Ullens - Domaine de Marzilly

H.

67,00

Korting 2 flessen - €0,75
Korting 6 flessen - €1,50

Aroma

uitnodigend, tropisch fruit, meloen, peer

Smaak

complex, sappig, rijp, krachtig, mooi droog

Druiven

100% Meunier

Dosage

0 g/l

Vinificatie

11 maanden rijping in eiken vaten. Daarna minimaal 12 maanden in de fles gerijpt.

Regio

Montagne de Reims, Massif de Saint-Thierry, Hermonville

Categorie

Biologisch, duurzaam, Blanc de Noirs

ProductcodeBR230319

Met deze champagne van Maxime Ullens de Schooten heeft hij voor verdere verfijning van het terroir gekozen. Door uitsluitend druiven te gebruiken uit Hermonville, de locatie van het domein De Marzilly. Deze cuvée H. is volledig gemaakt van de Meunier druif. De druif van het huis en de regio. Het is een Millésime van het jaar 2019. Zoals zij zeggen ‘One cru, one grape, one year’.

Ook deze cuvée is volgens de zo ambachtelijke biologisch methode gemaakt. Per perceel zijn de druiven geperst in de traditionle houten Coquart pers van 4.000. kilo. Zowel de vinificatie als de rijping – 11 maanden – is gedaan in houten vaten van 205 liter. Deze vaten zijn gemaakt van de bomen van het eigen domein. Er zijn 1680 flessen gemaakt. Bijzonder is dat ze allemaal handmatig zijn gedegorgeerd volgens de ‘a la volée’ methode. Er is geen sulfiet aan toegevoegd en niet gefilterd. En er is geen dosage aan toegevoegd. Kortom pure champagne.

Een prachtige open en geurige champagne. De aroma’s zijn iets exotisch met geuren van meloen, peer. In de smaak merk je de kracht van de champagne, is het sappig, rijp, complex en uiteraard mooi droog.

Een sprookjesverhaal wat echt is. Dat is het verhaal van Maxime Ullens de Schooten (1985), een Belg die sinds 2018 champagne maakt. Maxime was op pad met zijn vader in de Champagne met beide een liefde voor historische panden. Zo ontdekten ze in 2012 het vervallen Château de Marzilly in het meest noordelijke deel van de regio Massif de Saint-Thierry, vlakbij Hermonville, omgeven door een park en een bos (32 ha) en hoewel het de Eerste Wereldoorlog heeft overleefd was het verwaarloosd. Alsof het zo moest zijn dat deze familie van Belgische adel zijn eigen kasteel ontdekte. Deze streek heeft een rijke historie wat betreft het maken van wijn mede door de nabijgelegen Abdij van Saint-Thierry.

Maxime die is opgeleid als bouwkundig ingenieur, besluit het te renoveren samen met zijn vader. En gezien de staat was dat een flinke klus. Door zijn ervaring als renovatiedeskundige en aandacht voor de historie van het pand en het gebied, is het kasteel met kenmerkende details in ere hersteld. Het was echter een grote verrassing toen de zeer gerespecteerde bodemonderzoeker Claude Bourguignon ontdekte dat er op het landgoed een klein stuk was met wijnstokken dat gespaard was door de phylloxera-crisis aan het begin van de 19e eeuw. Inmiddels volledig overwoekerd door het bos. Echter dit kleine perceel was het begin van een nieuw hoofdstuk.

Maxime was zo enthousiast dat hij de benodigde studie aan Lycée Viticole in Avize succesvol heeft afgerond. En vervolgens met het nodige doorzettingsvermogen en overtuigingskracht heeft Maxime, een week voor de allereerste oogst in 2018, van Comité Champagne toestemming gekregen voor een nieuw champagnehuis. Extreem bijzonder aangezien er sinds 1999 geen aanvraag meer is geautoriseerd. Sinds 2019 is zijn eerste cuvée op de markt, gemaakt van ‘vin clair’ die hij heeft aangekocht. Dit komt van de percelen waar hij nu zelf bewerkt. En direct in dat jaar is Maxime Ullens door Gault Millau tot ‘Winemaker of the year 2020’ uitgeroepen. Een prijs voor het zijn werk en visie op het geheel. Samen met zijn vrouw Anna gaat hij de productie en cuvées verder uitbreiden.

Zij is geboren en getogen in Rusland en kreeg na haar studie een baan in Brussel als relatiemarketeer voor een modemerk. Zij was reeds geïnteresseerd in champagne en met de ontmoeting met Maxime viel alles op z’n plek. Nadat Maxime zijn wijnstudie had afgerond heeft zij de studie International Wine Trade gedaan aan de Universiteit van Reims. Hoewel ze samen het bedrijf runnen, vertaalt ze ook nog wijnboeken in het Russisch zoals Wine Folly van Madeline Puckette en Wine Simple van Aldo Sohm.

Maxime hecht veel waarde aan traditionele wijnbereidingsmethoden waarbij er champagne wordt gemaakt van druiven van de lokale wijngaarden met de typische zand en kalkrijke grond, waaronder de Clos de Marzilly. Hij maakt gebruik van een houten Coquard pers, rijpt de wijn in eikenvaten, gemaakt van het hout van het domein. De productie is biologisch en heeft veel aandacht voor biodiversiteit. Zo houdt hij de oorspronkelijke zwarte bijen en scharrelen er Faverolles, een Frans kippenras. Ullens beschikt over 80% Meunier, 17% Chardonnay en 3% Pinot Noir.

Vakblad Perswijn: 16,5/20 punten, zeer goed/excellent
Geur: open, peer en meloen, heerlijk fruit, rokerig
Smaak: krachtig en sappig, rijp, mooi droog, diepgang

Andere suggesties…