Domaine de Tuileries

Empreinte 2019

83,75

Korting 2 flessen - €0,75
Korting 6 flessen - €1,50

Aroma

Licht hout, blauw fruit, delicaat.

Smaak

Puur, fruit, delicaat, verfijnd, mooi bittertje, complex.

Druiven

100% Pinot Noir

Vinificatie

Vinificatie en de eerste gisting zijn gedaan in houten eiken vaten. In originele 'Crayeres' kelder. Minimaal 36 maanden gerijpt.

Regio

Vallée de la Marne, Venteuil

Dosage

0 g/l

Categorie

Blanc de Noirs, Brut Nature, Duurzaam, Biologisch

Alcohol

12% alcohol

ProductcodeBR3306SA

Een hele zuivere Pinot Noir!

Deze 100% Pinot Noir champagne is gerijpt in eiken vaten. Gelegen in een originele ‘crayeres’ kalk kelder, verscholen onder het groen en wijngaarden vlakbij het Domaine de Tuileries. Vervolgens is de wijn minimaal 36 maanden gerijpt op de fles.

De geur is delicaat, licht vanille, fruit. In de smaak heel puur, blauw fruit, verfijnd, mooi bittertje, complex.
Hoewel het een Brut Nature is, proef je dat niet en geeft het toch een mooi soepel mondgevoel. Dat is echt kwaliteitskeurmerk en geeft de klasse aan van deze talentvolle wijnmaker.

Er wordt duurzaam en biologisch gewerkt in de wijngaard en geen chemische middelen gebruikt.
Ze zijn sinds 2019 in transitie naar certificering, 2022 is de eerste gecertificeerde biologische oogst.

Een hele delicate en pure Blanc de Noirs champagne!

Bryan Marx (1992) is de wijnmaker van Marx Coutelas en Domaine de Tuileries. Hij heeft het familiebedrijf in 2018 overgenomen van zijn vader. Op dat moment heeft hij ook Domaine de Tuileries gelanceerd in 2018. Deze naam is ontleend aan de plaats waar Bryan en zijn grootvader op warme zomerdagen picknickten, onder een oude acaciaboom.

Het domein is gelegen in het hart van de Vallée de la Marne, in Venteuil en is sinds 17’e eeuw (1675) al actief met de oenoloog Coutelas. Sindsdien is de liefde van de familie voor de wijnbouw van generatie op generatie doorgegeven, tot 1927, toen Pierre Coutelas zijn eerste cuvées creëerde en zijn weg vond naar de champagneproductie. Het was zijn dochter Claudine Coutelas, die samen met haar echtgenoot Jacques Marx, die al enkele wijngaarden bezat, de wijnstokken van het domein erfde om de naam Champagne Marx-Coutelas te creëren en een sterke impuls te geven aan het familiebedrijf. Daarna heeft zoon Patrick het overgenomen. En inmiddels is Bryan, kleinzoon van Claudine en Jacques de eigenaar van de 7 hectare wijngaarden.

De wijngaarden van Marx Coutelas dateren zelfs uit de 11’e eeuw en liggen verspreid op zuidelijk gerichte hellingen met uitzicht op het beroemde Chateau de Boursault (gebouwd in opdracht van Madame Clicquot). Dat maakt dat het onderdeel is van de oudste wijngaarden in de regio. Het heeft een diepe kalkhoudende ondergrond en een mengsel van zand-klei in de bovenste laag. Kenmerken die een uniek karakter aan de wijnen geven. Hier worden de drie traditionele rassen verbouwd volgens duurzame en biologische wijnbouw en richt zich op de bescherming van de biodiversiteit. De vinificatie gebeurt volgens traditionele methoden gecombineerd met moderne praktijken, waarbij gebruik wordt gemaakt van een oude traditionele eikenhouten pers, het gebruik van eiken en stalen vaten.
Met Marx Coutelas zet Bryan de cuvees voort die zijn familie op de markt hebben gebracht en ontwikkelt deze verder. Van het totaal van de hectares van het volledige familie domein in Venteuil, gebruikt hij 1,60 hectare voor de wijnen van Domaine de Tuileries. Hiervoor heeft hij een selectie gemaakt uit vijf van zijn favoriete percelen.

De wijnstokken zijn ongeveer 30-40 jaar oud en zijn onderverdeeld in Chardonnay, Pinot Noir en Meunier, allemaal geteeld op kalkachtige en kleiachtige bodems met voornamelijk zuidelijke ligging. De wijngaarden worden sinds 2019 biologisch verbouwd. Sinds de oogst van 2022 hebben de wijnen de officiële certificering. Hij rijpt de wijn in eikenhouten vaten (1/3 is nieuw hout). De flessen van Domaine de Tuileries rijpen in de natuurlijke krijtkelder in Venteuil. De cuvees van Marx Coutelas rijpen op het familiedomein.

Bryan's doel is om ‘cuvées coup de cœur’ te creëren, zijn vrije en persoonlijke interpretatie van Champagne, vertrekkend van de meer klassieke stijl van het familiedomein. De eerste oogst was die van 2019 en het debuut vond plaats in 2022. Een project dat als toekomstgericht en spannend wordt beschouwd, dat naar de toekomst kijkt maar stevig geworteld is in de erfenis van de kennis die eraan is doorgegeven.

WineLife: Winnaar
Deze pinot-noir champagne is rond en mollig en tegelijkertijd zo rank. Met impressies van een amandelbroodje, pijnboompitjes en citrusfruit. Geloof maar dat dit goed gaat bij knapperig gebakken kabeljauw of zwezerik. Niet voorjou? Tempura van oesterzwam of bloemkool werkt ook.
Eetwijn / Late avond wijn

Andere suggesties…