Person

Premier Cru L’Audacieuse 2012

75,00

Korting 2 flessen - €0,75
Korting 6 flessen - €1,50

Aroma

Kweepeer, honing, acacia, toast, vanilla.

Smaak

Fris,, walnoten, citrus, complex.

Druif

100% Chardonnay

Jaar

2012

Dosage

5 g/l

Vinificatie

Biologisch dynamische productie, minimaal 10 jaar gerijpt, vinificatie op hout en inox, geen malolactische fermentatie, wel filtering.

Regio

Côte de Blancs

Categorie

Blanc de Blancs, Brut, Biologisch-dynamisch, Premier Cru

Alcohol

12%

ProductcodeBR070312

Deze champagne is gemaakt van het oogstjaar 2012, een jaar van overvloed. De druiven voor deze champagne komen van een meer dan 40-jarige wijngaard. Tevens zijn de beste druiven geselecteerd. De champagne heeft een zwoel gouden kleur en een delicaat fijne mousse. De wijn is deels gevinifieerd op hout en inox vaten. De champagne is krachtig en heeft een grote concentratie van aroma’s van kweepeer, honing, acacia.

Het is een waanzinnige vintage Blanc de Blancs met mooi elegant fruit, licht bittertje, vol romige intense afdronk.

Zeer fraaie champagne van één van de beste jaren in de Champagne. Met geweldig mooie beoordeling.

De biodynamische champagneproducent met een prachtige Clos wijngaard!

In 1999 is Dominique Person gestart met het maken van zijn eigen champagne. Hij is de vierde generatie in de Champagne die zich bezighouden met de productie. De grote omslag was dat zijn ouders tot dan toe wijnboeren waren die de druiven verkochten aan champagnehuizen. Dominique wilde echter zijn droom waarmaken en is gestart met eigen productie in Vertus, de Côte de Blancs. Kenmerkend voor dit terroir is de grote hoeveelheid krijt en kalk wat bijzonder goed werkt voor de Chardonnay.

Dominique heeft 13 hectare Chardonnay en 2 hectare Pinot Noir grotendeels in Grand Cru en Premier Cru gemeentes en een kleine wijngaard in de Aube. Hij produceert per jaar 20.000 flessen en werkt biologisch dynamisch. Dat betekent dat hij geen gebruik maakt van chemische middelen en daarnaast ook werkt conform de stand van de zon en de maan. Hij gelooft erin dat dit de kwaliteit van zijn champagne nog meer ten goede komt.

En daar denk hij niet alleen zo over. Want Roederer en Krug kopen ook graag zijn druiven.

Clos des Belvals

Bijzonder is dat Person een Clos wijngaard heeft. Dat is een ommuurde wijngaard, prachtig gelegen voor de ontvangstruimte van het huis. De Clos was vroeger van de nabij gelegen Abdij en later van de familie Geoffrey, de huidige wijnmaker van Dom Pérignon van wie Person het in 2006 heeft gekocht.

De Clos wijngaard is meer dan 45 jaar oud. Sommige planten zijn zelfs 65 jaar oud. De Clos zelf bestaat meer dan 100 jaar en betreft 1,2 hectare. Voor deze uitzonderlijke champagne worden de allerbeste druiven geselecteerd. De familie Geoffrey heeft er altijd biologisch dynamisch gewerkt wat Person heeft voortgezet. De wijngaard wordt bewerkt met behulp van paarden en kippen. En zelfs kruidenthee wordt voor de wijngaard gebruikt.

2012 - Vakblad Perswijn: 16,5 punten: zeer goed/excellent
Geur: heel krachtig, gerijpt, 'gout anglais', noten, vleugje sherry
Smaak: droog en krachtig, puur, fijne mousse, diepgang, zuren

2012 - WineLife: winnaar
Intrigerende champagne waaraan je blijft ruiken. Kruidige honing, croissant en marasquin zijn maar enkele van vele aroma’s die je dan ontdekt. In zijn smaak stoeien romigheid en frisse zuren met elkaar. Schenk hem bij een pasteitje met paddenstoelragout of een bitterbal met truffel.
Eetwijn / Late avond wijn

2004 - Vakblad Perswijn: 16,5 punten
Gerijpt, toast, sherry, walnoten, citrus en opwekkend, diepgang, voor liefhebbers.

2004 - De Grote Hamersma: 9-
Ziehier hun vintage-uitvoering uit 2004, het jaar van overvloed. Rijp, zacht, amandeltjes, truffeltjes, gistig, honingspatje op geroosterd brood, romig en weldadig. Ten overvloede: aanrader.

2002- Vakblad Perswijn: Favoriete wijnen 2020
Anda Schippers - Eindredacteur;
'Blanc de blancs, deels op hout gerijpt, deels op rvs. De fijne mousse bruist elegant om de volle, complexe smaak heen; de kracht wordt ingetoomd door een elegant zuur en een vleugje bitter. Wijn waarvoor je je moet kleden, dus even weg met die joggingbroek.'