Ullens - Domaine de Marzilly

L.P.M.

64,00

Korting 2 flessen - €0,75
Korting 6 flessen - €1,50

Aroma

uitnodigend, tropisch fruit, lichtzoete vanille

Smaak

gebakken appels, zest, abrikoos, rood fruit zoals bessen en pruimen, een klein bittertje, geconcentreerde wijn met lange afdronk

Druiven

100% Meunier

Dosage

2,8 g/l

Vinificatie

11 maanden rijping in eiken vaten. Daarna 18 maanden in de fles gerijpt.

Regio

Montagne de Reims, Massif de Saint-Thierry (La Petite Montagne)

Categorie

Biologisch, duurzaam, Blanc de Noirs

ProductcodeBR230201

Dit is de tweede champagne van Maxime Ullens. Deze cuvée is volledig gemaakt van de (Le Pinot) Meunier druif. De druif van het huis en de regio. In de 20’e eeuw stond dit deel van de Champagne bekend als La Petite Montagne de Reims. Zowel de druif als deze regio is de naamgever van deze champagne. Ook deze cuvée is volgens de zo ambachtelijke methode gemaakt. Zowel de vinificatie als de rijping – 11 maanden – is gedaan in houten vaten. Deze vaten zijn gemaakt van de bomen van het eigen domein. Er zijn 7430 flessen gemaakt.

Een karaktervolle champagne. De aroma’s zijn uitnodigend met geuren van tropisch fruit en lichtzoete vanille van het hout. In de smaak is de champagne eerst nog iets gesloten en zodra er zuurstof bij komt opent zich een prachtig pallet van smaken. Zoals gebakken appels, zest, abrikoos, en rood fruit zoals bessen en pruimen, een klein bittertje. Een geconcentreerde wijn met lange afdronk. En gebalanceerde dosage.

Een sprookjesverhaal wat echt is. Dat is het verhaal van Maxime Ullens de Schooten (1985), een Belg die sinds 2018 champagne maakt. Maxime was op pad met zijn vader in de Champagne met beide een liefde voor historische panden. Zo ontdekten ze in 2012 het vervallen Château de Marzilly in het meest noordelijke deel van de regio Massif de Saint-Thierry, vlakbij Hermonville, omgeven door een park en een bos (32 ha) en hoewel het de Eerste Wereldoorlog heeft overleefd was het verwaarloosd. Alsof het zo moest zijn dat deze familie van Belgische adel zijn eigen kasteel ontdekte. Deze streek heeft een rijke historie wat betreft het maken van wijn mede door de nabijgelegen Abdij van Saint-Thierry.

Maxime die is opgeleid als bouwkundig ingenieur, besluit het te renoveren samen met zijn vader. En gezien de staat was dat een flinke klus. Door zijn ervaring als renovatiedeskundige en aandacht voor de historie van het pand en het gebied, is het kasteel met kenmerkende details in ere hersteld. Het was echter een grote verrassing toen de zeer gerespecteerde bodemonderzoeker Claude Bourguignon ontdekte dat er op het landgoed een klein stuk was met wijnstokken dat gespaard was door de phylloxera-crisis aan het begin van de 19e eeuw. Inmiddels volledig overwoekerd door het bos. Echter dit kleine perceel was het begin van een nieuw hoofdstuk.

Maxime was zo enthousiast dat hij de benodigde studie aan Lycée Viticole in Avize succesvol heeft afgerond. En vervolgens met het nodige doorzettingsvermogen en overtuigingskracht heeft Maxime, een week voor de allereerste oogst in 2018, van Comité Champagne toestemming gekregen voor een nieuw champagnehuis. Extreem bijzonder aangezien er sinds 1999 geen aanvraag meer is geautoriseerd. Sinds 2019 is zijn eerste cuvée op de markt, gemaakt van ‘vin clair’ die hij heeft aangekocht. Dit komt van de percelen waar hij nu zelf bewerkt. En direct in dat jaar is Maxime Ullens door Gault Millau tot ‘Winemaker of the year 2020’ uitgeroepen. Een prijs voor het zijn werk en visie op het geheel. Samen met zijn vrouw Anna gaat hij de productie en cuvées verder uitbreiden.

Zij is geboren en getogen in Rusland en kreeg na haar studie een baan in Brussel als relatiemarketeer voor een modemerk. Zij was reeds geïnteresseerd in champagne en met de ontmoeting met Maxime viel alles op z’n plek. Nadat Maxime zijn wijnstudie had afgerond heeft zij de studie International Wine Trade gedaan aan de Universiteit van Reims. Hoewel ze samen het bedrijf runnen, vertaalt ze ook nog wijnboeken in het Russisch zoals Wine Folly van Madeline Puckette en Wine Simple van Aldo Sohm.

Maxime hecht veel waarde aan traditionele wijnbereidingsmethoden waarbij er champagne wordt gemaakt van druiven van de lokale wijngaarden met de typische zand en kalkrijke grond, waaronder de Clos de Marzilly. Hij maakt gebruik van een houten Coquard pers, rijpt de wijn in eikenvaten, gemaakt van het hout van het domein. De productie is biologisch en heeft veel aandacht voor biodiversiteit. Zo houdt hij de oorspronkelijke zwarte bijen en scharrelen er Faverolles, een Frans kippenras. Ullens beschikt over 80% Meunier, 17% Chardonnay en 3% Pinot Noir.

WineLife: winnaar!
'Fris, schoon, erg lekker en ik hou van het natuurlijke randje erin. Complex, hij verandert voortdurend in het glas. Mooi. Voor mij een perfect aperitief om graag door te drinken.'
Ambachtelijke biochampagne met rijp oranjefruit, in de verte wat vanille van vergisting en rijping in hout. L.P.M. staat voor La Petite Montagne de Reims, het deel ten noorden van de stad.

Vakblad Perswijn: 16/20 punten, zeer goed
Geur: fijn, rijpe peer, druivig, rokerig, breed
Smaak: zacht en fruitig, puur meunier, bittertje, mooie zuren