Aspasie

Cépages d’Antan

99,00

Korting 3 flessen - €1,50

Aroma

Kruidig, toast, gele pruimen, brioche.

Smaak

Rijkelijk, complex, mineraal, breed, intens, mooie zuren, bitters, lengte, bijzonder, aanhoudende afdronk.

Druif

40% L'Arbanne, 40% Petit Meslier, 20% Pinot Blanc

Dosage

6.4 g/l

Vinifcatie

5 jaar gerijpt

Categorien

Brut, blend, prijswinnaar, duurzaam, vegan.

Alcohol

12%

ProductcodeBR0402SA

Deze champagne Cépages d’Antan is het grootst bewaarde geheim van Aspasie en gemaakt van de ‘druiven van weleer’.

Het is een hommage aan mevrouw Aspasie door een champagne te maken gemaakt van de druiven waar zij destijds mee werkte. En die nu min of meer zijn vergeten maar nog steeds is toegestaan om champagne van te maken. Van het totaal aan beschikbare druiven in de Champagne zijn deze druiven minder dan 1% van het geheel.

De champagne is droog een heeft een verfijnd aroma’s van appel, amandel en citrus. De smaak heeft een breed palet: aan de ene kant rijk en complex en anderzijds mineraal friszuur met een aanhoudende afdronk. De champagne is elegant door de vijfjarige rijping en heeft zich hierdoor zeer harmonieus ontwikkeld.

Familie Aspasie - Ariston et fils
Al ruim twee eeuwen maakt deze familie champagne en door mevrouw Aspasie in 1794 opgericht. Een vrouwelijke ondernemer die het aandurfde in die tijd een champagnehuis te starten. Pas de vierde generatie stond er voor het eerst een man aan het hoofd. En nu is de vijfde generatie aan zet met Paul-Vincent en Caroline Ariston.

Brouillet
De familie Ariston, het huis Aspasie, bevindt zich in het dorpje Brouillet. Dit ligt even ten westen van Reims in de Vallée de l’Ardre, naar de gelijknamige rivier boven Vallée de la Marne. Aspasie produceert uitsluitend van zijn eigen land (12 hectare) en heeft het volledige proces van druif tot oogst in eigen hand. De champagnes van Aspasie staan op de kaart in verschillende vooraanstaande restaurants, zoals het 3* restaurant van Arnoud Lallement in de Champagne.

Het geheim waar 15 jaar aan is gewerkt!
Dit geheim was alleen bekend bij de huidige eigenaren en oenoloog. Zo wist het personeel vijftien jaar van niets en maakte vooral opmerkingen over deze vreemde druiven. Zoals ‘veels te klein’ en ‘rare bladeren’ en ‘veels te hoge zuurgraad’. Tijdens deze periode is zorgvuldig gezocht naar het juiste terroir, de juiste samenstelling en vinificatie. De vele handmatige oogsten, de assemblages en tomeloze inzet hebben nu geleid tot deze uitzonderlijke Cépages d’Antan.
Het is een champagne gemaakt van de 'druiven van weleer'.

Precies de reden waarom wij met Aspasie samenwerken omdat zij hele bijzondere champagnes maken.

Certificeringen
Aspasie heeft veel waarde aan duurzaamheid en goed gebruik van de middelen. Op dit moment is het bedrijf in conversie om volledig biologisch gecertificeerd te worden. Die certificatie zou dan de vierde worden en zeer waarschijnlijk in 2021 is dat dan realiteit.

Op dit moment beschikken ze over onderstaande certificaten.

Vakblad Perswijn: 17 punten en dé nummer 1.
Aroma; kruiden, toast, gele pruimen, brioche.
Smaak; breed, intens, mooie zuren en bitters, lengte, bijzonder.

De Grote Hamersma: 9-
Bepaald geen veelvoorkomend druiventrio in Champagne: pinot blanc, petit meslier en l’arbanne. ‘Druiven van weleer’ noemt mevrouw Aspasie ze, als hommage aan de soorten waar zij vroeger zelf mee werkte. ‘Vergeten druiven’ welbeschouwd, maar nog steeds toegestaan om champagne van te maken. Geeft een bijzondere, rijkgeschakeerde brut. Met molligheid, curves, een zachte romigheid, paddenstoelen met een zonnetje op hun hoed, amandelmousse en een jeugdherinnering: het pannetje met stoofpeertjes dat mijn ouwe omaatje op de oliekachel had staan om lauwwarm te worden.

Zilver - International Wine Challenge 2015
Goud - Concours Des Vignerons Indépendants 2014