Goutorbe-Bouillot

Clos des Monnaies 2011

90,85

Korting

3 flessen 3,00 - 87,85
Aroma

Bloemen, citrus, toast, brioche en complex.

Smaak

Rond, fruit, rijk, fijne zure, lange slanke afdronk

Druif

50% Chardonnay, 50% Meunier

Dosage

5 g/l

Jaar

2011

Vinificatie

Vinificatie en rijping op hout en inox.

Categorie

Clos, Blend, Millésimé, Duurzaam, Brut

Alcohol

12%

ProductcodeBR080311

Deze cuvée wordt gemaakt van de Clos wijngaard direct achter het huis Goutorbe Bouillot. De Clos is 1 hectare groot waarvan 0,3 van Goutorbe Bouillot is en sinds 1930 is dit een wijngaard. In de Gallo Romeinse tijd onder het bewind van de keizer Constant (jaar 340) heeft er op deze plek een muntenfabriek gestaan vandaar dat de naam Clos des Monnaies.

De champagne heeft aroma’s van bloemen en brioche. Smaak is rond en rijk met een lange slanke afdronk. De champagne is gevinifieerd en gerijpt in houten vaten. Een uitzonderlijk mooie champagne van het oogstjaar 2011.

Goutorbe-Bouillot produceert duurzaam en beschikt over het HVA certificaat.

Dit is een producent in Vallée de la Marne en het familieverhaal speelt zich volledig af in het dorpje Damery. Er zijn drie families die het huidige Goutorbe Bouillot op de kaart hebben gezet en bestaat sinds 1911. De huidige wijnmaker is Bastien Papleux, zijn grootvader is getrouwd met Goutorbe. Door het overlijden van zijn vrouw is hij later opnieuw getrouwd met de grootmoeder van Bastien. Met veel liefde en overtuiging zorgen zij nog altijd goed voor de wijngaarden en produceren prachtige champagne.

Bastien heeft rechten gestudeerd en daarna bedrijfskunde en marketing. Door studie en werk is hij terecht gekomen in Italië en Engeland. Zo heeft hij onder andere voor LVMH gewerkt. Door zijn werk bij Harrods op de wijnafdeling in Londen krijgt hij nog interesse in wijn en besluit hij uiteindelijk met zijn vrouw terug te gaan naar de Champagne en het bedrijf over te nemen. Al zijn ervaringen zet hij in voor Goutorbe Bouillot en is een zeer geëngageerd wijnmaker.

Kenmerkend voor dit huis is dat ze als sinds 1989 gebruik maken van Methode Perpetuelle voor de cuvées. Ze zijn overtuigd van de kracht van deze wijn voor het maken van hun cuvées. Het produceren is een combinatie van wiskunde en gevoel zoals ze zelf zeggen. Ze bezitten 8 hectare in Damery en 0,4 hectare in Boursault. Hiervan maken ze in totaal 6 verschillende champagnes en een klein deel van de druiven worden verkocht aan Krug en Moët. Er wordt duurzaam gewerkt en ze zijn in bezit van het HVA certificering.

Vakblad Perswijn: 16,5 punten
Aroma; breed, fijne toasting, citrus, complex.
Smaak; weelderig, diepgang, droog, fijne zuren.