Pierre Gerbais

Les Grandes Côtes

Uitverkocht

Aroma

Zwoels, exotisch, zoethout, rood fruit.

Smaak

Aangenaam rond, rood fruit, kruidig, verkwikkend en genereus tegelijk.

Druiven

100% Pinot Noir

Dosage

3 g/l

Vinificatie

Rijping minimaal 10 maanden in inox vaten en 3 jaar op fles. Malolactische fermentatie, zonder filtering. Zeer beperkt toegevoegd sulfiet.

Regio

Celles-sur-Ource, Aube

Categorie

Blanc de Noirs, duurzaam, biologisch, bio-dynamisch, Extra Brut

Alcohol

12%

ProductcodeBR2504SA

Een zeldzame mooie champagne, met zeer beperkt toegevoegd sulfiet!

De druiven komen van de lieu-dit (perceel) Les Grandes Côtes, geplant in 1960. Het is Blanc de Noirs champagne met zeer beperkt toegevoegd sulfiet. En dat is zeldzaam. De huidige wijnmaker is er in geslaagd dit voor elkaar te krijgen. Iets waar zijn opa al mee is gestart. Het vraagt echter 20 keer zo veel werk. Zo wordt extreem schoon gewerkt wat een absolute must is. En het resultaat mag er zijn.

De reserve is opgebouwd met ‘methode perpetuelle’ sinds 2011. De wijn is 36 maanden op fles gerijpt. Er zijn slechts 5024 flessen gemaakt. De dosage is 3 g/l wat een hele aangename balans geeft.

De geur heeft iets zwoels en exotisch. De smaak is aangenaam rond, rood fruit, kruidig, verkwikkend en genereus tegelijk. Een onderscheidende Pinot Noir champagne, ook zeker vanwege de aroma’s en smaak. Een champagne die indruk maakt!

Het terroir bestaat uit Kimmeridgian, samengesteld uit mergel en kalksteen, gelegen in het dorp Celles-sur-
Ource, in het hart van de Côte des Bar. Het zuidelijke deel van de Champagneregio.

Pierre Gerbais werkt biologische en bio-dynamische. Overigens kiezen ze niet voor de officiële certificering voor biologische of bio-dynamische wijnbouw. Ze willen hierin de vrijheid behouden. Ze beschikken wel over het duurzaamheidscertificaat. En biodiversiteit is zeer belangrijk voor ze. Er worden geen chemische middelen gebruikt.

Pierre Gerbais historie
De familie Gerbais is al acht generaties lang gevestigd in het dorp Celles sur Ource, een lieflijk dorpje in het zuidelijke deel van de Champagne. Voordat de Pierre Gerbais zijn naam vestigde als champagneproducent, waren het zijn vader André en oom Ulysse in de jaren dertig, die de eerste champagnes van de familie maakten.

Na de Tweede Wereldoorlog was het Pierre die het domein een echte impuls gaf, overtuigd van het immense potentieel van de wijnen van zijn dorp. Beginnend met drie percelen van 0,4 hectare, zijn huwelijkscadeau, wijdde hij zijn leven aan het selecteren van de beste plots van het terroir van Celles sur Ource. Inmiddels bezitten ze 20 unieke plots, 15 hectare, met 50% Pinot Noir, 25% Pinot Blanc Vrai (witte mutatie van Pinot Noir) en 25% Chardonnay. Doelstelling is champagnes te creëren die gekenmerkt worden door de persoonlijkheid van de locatie en de jaargang. En zowel complex als subtiel zijn.

Na Pierre en Pascal is Aurélien (1992) sinds 2011 verantwoordelijk voor de wijnen van het domein. Hij is opgeleid op het Lycee Viticole Beaune en daarna heeft hij Business School Bordeaux en Business School Dijon gedaan. Daarnaast heeft hij ervaring opgedaan in Bourgogne, Nieuw-Zeeland en Australië. Hij is de achtste generatie Gerbais en vierde generatie wijnmakers. Een gedreven enthousiaste wijnmaker en heeft zelfs een sulfiet-vrije champagne gemaakt. Een uitzonderlijke prestatie wat enorm veel werk vraagt. Samen met zijn vrouw Audrey besturen ze het bedrijf.

Côte des Bar – Celles sur Ource
Gelegen in het zuidelijke Champagne, in de Aube, Côte des Bar, ligt het dorpje Celles sur Ource waar alle wijngaarden van de familie zijn. In tegenstelling tot de rest van de Champagne, die voornamelijk een kalkachtige ondergrond heeft, bestaat het terroir hier uit kimmeridgien, een combinatie van klei en mergel (zachte fijnverdeelde kalksteen). Evenals in de Chablis in de Bourgogne.
De klei geeft het rijke en volle karakter de fijne kalksteen geeft finesse en energie aan de wijn. Mede door de in de grond aanwezige sedimenten van het ‘Bassin Parisien’ 155 miljoen jaar geleden, zoals algen, versteende oesters, geeft het ook ziltige en minerale tonen.

