meer dan 65% van de druiven van eigen wijngaarden. Het overige wordt ingekocht van wijnboeren in de regio.

Categorie

Brut, blend, duurzaam.

Alcohol

12%

ProductcodeBR1001SA

Deze Special Cuvée van het champagnehuis Bollinger is een grote klassieker. Meer dan 65% van de druiven voor deze cuvee komt van eigen wijngaarden. Het overige wordt ingekocht van wijnboeren in de regio. Bollinger kiest ervoor om per druivenras en per gemeente het sap apart in houten vaten te vergisten. Een kostbare keuze waardoor de wijnmaker wel heel precies tot de juiste samenstelling kan komen voor deze champagne.

De champagne wordt minimaal 36 maanden gerijpt en bestaat voor een groot deel uit ‘vin de reserve’. Dus naast de wijn van het oogstjaar ook de reserve wijn van voorgaande oogstjaren waardoor de champagne nog rijker en complexer van smaak wordt. Deze ‘vin de reserve’ wordt op magnum flessen met ‘liège sur agrafe’ gerijpt wat zeer uitzonderlijk is.

De champagne heeft een heldere gouden kleur en elegant fijne mousse. Het heeft aroma’s van toast, rijp fruit en truffel. De smaak is krachtig met hints van peer, brioche, kruiden en walnoten.

Bollinger was het eerste champagnehuis dat een High Environmental Value – certificering (HVE) heeft behaald, wat de kracht onderstreept van zijn inzet voor de bescherming van de wijngaard. Een opsomming, zo laten ze gras groeien in de wijngaarden, gebruiken biologische ongediertebestrijding, minimaal gebruik van herbiciden, hergebruik van snoeiafval, planten van hagen en boomgaarden geplant ten behoeve van behoud van de biodiversiteit, de wijngaard Côte aux Enfants(4 hectare) is biologisch.

Krachtige champagne met krachtige Madame Lilly Bollinger als voorouder
'Om een grote champagne te kunnen produceren, moet je eerst grote wijnen maken.' Dat zegt het huis Bollinger.

Ze zijn een sterk champagnehuis al sinds 1829 die prachtige champagne weet te maken. Van de eigen wijngaarden komt 80% van de druiven voor de gehele productie. Dit betreft Pinot Noir en Chardonnay uitsluitend van Grand Cru en Premier Cru gemeentes. Het overige deel wordt ingekocht van wijnboeren uit de regio. Bijzonder is dat ze per druivenras en per wijngaard deze apart laten vergisten in houten vaten. Op die manier heeft de wijnmaker een enorm assortiment aan stille wijnen waarmee hij kan assembleren. Vele huizen en producenten kunnen zich dit niet permitteren in verband met de kosten en ruimte die hiervoor nodig is. Het is echter voor de familie een absolute must, die ervoor zorgt dat de unieke stijl van dit champagnehuis gewaarborgd blijft.

Bollinger is gelegen in het Grand Cru dorpje Ay. Het huis heeft veel bekendheid gekregen door dé champagne te zijn van James Bond in de 007 films. Wat betreft de champagne onderscheiden ze zich door de krachtige elegante champagnes op hout gerijpt. En daarnaast het feit dat ze de zogenaamde 'vin de reserve' op Magnum flessen laten rijpen met 'liège en agrafe'. Wederom vanwege de visie dat op deze manier de wijnen nog beter ouderen en extra complexiteit meegeeft aan de champagne.

De zeldzame wijngaarden Chaudes Terres en Clos St Jacques voor Veilles Vignes Françaises
Deze wijngaarden zijn bespaard gebleven van de destructieve ziekte phylloxera. Deze heeft in heel Europe de wijnranken aangetast met als gevolg dat bijna alle planten zijn herplant met Amerikaanse onderstokken. Deze bleken resistent te zijn. En juist hierom is het zo bijzonder dat deze twee genoemde wijngaarden wonderbaarlijk niet zijn aangetast en nog altijd de originele Franse wijnranken zijn. Ze worden ook nog steeds op traditionele wijze bewerkt en soms ook met hulp van een paard voor het ploegen.
De champagne van deze twee wijngaarden is de wereldberoemde Vieilles Vignes Françaises . Een zo intense champagne die je minimaal ééns in je leven als wijnliefhebber moet hebben geproefd. Het is een sensationele ervaring met zoveel diepgang en complexiteit.

Certificering
Bollinger was het eerste champagnehuis dat een Haute Valeur Environnementale certificaat (HVE - High Environmental Value) heeft behaald, wat de kracht onderstreept van de inzet voor de bescherming van de wijngaard. Een opsomming, zo laten ze gras groeien in de wijngaarden, gebruiken biologische ongediertebestrijding, minimaal gebruik van herbiciden, hergebruik van snoeiafval, planten van hagen en boomgaarden geplant ten behoeve van behoud van de biodiversiteit, de wijngaard Côte aux Enfants(4 hectare) is biologisch.

Vakblad Perswijn: 16 punten - zeer goed
Geur: noten, toast, brioche, peer, grapefruit
Smaak: zacht, rijp, mooie mousse, verleiding