Leclerc Briant

Abyss 2016

Uitverkocht

Aroma

Fris, jodiumachtige tonen van schelpdieren, patisserie, mango, ananas, clementine, zwarte bes, pomelo en wijnstokperziken (bloedperzik), meidoornbloesem.

Smaak

Zuiver, romig, knapperig fruit, citrus en pomelo, mineraal, ziltig.

Druif

34 Pinot Noir – Avenay-Val-d’Or
33% Meunier – Vrigny
33% Chardonnay – Bisseuil

Dosage

0 g/l

Vinificatie

Minimaal 32 maanden gerijpt ‘sur lattes’ en aansluitend 12 maanden gerijpt op de zeebodem.

Jaar

2016

Regio

Avenay-Val-d’Or, Vrigny, Bisseuil in Montagne de Reims

Categorie

Blend, Millésimé, Brut Nature, Biologisch, Biodynamisch, Vegan, Duurzaam.

Alcohol

12%

ProductcodeBR150616

De cuvée Abyss is een unieke champagne. Naar het voorbeeld van eerder gevonden champagne op de zeebodem heeft Leclerc Briant er nu voor gekozen het bewust als rijpingsmethode toe te voegen aan het creëren van de productiemethode. Zo heeft deze champagne ná dégorgement, maandenlang in de diepte van de oceaan verder gerijpt. Een champagne vol met energie!

De druiven zijn speciaal geselecteerd uit wijngaarden die bekend staan om hun oppervlakkige kalkgrond, en daarmee volgens Leclerc Briant perfect geschikt voor de omstandigheden op de zeebodem in de baai van Stiff, vlak bij het eiland Ushant, in Bretagne.

Een intense, lichtgele kleur. De aroma’s geven de indruk van een volwassen fris champagne met jodiumachtige tonen van schelpdieren, van torrefactie, patisserie, mango, ananas, clementine, zwarte bes, pomelo en wijnstokperziken (bloedperzik). Vervolgens ontstaan er tonen van vochtig krijt, abrikoos, citroen, meidoornbloesem en anjers, peer, rode appels, bramen, verse druiven, kersen en papavers.

In de smaak zuiver en romig. Heeft een knapperige fruitigheid met een mooie zuurgraad van citrus en pomelo. Het is mineraal, ziltig en nauwkeurig.

Biologisch - Biodynamisch - Veganistisch

De vijf opeenvolgende generaties van Leclercs waren echte innovators en worden gerekend tot de pioniers van de biologische en biodynamische wijnbouw in Champagne. Het bedrijf werd in 1872 opgericht door Lucien Leclerc in het dorp Cumières en verhuisde in 1955 naar het pand dat het vandaag nog steeds in Epernay inneemt.

In die periode heeft Bertrand Leclerc, de achterkleinzoon van de oprichter, en zijn vrouw Jacqueline Briant, het bedrijf de status veranderd van R.M. (Récoltant Manipulant) in N.M. (Négociant Manipulant) waardoor zij ook druiven mochten inkopen van andere wijnboeren voor de eigen productie. In 1947 ging men terug naar biologische bemesting. In 1962 werd voor het eerst volledig biologisch gewerkt en in 1990 werd de eerste wijngaard biodynamisch verbouwd. Leclerc Briant werkt sinds 2003 gecertificeerd biologisch (AB keurmerk) en in 2008 werd de overstap afgerond naar biodynamie (Demeter). Bovendien zijn alle champagnes die op de markt zijn, veganistisch gecertificeerd.

Tot 2010 onder leiding van de bevlogen Pascal Leclerc. Na diens plotselinge overlijden werd Leclerc Briant al snel ingelijfd door twee fameuze huizen; Lanson en Roederer. In 2012 werd Leclerc Briant gered van de vergetelheid toen het werd overgenomen door Mark Nunelly en Denise Dupré, een Amerikaans echtpaar dat grote enthousiasme heeft voor het Franse ‘Art de Vivre’ en verliefd werd op het non-conformistische karakter van het huis.

Denise Dupré hield de oude crew aan en bedong bij Roederer dat zij gedurende zeven oogsten nog de volledige beschikking zou behouden over het fruit van haar – voormalige - wijngaarden. Gedurende deze zeven jaar zou ze wijngaarden aankopen en deze overzetten op biodynamie. In maart 2013 werden al 6 hectaren Premier Cru wijngaarden gekocht.

Clos wijngaard

Ze bezitten een heel speciale Clos wijngaard, La Croisette genaamd, in het hart van Epernay. Het wordt verzorgd met de zorg en aandacht die meestal alleen wordt gegeven aan een zeer geliefde tuin en is één van de meest opvallende champagnes in het assortiment van het huis.

De laatste jaren is er veel geïnvesteerd in het pand en de kelder. Hier zijn alleen positieve trillingen toegestaan ​​ waar een reeks vaten in alle vormen en materialen staan. Er wordt wijn gemaakt in inox, hout, beton en zelfs een vat waarbij de binnenkant een laagje goud heeft! Elk heeft zijn eigen invloed op de wijnen en speelt een rol bij het zoeken naar harmonie. De wijnmaker Hervé Jestin, œnoloog die gespecialiseerd is in biodynamica, werkt al enkele jaren nauw samen met Leclerc Briant.

Wijngaarden

Ze bezitten 14 hectare, waarvan de meeste zijn geclassificeerd als Grand Cru (Mailly, Le Mesnil) en Premier Cru (Hautvillers, Cumières, Mareuil sur Aÿ, Bisseuil, Rilly la Montagne, Villers-Allerand en Trépail). Op de hellingen met uitzicht op La Montagne de Reims en Vallée de la Marne, cultiveren ze  Pinot noir, Meunier en Chardonnay.

Daarnaast koopt Leclerc Briant druiven van in totaal 15 hectare, al deze leveranciers zijn gecertificeerd als biologisch of biodynamisch.

Leclerc Briant produceert slechts 70.000 flessen per jaar. Ze maken 6 verschillende cuvées waarvan er 5 wit zijn.