Joseph Perrier

Cuvée Royale Brut Nature

48,25

Aroma

Delicate aroma's van (pioen)roos, appel, perzik, peer en kruiden.

Smaak

Floraal, perzik, peer, appel en kruiden.

Druiven

62% chardonnay, 24% meunier, 14% pinot noir

Vinificatie

Vergist in roestvrijstalentanks. 24% reservewijn. Minimaal 48 maanden gerijpt.

Regio

Vallée de la Marne, Côte des Blancs en Montagne de Reims

Dosage

0 g/l

Categorie

Blend, Brut Nature

Alcohol

12%

ProductcodeBR3705SA

De Brut Nature is een prachtige blend champagne waar de tientallen terroirs in samen komen. De druiven komen uit de volgende gemeenten: Cumières, Avize, Chouilly, Mesnil-sur-Oger, Bergères-lès-Vertus, Trépail en Bassuet. Zo’n 24% van deze champagne bestaat uit reservewijn. De rijping in roestvrijstalen tanks loopt op tot wel 72 maanden! Dat is waanzinnig langdurige rijping wat zoveel meer smaak en complexiteit meegeeft aan de wijn. Juist voor een Brut Nature extra wenselijk. Een groot verschil met de minimale 15 maanden verplichte rijping.

Joseph Perrier hierover: ‘We wanted to create a very expressive champagne without sugar, just great purity.

De flessen rijpen in de ‘ground-level’ kelder van Joseph Perrier. Dit is erg uniek en komt bijna nergens anders voor. De kelders zijn in de Gallo-Romeinse tijd uitgehakt in krijtgroeven en hebben een totale oppervlakte van 5 km. De kilometerslange gangen bieden de juiste temperatuur en luchtvochtigheid en zorgen zo voor optimale rijpingscondities.

Deze droge – zonder strakdroog te zijn – champagne heeft een mooie gouden kleur met een fijne mousse. In de neus florale aroma’s van (pioen)roos en geurige kruiden. De aanzet is levendig met veel fruit, zoals appel, peer en perzik. Ook in de smaak komen de kruidige aroma’s weer terug. Een champagne die fantastisch samengaat met oesters, ceviche en Aziatische gerechten.

Champagne Joseph Perrier
Het champagnehuis Joseph Perrier is in 1825 opgericht door Joseph Perrier en zijn zoon François-Alexandre Perrier. In 1970 is het stokje overgedragen aan hun neef Paul Pithois. Dit is een echte zakenman en al snel zorgt hij ervoor dat Joseph Perrier internationale bekendheid krijgt. Bovendien krijgt hij het voor elkaar om officiële champagneleverancier te worden van de British Royal Family in 1889. Zowel Koningin Victoria als haar zoon Edward VII waren gek op de champagnes van Joseph Perrier. Hierdoor hebben de champagnes het predicaat Cuvée Royale gekregen.

Momenteel staat de zesde generatie aan het roer. Onder de energieke aansturing van Benjamin Fourmon zijn er veel initiatieven doorgevoerd binnen het champagnehuis. Zo heeft er met de komst van Nathalie Laplaige (1978) als wijnmaker in 2017 een kwaliteitsslag plaatsgevonden. Twee jaar na deze aanstelling werd zij al uitgeroepen als ‘Best Cellar Master of the Year 2019’ tijdens de 5e editie van Trophées Champenois in Epernay. Nathalie is afgestudeerd als bio- en oenoloog aan de universiteit van Reims (1993). Na het afronden van haar opleidingen gaat ze eerst aan de slag bij Champagne Malard in Aÿ en later werkt ze nauw samen met haar mentor Laurent Fédou destijds keldermeester bij Champagne Thiénot. Bij Joseph Perrier streeft Nathalie naar pure excellentie en expressie van het terroir. Als je haar vraagt wat de stijl van Joseph Perrier is antwoord zij: “Freshness, purity and timelessness. A tribute to her illustrious predecessors.”

Benjamin heeft met zijn team ook de huisstijl nieuw leven ingeblazen. De buikvormige flessen zijn sinds 2024 voorzien van een nieuw jasje. Het nieuwe label weerspiegelt de eeuwenoude tradities, maar dan met een moderne twist. De huisstijl wordt gekenmerkt door de kleur geel. Deze kleur is helder en straalt als de zon en weerspiegelt dat ze met de champagnes ‘joie de vivre’ levensvreugde willen creëren. Dit zie je ook terug in het logo.

