Person

Premier Cru L’Audacieuse

44,50

Korting 2 flessen - €0,75
Korting 6 flessen - €1,50

Aroma

Witte bloemen, citrus, geroosterde amandelen.

Smaak

Fris, soepel, fijn droog, citrus, peer, perzik.

Druif

100% Chardonnay waarvan 20-40% reserve

Dosage

5 g/l

Vinificatie

5 jaar gerijpt, vinificatie op hout en inox, geen malolactische fermentatie, wel filtering, biologisch dynamische productie.

Regio

Côte de Blancs

Categorie

Blanc de Blancs, Premier Cru, Extra Brut

Alcohol

12%

ProductcodeBR0701SA

De druiven voor deze champagne komen van een meer dan 40-jarige wijngaard. Dat is met recht een oude wijngaard wat de wijn complexiteit meegeeft. De champagne heeft een licht gouden kleur en een delicaat fijne mousse. De wijn is deels gevinifieerd op hout en inox vaten.

De champagne geeft aroma’s van witte bloemen, citrus en een lichte hint van geroosterde amandelen. De smaak is fris, soepel en fijn droog. De minerale tonen in combinatie met de deels op houtrijping geeft de champagne een zeer aangename verkwikkende ronde en lange afdronk.

Deze champagne heeft al verschillende indrukwekkende recensies mogen krijgen!

De biodynamische champagneproducent met een prachtige Clos wijngaard!

In 1999 is Dominique Person gestart met het maken van zijn eigen champagne. Hij is de vierde generatie in de Champagne die zich bezighouden met de productie. De grote omslag was dat zijn ouders tot dan toe wijnboeren waren die de druiven verkochten aan champagnehuizen. Dominique wilde echter zijn droom waarmaken en is gestart met eigen productie in Vertus, de Côte de Blancs. Kenmerkend voor dit terroir is de grote hoeveelheid krijt en kalk wat bijzonder goed werkt voor de Chardonnay.

Dominique heeft 13 hectare Chardonnay en 2 hectare Pinot Noir grotendeels in Grand Cru en Premier Cru gemeentes en een kleine wijngaard in de Aube. Hij produceert per jaar 20.000 flessen en werkt biologisch dynamisch. Dat betekent dat hij geen gebruik maakt van chemische middelen en daarnaast ook werkt conform de stand van de zon en de maan. Hij gelooft erin dat dit de kwaliteit van zijn champagne nog meer ten goede komt.

En daar denk hij niet alleen zo over. Want Roederer en Krug kopen ook graag zijn druiven.

Clos des Belvals

Bijzonder is dat Person een Clos wijngaard heeft. Dat is een ommuurde wijngaard, prachtig gelegen voor de ontvangstruimte van het huis. De Clos was vroeger van de nabij gelegen Abdij en later van de familie Geoffrey, de huidige wijnmaker van Dom Pérignon van wie Person het in 2006 heeft gekocht.

De Clos wijngaard is meer dan 45 jaar oud. Sommige planten zijn zelfs 65 jaar oud. De Clos zelf bestaat meer dan 100 jaar en betreft 1,2 hectare. Voor deze uitzonderlijke champagne worden de allerbeste druiven geselecteerd. De familie Geoffrey heeft er altijd biologisch dynamisch gewerkt wat Person heeft voortgezet. De wijngaard wordt bewerkt met behulp van paarden en kippen. En zelfs kruidenthee wordt voor de wijngaard gebruikt.

NRC: 9-
Mooi gelaagde Blanc de Blancs (van enkel Chardonnay). Aards, mineraal, rijk, fris, peer, citrus, diamantbitters - alles is er.

Vakblad Perswijn: 16 punten
Peer en perzik, iets brioche, appel. Levendig, mooie zuren, fris, opwekkend.

Winelife: * (van 3***)
'Droge aangenaam strakke champagne met souplesse. Daar kikker ik van op. Behalve veel frisheid komen er ook bloemetjes, toast en ziltige tonen in voor. Altijd goed.'
Job de Swart (Master of Wine), Magda van der Rijst.

De Grote Hamersma: 8,5
Welbeschouwd net volwassen. Dominique Person begon in 1999 met het maken van zijn eigen champagne. Voor die tijd verkochten zijn ouders, en hun ouders, en hun ouders hun druiven aan de grote jongens. Lekker nu voor zichzelf begonnen. Hij durfde de sprong aan. Vandaar ook de naam l'Audacieuse, het gedurfde. Wat ie ook durft: biodynamisch werken. Nog steeds een uitdaging in Champagne. Piepkleine productie van 20.000 flessen. Net voldoende om het hoofd boven water te houden.

Maar waarom zou je dat willen als je champagne tot je beschikking hebt? Onverantwoord vriendelijke geprijsde champagne. Kwiek en kwikzilverig. Appelig, ziltig, citrusrijk en fris. Heerlijk aperitief.