Leclerc Briant

Le Clos des Trois Clochers 2014

Beschikbaar via nabestelling

175,00

Korting

2 flessen 1,50 - 173,50
6 flessen 2,50 - 172,50
Aroma

Vuursteen, steranijs, citroen, verse hazelnoten, zoethout, perzik, grapefruit, cashewnoten, zwarte bessen, acacia en rozen.

Smaak

Soepel, fris, karaktervol, fruit, citrus, mooie afdronk.

Druif

100% Chardonnay

Dosage

0 g/l

Vinificatie

Vinificatie en 9 maanden gerijpt op hout
Minimaal 3 jaar gerijpt

Regio

Clos des 3 Clochers, Premier Cru Villers-Allerand, Montagne de Reims

Categorie

Clos, Blanc de Blancs, Millésimé, Biologisch, Biodynamisch, Vegan.

Alcohol

12%

ProductcodeBR150514

Dit is een zeldzame cuvée van een Clos in Premier Cru Villers-Allerand. Deze champagne heeft nog steeds een jeugdig karakter, is direct en puur, met de geconcentreerde aromatische nuances die wijzen op een werkelijk uitzonderlijke en complexe wijn.  De wijngaard is 0,30 hectare groot en er zijn slechts 1600 flessen van gemaakt. Het heeft alle tekenen van een frisse en veelzijdige wijn.

In de kleur is dit een caleidoscoop van diep geel en groen met flitsen van lichter groen en een zeer delicate mousse. De eerste aroma’s zijn die van vuursteen, steranijs, met hints van citroen en verse hazelnoten. Daarna komen tonen van zoethout, perzik en grapefruit, cashewnoten, zwarte bessen, acacia en rozen.

In de smaak heel soepel en fris en karaktervol met een zachte, romige bruis. Het heeft fruit, citrus, met recht een grootse wijn en een lange, pittige open afdronk.

Biologisch - Biodynamisch - Veganistisch

De vijf opeenvolgende generaties van Leclercs waren echte innovators en worden gerekend tot de pioniers van de biologische en biodynamische wijnbouw in Champagne. Het bedrijf werd in 1872 opgericht door Lucien Leclerc in het dorp Cumières en verhuisde in 1955 naar het pand dat het vandaag nog steeds in Epernay inneemt.

In die periode heeft Bertrand Leclerc, de achterkleinzoon van de oprichter, en zijn vrouw Jacqueline Briant, het bedrijf de status veranderd van R.M. (Récoltant Manipulant) in N.M. (Négociant Manipulant) waardoor zij ook druiven mochten inkopen van andere wijnboeren voor de eigen productie. In 1947 ging men terug naar biologische bemesting. In 1962 werd voor het eerst volledig biologisch gewerkt en in 1990 werd de eerste wijngaard biodynamisch verbouwd. Leclerc Briant werkt sinds 2003 gecertificeerd biologisch (AB keurmerk) en in 2008 werd de overstap afgerond naar biodynamie (Demeter). Bovendien zijn alle champagnes die op de markt zijn, veganistisch gecertificeerd.

Tot 2010 onder leiding van de bevlogen Pascal Leclerc. Na diens plotselinge overlijden werd Leclerc Briant al snel ingelijfd door twee fameuze huizen; Lanson en Roederer. In 2012 werd Leclerc Briant gered van de vergetelheid toen het werd overgenomen door Mark Nunelly en Denise Dupré, een Amerikaans echtpaar dat grote enthousiasme heeft voor het Franse ‘Art de Vivre’ en verliefd werd op het non-conformistische karakter van het huis.

Denise Dupré hield de oude crew aan en bedong bij Roederer dat zij gedurende zeven oogsten nog de volledige beschikking zou behouden over het fruit van haar – voormalige - wijngaarden. Gedurende deze zeven jaar zou ze wijngaarden aankopen en deze overzetten op biodynamie. In maart 2013 werden al 6 hectaren Premier Cru wijngaarden gekocht.

Clos wijngaard

Ze bezitten een heel speciale Clos wijngaard, La Croisette genaamd, in het hart van Epernay. Het wordt verzorgd met de zorg en aandacht die meestal alleen wordt gegeven aan een zeer geliefde tuin en is één van de meest opvallende champagnes in het assortiment van het huis.

De laatste jaren is er veel geïnvesteerd in het pand en de kelder. Hier zijn alleen positieve trillingen toegestaan ​​ waar een reeks vaten in alle vormen en materialen staan. Er wordt wijn gemaakt in inox, hout, beton en zelfs een vat waarbij de binnenkant een laagje goud heeft! Elk heeft zijn eigen invloed op de wijnen en speelt een rol bij het zoeken naar harmonie. De wijnmaker Hervé Jestin, œnoloog die gespecialiseerd is in biodynamica, werkt al enkele jaren nauw samen met Leclerc Briant.

Wijngaarden

Ze bezitten 14 hectare, waarvan de meeste zijn geclassificeerd als Grand Cru (Mailly, Le Mesnil) en Premier Cru (Hautvillers, Cumières, Mareuil sur Aÿ, Bisseuil, Rilly la Montagne, Villers-Allerand en Trépail). Op de hellingen met uitzicht op La Montagne de Reims en Vallée de la Marne, cultiveren ze  Pinot noir, Meunier en Chardonnay.

Daarnaast koopt Leclerc Briant druiven van in totaal 15 hectare, al deze leveranciers zijn gecertificeerd als biologisch of biodynamisch.

Leclerc Briant produceert slechts 70.000 flessen per jaar. Ze maken 6 verschillende cuvées waarvan er 5 wit zijn.