De rivier Ource die door het dorp meandert komt samen met de nabij geleven rivieren Laignes en Arce uit in de Seine. Je vindt hier voornamelijk Pinot Noir, een beetje Chardonnay en meer in het bijzonder Pinot Blanc Vrai, een zeldzaamheid in de Champagne die een symbool is geworden van het dorp en in het bijzonder van de familie Gerbais. In dit nattere microklimaat dat door zijn valleien wordt aangevoerd, was Pinot Blanc Vrai de eerste ‘oplossing’ van de lokale wijnboeren, omdat het beter bestand is tegen voorjaarsvorst vanwege de late ontluiking.

Visie en werkwijze
De wijngaarden liggen aan beide zijden van de Ource. De populaire zuidelijk gelegen percelen geven kracht en uitbundigheid. En vanuit zijn visie, zocht Pierre Gerbais in het noordelijke deel, terroirs die vandaag de frisheid en evenwicht brengen in zijn wijnen. En hij was ervan overtuigd dat geweldige wijnen tijd vragen, zodat de wortels dieper raken en het meer de subtiliteit van het terroir krijgt.

Gemiddeld zijn de wijnstokken veertig jaar oud zijn. En ze bezitten de oudste Pinot Blanc Vrai wijngaard in de Champagne van zelfs meer dan honderd jaar oud (1904). Vooralsnog uitsluitend van de zogenaamde en zeer gewenste ‘massale-selectie’ in plaats van ‘klonale-selectie’. Een gevolg van de zorgvuldigheid en aandacht van de vele generatie Gerbais voor de wijnstokken. Op basis van de aanwezige planten worden ideale stekken geselecteerd voor nieuwe aanplant of vervanging. Het is nu de bron van de druivenproductie die beperkter in hoeveelheid is, maar wel geconcentreerder en complexer. Bijzonder genoeg houden ze ook juist goed stand in de klimaatverandering waardoor de druiven steeds vroegrijper zijn en de groei onvoorspelbaarder wordt.

Balans is het sleutelwoord voor het wijnmaken. In het snoeien betekent dit dat ze dit doen volgens de oude snoeitechniek van Guyot Pousard. Verder zijn ze bezig met de biodiversiteit door bijenteelt, aanleg van bomen en heggen. Er vindt ondiepe grondbewerking plaats met natuurlijk gras, al meer dan 30 jaar alleen uitgevoerd met een lichte tractor, lier of paard en zonder onkruidverdelger. Voeding op basis van organische compost en zonder chemische meststoffen.

Voor de vinificatie kiezen ze ervoor per vat één druif van één jaargang van één perceel. Hierdoor blijven de unieke kenmerken bestaan. Er vindt geen klaring, geen filtering plaats en natuurlijke koude stabilisatie. Er vindt een langzame alcoholische gisting op lage temperatuur plaats om het fruit en de versheid van de wijn te behouden. Daarnaast volledige malolactische gisting en tien maanden rijping in uitsluitend inox vaten. Er worden natuurlijke gisten gebruikt.

Naast deze werkwijze is het belangrijk te melden dat ze zeer beperkt sulfiet gebruiken. En zelfs een sulfiet-vrije champagne hebben, de l’Audace Pinot Noir. Dat is zeer zeldzaam in de Champagne.

Certificering
Pierre Gerbais werkt deels biologisch en bio-dynamisch. Overigens kiezen ze niet voor de officiële certificering. Ze willen hierin de vrijheid behouden. Ze beschikken wel over de duurzaamheidscertificaten Ampelos en Haute Valeur Environnementale sinds 1996.

Ampelos is niet zo bekend als duurzaamheidscertificaat. In het oude Griekenland verwees Ampelos naar de wijnstok. De certificering betekent de kwalitatieve benadering van het landgoed, dat zich inzet voor duurzame wijnbouw, van kwaliteit en met respect voor het milieu.
De essentiële punten zijn: geen chemische meststoffen, herbiciden en insecticiden.
Dit vereist dat Pierre Gerbais alleen organische aanpassingen gebruikt, de grond bewerkt door te ploegen, de aanwezigheid gras dat zich op natuurlijke wijze ontwikkelt in tussen wijnstokken en tenslotte het gebruik van alternatieve technieken chemische controle om het milieu en de biodiversiteit te behouden.

Andere suggesties…