Deze Blanc de Noirs is van een zeer gedreven jonge maar zeer deskundige wijnmaker uit de Aube. Het zuidelijke deel van de champagne.
Pinot Noir is de koningsdruif van de Aube, de Côte des Bars. Elk jaar worden de beste Pinot Noir druiven geselecteerd voor deze cuvée. Het streven is een zo oorspronkelijke zuiver wijn te maken die gevinifieerd is in inox vaten en daarna minimaal 3 jaar ‘sur lattes’ heeft gerijpt.
De druiven komen van percelen die zich kenmerken door uitbundigheid en veel aroma geven. De champagne heeft een mooie gouden tint, frisse neus en delicate tonen van citroen, hazelnoot, peer en cacao. Het is een gebalanceerde en elegante champagne.
Rémi Leroy is een nieuwe jonge champagne producent. Hij is oenoloog en landbouwkundig ingenieur, opgeleid in Bordeaux. Na deze studie raakte hij verslingerd aan het wijn maken en besloot het bedrijf van zijn vader over te nemen in 2009. Zijn vader en generaties daarvoor waren champagneboeren die de druiven verkochten aan de grote champagnehuizen.
Met de 8 hectare gelegen rondom Meurville in Côte des Bar, het zuidelijke deel van de Champagne is hij de uitzondering in deze regio als nieuwe producent. De grond bestaat hier uit klei en kalksteen. De wijngaarden van Rémi liggen op hellingen met kimmeridgien, grond met resten van fossielen. De wijnstokken moeten hier moeite doen om te kunnen groeien wat de kwaliteit van de druiven juist ten goede komt.
Van de gehele productie bestaat 72% uit Pinot Noir, de koning van de druiven in Côte des Bar, 20% Chardonnay en 8% Meunier. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 23 jaar. Er wordt zo duurzaam als mogelijk gewerkt. De gisting vindt plaats in kleine inox vaten en eiken vaten uit de Bourgogne. Waarbij elk perceel apart wordt gevinifieerd voor een optimale assemblage. Er vindt geen filtering plaats. De stijl van het huis is een lange rijping te geven en een zo laag mogelijke dosage toe te voegen.
Vakblad Perswijn: 16,5 punten
Aroma; breed en weelderig, rijp, gele pruimen, walnoten.
Smaak; intens, droog, vineus, toast, lengte.
De Grote Hamersma: 9 > Over de 2012
Rémi Leroy, een jonge oenoloog en landbouwingenieur die in 2009 zijn familiebedrijf in Côte des Bar overnam. Generaties lang leverde dat slechts ‘naamloze’ druiven aan de grote huizen. Thans prijkt Leroy’s eigen naam op het etiket. Hier op een 100 procent pinot noir, de koningsdruif in de Aube. Eerder proefde ik er een uit het enigszins onderschatte jaar 2009. ‘Donkere, rijpe, bijna kruidige stijl. Met mooie bitters: van marmelade, Chinese thee, grapefruit en verse, jonge lof. De kraak, de knapperigheid, de knisper ook van die laatste. Zich bewegend rondom het witte sap van rood fruit. Krachtige stijl,’ noteerde ik vorig jaar. De 2012: ‘uitstekend voor pinot noir!’ jubelde Hugh Johnson in zijn Wijngids 2018, de laatste die in het Nederlands is verschenen nota bene. Vanaf 2019 moeten de liefhebbers in den lande het met de Engelse versie doen. Zelfs vertalen is klaarblijkelijk te duur geworden voor de uitgeverij. Enfin. Pinot noir 2012: ‘het beste jaar sinds 1952!’ juicht Johnson zelfs verder. In het Nederlands nog. En jawel, rijk, stevig, licht notig, cacaobitters en een dosage van slechts 1 gram. Aldus geruststellend droog.