J.M. Goulard

Special Club 2014

65,60

Korting 2 flessen - €0,75
Korting 6 flessen - €1,50

Aroma

Bloemen, citrus, bergamot, ananas, kruiden.

Smaak

Fris, filmend, gebalanceerd, verfijnd, citrus, rood fruit, complex, lange afdronk.

Druif

40% Pinot Noir, 36% Chardonnay, 24% Meunier

Jaar

2014

Dosage

6 gr/l

Vinificatie

Minimaal 4 jaar gerijpt.

Regio

Vallée de la Marne, Massif de Saint Thierry.

Categorie

Blend, Millésime, Brut.

Alcohol

12%

ProductcodeBR020813

Deze champagne is gemaakt als onderdeel van de Club de Trésors (schatten) waar Goulard samen met een groep zelfstandige producenten lid van is. Het is de oudste ‘club’ in de Champagne en hebben strenge regels wat betreft vinificatie. Ook worden de ingebrachte champagnes getoetst door de andere leden of deze voldoet aan de kwaliteitseisen. Zo wordt de champagne twee keer tijdens de productie geproefd door een jury bestaand uit oenologen en wijnmakers. Na goedkeuring wordt de champagne als Special Club cuvée toegevoegd.

Deze delicate champagne heeft prachtig aroma van bloemen, citrus, bergamot, ananas, kruiden. De smaak is fris en krachtig, filmend en zacht en heeft een lange afdronk. Het is een gebalanceerde champagne met zure en zoet fruittonen. Tegelijkertijd complex door de lange rijping en met veel finesse en elegantie. Uitsluitend gemaakt van één oogstjaar.

J.M. Goulard historie
Damien vertegenwoordigt de vierde generatie Goulard die werkzaam is in de champagne. J.M. Goulard Champagne is gevestigd in Prouilly, even ten westen van Reims. In de ‘Massif de Saint Thierry’ waar de meest noordelijke wijngaarden van de Champagne liggen.
Het domein is gestart door Paul Goulard. Met zijn zorgzame en genereuze karakter wijdde hij zijn leven aan het bewerken van het land als boer en wijnboer. Later werkte zijn zoon, Jean-Marie Goulard met hem samen op het landgoed.

In 1978 zijn Jean-Marie en zijn vrouw Martine hun eigen productie gestart. Zij waren toegewijd aan de kwaliteit van hun champagnes en beoefenden de traditionele wijnbouw. Op dezelfde manier als hun voorouders van tuinders en boeren, zorgden zij dagelijks voor erfgoed.
De drie zonen: Sébastien, Sylvain en Damien, waren van jongs af aan vervlochten met het bedrijf. Alleen al door de bezoeken van de champagneliefhebbers voor aankoop. In 2012 heeft Damien het bedrijf overgenomen.

Visie en werkwijze
De wens van Damien was om de traditie van zijn ouders te bestendigen. En daarbij het terroir van het Massif de Saint Thierry tot uitdrukking te laten komen in zijn wijnen. Zijn broer Sébastien is oenoloog en helpt ook bij het ontwikkelen van de cuvées.
Hij produceert uitsluitend van zijn eigen land (ca. 7 hectare) en heeft het volledige proces van druif tot oogst in eigen hand. Het terroir van de familie heeft zand-klei grond en klei-kalksteen grond.
Meunier, de meest vertegenwoordigde druif bij J.M. Goulard, staat op zand-klei grond en dat is juist wat extra verfijning geeft aan de Meunier champagne.

Dit kleine champagnehuis ademt de typische Franse sfeer van persoonlijke aandacht en gedetailleerde productkennis. De familie Goulard is zeer gastvrij, of er nu drukte is of niet.
Tegelijkertijd kenmerkt Goulard zich door zijn bescheiden karakter.
Misschien wel onterecht aangezien hij groot is in zijn daden: met regelmaat valt dit champagnehuis in de prijzen.

De champagne heeft een soepel karakter en is daardoor een liefhebber van velen. Zelfs mensen die zelden champagne drinken, laten zich nogal eens door dit bruisend goud van Goulard verleiden.

Certificering
Er wordt duurzaam gewerkt. Hij ziet zijn wijngaarden liever als een tuin met een grote biodiversiteit. Op dit moment is het huis 'in conversie' naar de biologische certificering.

Vakblad Perswijn: 16,5 punten - zeer goed tot excellent
Geur; breed en fruitig, peer, meloen, rijp
Aroma; sappig en rijp, weelderig, bitters, fijne mousse

De Grote Hamersma: 9
Special Club. Speciale Club waar Goulard deel van uitmaakt samen met een aantal andere ambitieuze producenten. Geen gevalletje 'Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend.' Keuren onderling hun resultaten maar laten ook externen hun licht laten schijnen op de wederzijdse inspanningen. Twee keer per jaar worden deze getoetst door oenologen en wijnmakers van elders. Duimen omhoog? Dan verdient de champagne zijn lidmaatschap van de Special Club. En dan? Twee maal daags innemen is geen straf. Fijne, frisse, verkwikkende stijl. Verrukkelijk boeket, diepzinnige smaak met dank aan vijf jaar rijping, heerlijke vulling, bloesemend en een mollige mousse.