Aspasie

Brut de Fût

58,50

Korting 2 flessen - €0,75
Korting 6 flessen - €1,50

Aroma

Honing, toffee, vanille, gedroogd fruit.

Smaak

Harmonieus, vol, vanille, fijne zuren, complexe kruidigheid.

Druif

50% Chardonnay, 25% Pinot Noir, 25% Meunier van 40 – 60 jaar oude wijngaarden.

Vinificatie

Minimaal 5 jaar gerijpt, rijping op jonge tot oudere eiken vaten, van verschillende jaren, speciaal voor Aspasie worden gemaakt.

Dosage

5,9 g/l

Categorien

Brut, blend, duurzaam, vegan.

Alcohol

12%

ProductcodeBR0401SA

Een speciale champagne die is samengesteld van uitsluitend zeer goede oogstjaren van de oudste wijngaarden, die 40 tot 60 jaar oud zijn.

Voor de rijping worden jonge eiken vaten, van verschillende jaren gebruikt die speciaal voor Aspasie worden gemaakt.

Het heeft aroma’s van honing en toffee en tonen van rozen en gedroogd fruit. De champagne is harmonieus en vol van smaak met duidelijke herkenning van vanille en heeft fijne zuren. Het hout is prachtig geïntegreerd samen met de complexe kruidigheid en heeft persoonlijkheid.

Familie Aspasie - Ariston et fils
Al ruim twee eeuwen maakt deze familie champagne en door mevrouw Aspasie in 1794 opgericht. Een vrouwelijke ondernemer die het aandurfde in die tijd een champagnehuis te starten. Pas de vierde generatie stond er voor het eerst een man aan het hoofd. En nu is de vijfde generatie aan zet met Paul-Vincent en Caroline Ariston.

Brouillet
De familie Ariston, het huis Aspasie, bevindt zich in het dorpje Brouillet. Dit ligt even ten westen van Reims in de Vallée de l’Ardre, naar de gelijknamige rivier boven Vallée de la Marne. Aspasie produceert uitsluitend van zijn eigen land (12 hectare) en heeft het volledige proces van druif tot oogst in eigen hand. De champagnes van Aspasie staan op de kaart in verschillende vooraanstaande restaurants, zoals het 3* restaurant van Arnoud Lallement in de Champagne.

Het geheim waar 15 jaar aan is gewerkt!
Dit geheim was alleen bekend bij de huidige eigenaren en oenoloog. Zo wist het personeel vijftien jaar van niets en maakte vooral opmerkingen over deze vreemde druiven. Zoals ‘veels te klein’ en ‘rare bladeren’ en ‘veels te hoge zuurgraad’. Tijdens deze periode is zorgvuldig gezocht naar het juiste terroir, de juiste samenstelling en vinificatie. De vele handmatige oogsten, de assemblages en tomeloze inzet hebben nu geleid tot deze uitzonderlijke Cépages d’Antan.
Het is een champagne gemaakt van de 'druiven van weleer'.

Precies de reden waarom wij met Aspasie samenwerken omdat zij hele bijzondere champagnes maken.

Certificeringen
Aspasie heeft veel waarde aan duurzaamheid en goed gebruik van de middelen. Op dit moment is het bedrijf in conversie om volledig biologisch gecertificeerd te worden. Die certificatie zou dan de vierde worden en zeer waarschijnlijk in 2021 is dat dan realiteit.

Op dit moment beschikken ze over onderstaande certificaten.

Vakblad Perswijn: 5***** - Uitstekend
Aroma: Toast en vanille, breed en complex.
Smaak: Zacht en weelderig, mooi droog, breed, goede zuren, lengte.

De Grote Hamersma: 8,5
Bepaald geen aperitief-champagne die slechts bedoeld is om de eerste dorst te lessen. Heeft de stevigheid en vulling van gedroogd fruit. Abrikoos, appels en perzik. Amandeltjes, licht geroosterd. Popcornkraakje met een zweempje zoet. Romigheid in mond en in de mousse. Zacht en mild tijdens de eerste kennismaking. Om uiteindelijk bijna ziltig droog af te drinken. Importeur ziet er kalfsvlees bij. En als ik daar nog iets aan mag toevoegen: met morilles. Vorig jaar al geproefd. En veroorzaakt nog steeds lekkere trek.