Rémi Leroy

Blanc de Noirs 2012

44,75

Korting

2 flessen 1,50 - 43,25
6 flessen 2,50 - 42,25
Aroma

Frisse neus, weelderig, gele pruimen, walnoten

Smaak

Krachtig, elegant, vineus, toast, frisse afdronk

Druif

100% Pinot Noir

Jaar

2012

Dosage

1 g/l

Vinificatie

70% vinificatie in inox, 30% in houten vaten, minimaal 5 jaar gerijpt

Regio

Côte des Bars, Meurville

Categorie

Millésimé, Blanc de Noirs, Extra Brut

Alcohol

12%

ProductcodeBR060112

Deze extra brut is van een zeer gedreven jonge maar zeer deskundige wijnmaker uit de Aube. Het zuidelijke deel van de champagne.

Pinot Noir is de koningsdruif van de Aube, de Côte des Bars. Elk jaar worden de beste Pinot Noir druiven geselecteerd voor deze cuvée. Het streven is een zo oorspronkelijke zuiver wijn te maken die gevinifieerd is in inox vaten en daarna minimaal 5 jaar ‘sur lattes’ heeft gerijpt.

De druiven komen van percelen die zich kenmerken door uitbundigheid en veel aroma geven. De champagne heeft een mooie gouden tint, frisse neus en delicate tonen van citroen, hazelnoot, peer en cacao. Het is een gebalanceerde en elegante champagne.

Vakblad Perswijn: 16,5 punten
Aroma; breed en weelderig, rijp, gele pruimen, walnoten.
Smaak; intens, droog, vineus, toast, lengte.

De Grote Hamersma: 9
Rémi Leroy, een jonge oenoloog en landbouwingenieur die in 2009 zijn familiebedrijf in Côte des Bar overnam. Generaties lang leverde dat slechts ‘naamloze’ druiven aan de grote huizen. Thans prijkt Leroy’s eigen naam op het etiket. Hier op een 100 procent pinot noir, de koningsdruif in de Aube. Eerder proefde ik er een uit het enigszins onderschatte jaar 2009. ‘Donkere, rijpe, bijna kruidige stijl. Met mooie bitters: van marmelade, Chinese thee, grapefruit en verse, jonge lof. De kraak, de knapperigheid, de knisper ook van die laatste. Zich bewegend rondom het witte sap van rood fruit. Krachtige stijl,’ noteerde ik vorig jaar. De 2012: ‘uitstekend voor pinot noir!’ jubelde Hugh Johnson in zijn Wijngids 2018, de laatste die in het Nederlands is verschenen nota bene. Vanaf 2019 moeten de liefhebbers in den lande het met de Engelse versie doen. Zelfs vertalen is klaarblijkelijk te duur geworden voor de uitgeverij. Enfin. Pinot noir 2012: ‘het beste jaar sinds 1952!’ juicht Johnson zelfs verder. In het Nederlands nog. En jawel, rijk, stevig, licht notig, cacaobitters en een dosage van slechts 1 gram. Aldus geruststellend droog.