Locatie & wijngaarden
Het huis is gesitueerd in Châlons-en-Champagne, dit ligt zo’n 50 kilometer ten zuidoosten van de stad Reims. Joseph Perrier heeft 23 hectare aan wijngaarden in bezit. Daarnaast werken ze nauw met verschillende wijnboeren die samen nog eens 75 hectare beschikbaar stellen aan het champagnehuis. Deze 100 hectare ligt verspreid over Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs, waaronder ook het zuidoostelijke gelegen en interessante gebied Vitryat en de Côte des Bar. Daar liggen de wijngaarden in diverse Cru dorpen, waaronder: Ambonnay, Sacy, Villedommange, Trépail, Villers-Marmery (MdR), Cumières, Damery, Hautvillers, Verneuil en Moussy (VdM), Chouilly, Avize, Mesnil-sur-Oger, Bergères-lès-Vertus, Villenauxe-la-Grande, Bassuet (CdB/Vitryat) en Les Riceys (Côte des Bar).

De wijngaarden hebben een zuidelijke expositie, zodat wijnstokken optimaal kunnen genieten van de zon. Duurzaamheid en biologisch werken spelen een steeds belangrijkere rol. Zo zijn er al enkele wijngaarden die het biologische certificaat mogen dragen. In dat kader hebben ze ook één volledige biologische cuvée in het assortiment.

Wat Joseph Perrier ook bijzonder maakt is hun ‘ground-level’ kelder van 5 kilometer. Deze gigantische kelder stamt uit de 5de eeuw en is uitgehakt in oude Gallo-Romeinse krijtgroeven. Omdat deze zijn gelegen in de heuvel bevinden de kelders zich op grondniveau. Dit is vrij uniek en kom je bijna nergens anders tegen! Ze bieden de optimale rijpingsomstandigheden voor de champagnes. Sinds 2020 zijn deze kelders opengesteld voor het publiek en kunnen liefhebbers de gelijkvloerse wijnkelder en diverse gangen bewonderen. Daarnaast zijn ook de nieuwe proef- en ontvangstruimtes geopend. Zo kun je na een keldertour plaats nemen en van hun prachtige champagnes genieten!

Het wijndorp Cumières en de wijngaard daar heeft een speciale plek voor Joseph Perrier. Hier staat het familiehuis, ook wel het manoir genoemd. Het wordt gebruikt voor speciale gelegenheden en ontvangsten uitsluitend op uitnodiging. De wijngaard Côte à Bras is geëerd met een prachtige lieu-dit Blanc de Noirs cuvee.

Champagne
Het portfolio bestaat uit verschillende lijnen: Cuvée Royale, Parcellaire, en Joséphine. Daarvan is Joséphine de absolute top cuvée. De champagne is een ode aan de dochter van Joseph Perrier, genaamd Joséphine. Deze champagne werd destijds gemaakt voor haar bruiloft. Voor deze cuvée worden uitsluitend de beste wijngaarden en druiven gebruikt. De Cuvée Royale champagnes betreffen een brede range met Brut, Rosé, Blanc de Blancs, Brut Nature, Demi-Sec, Organic en de Millésime. Eerder benoemden we al dat Koningin Victoria en haar zoon Koning Edward VII beide grote liefhebbers waren van de champagnes van Joseph Perrier. Bovendien waren zij het die de cuvées als ‘Cuvée Royale’ bekroonden. Deze lijn is dan ook een eerbetoon aan hen. Als laatste is de Parcellaire cuvées ook prachtig met de Côte à Bras Millésime.

Alle champagnes worden in inoxvaten (RVS) gerijpt. Deze vinificatiemethode past perfect bij de frisse stijl van huis. De flesrijping varieert van 36 tot wel 108 maanden. Dit is veel langer dan de verplichte minimale 15 maanden voor een non-vintage champagne. Het geeft veel meer aroma’s en diepgang aan de wijn.

Certificering
Zoals eerder aangegeven hebben een aantal percelen een officieel biologisch certificaat. Daarnaast zijn een groot deel van de wijngaarden HVE-level 3 (High Environmental Value) en VDC (Viticulture Durable en Champagne) gecertificeerd.

HVE-level 3 is het hoogste niveau van het certificeringssysteem voor landbouw. Het laat zien dat er gebruik wordt gemaakt van agro-ecologie. Dit is een landbouwbenadering waarbij er optimaal gebruik wordt gemaakt van natuurlijke hulpbronnen, zonder deze aan te tasten. Het VDC-certificaat is gericht op de gezondheid van de wijnstokken en de bodem. Er wordt minder water verbruikt, de biodiversiteit blijft in balans en de uitstoot van stikstof wordt verminderd.

Tot slot, zijn de champagnes van Jospeh Perrier vegan.

Dutch Wine Apprentice: 92/100 punten - "This non-vintage Brut Nature by Joseph Perrier shows refined autolysis aromas, combined with floral touches and lovely ripe red tree fruits. The fruit dominated attack is rich and solid, providing flavours of red apple and bread dough. The wine is wonderfully lean, fresh and dry. The nuanced yeasty and slightly herbal character provides a wonderful savoury texture."