Leclerc Briant

Brut Réserve

45,00

Korting

2 flessen 0,75 - 44,25
6 flessen 1,50 - 43,50
Aroma

Groene appel, citroen, abrikoos, clementine en verse amandel, vleugje jodium, zwarte bes, perzik, bloedsinaasappel, granaatappel en zoethout

Smaak

Fris, zachte, romige bruis, fruit, citrus, mineraal, zilt en umami.

Druif

40% Pinot Noir
40% Meunier
20% Chardonnay

Dosage

4 g/l

Vinificatie

minimaal 3,5 jaar gerijpt

Categorie

Blend, Duurzaam, Biodynamisch, Vegan, Brut, Leclerc Briant

Alchol

12%

ProductcodeBR1501SA

Dit is de klassieke cuvée van Leclerc Briant met de samenstelling van de drie druiven.

De champagne heeft een stro-gele kleur met een fijne string van mousse. De aroma’s zijn van groene appel, citroen, abrikoos, clementine en verse amandel, een vleugje jodium. Met de zuurstof onthult het tonen van zwarte bes, perzik, bloedsinaasappel, verse druiven, granaatappel en zoethout, een vleugje anijs, vuursteen, kruidnagel en jeneverbes.

In de smaak rijk en fris met een zachte, romige bruis. De champagne heeft smaken van fruit, citrus, is mineraal en heeft een mooie afdronk met tonen van zilt en umami.

De Grote Hamersma: 9+
Nog een keer proeven hoefde eigenlijk niet meer. Kreeg na de allereerste kennismaking meteen de hoogst mogelijk eer toegedacht. Werd uitgeroepen tot Officiële Huis-champagne van de Familie Hamersma. Daar kan Proefschrift, die ’m daarna tot ‘Beste Champagne in de categorie tussen 30 en 40 euro’ verklaarde, niet tegenop. Helaas is dat laatste niet meer van toepassing: een groeiende populariteit gaat gepaard met een stijgende prijs. Enfin, toch een reden om de aangeboden proeffles aan de tand te voelen: verse dégorgement.

Maar voor we gaan proeven (dat wordt naar binnen toe uitspugen) even nog over Leclerc Briant: piepkleine producent in Épernay. Tot 2010 onder de meer dan bezielende leiding van Pascal Leclerc. Maar het noodlot sloeg toe. Leclerc kwam te overlijden. En waar dan in wijnsprookjes vervolgens de kinderen de boel oppakken en verder perfectioneren, ging die vlieger deze reis niet op. Twee grote champagnehuizen, Lanson en Roederer, gingen er met de buit vandoor, waarbij laatstgenoemde vooral interesse had in de 12 hectare biodynamische wijngaarden van Leclerc, al ‘schoon’ sinds 1947. Vervolgens werd een aparte deal gesloten met een Amerikaanse investeringsmaatschappij die direct het complete team dat voor Leclerc werkte weer aannam. Inmiddels uitgegroeid tot een van de toonaangevende biodynamische producenten. Met hier hun ‘eenvoudige’ versie. Afgewogen droog en zodoende nimmer schraal. Verfijnde mousse zonder te romig te worden. Viriel wit fruit. Louterend en verheffend.

Hubrecht Duijker
De naam Leclerc Briant staat voor dynamisch en duurzaam. De Réserve Brut smaakt heel zuiver, elegant en echt droog, met zowel rijpe elementen als frisse, vooral citrusachtige fruittonen.