Goutorbe-Bouillot

Champ de Craie Extra Brut

48,25

Korting 2 flessen - €0,75
Korting 6 flessen - €1,50

Aroma

Witte bloemen, munt en citroen.

Smaak

Soepel, fijne zuren, mineraal, gekonfijte citroen, amandelen, lange slanke afdronk.

Druif

100% Chardonnay

Dosage

2 g/l

Vinificatie

33% reserve wijn van meer dan 14 oogstjaren middels methode perpetuelle, geen malolactische fermentatie.

Regio

Vallée de la Marne

Categorie

Blanc de Blancs, Extra Brut, duurzaam

Alcohol

12%

ProductcodeBR0801SA

Deze cuvée wordt gemaakt in de Vallée de la Marne, Damery door Goutorbe Bouillot. De chardonnay komt van een klei-kalkbodem. Het is een zeer gelaagde en elegante verfijnde Blanc de Blancs. Een belangrijke factor hierin de vinificatie methode. Dit geeft de chardonnay enorme rijkdom en karakter. Het is een assemblage van reserve wijn van meer dan 14 jaren. De champagne is tegelijkertijd heel puur gehouden door de lage dosering die is toegevoegd.

De champagne heeft aroma’s van witte bloemen, munt en citroen. De smaak is soepel en fijne zuren en een lange slanke afdronk. In de smaak kun je mineraliteit, gekonfijte citroen en amandel herkennen.

Goutorbe Bouillot historie
Dit is een producent in Vallée de la Marne en het familieverhaal speelt zich volledig af in het dorpje Damery. Er zijn drie families die het huis Goutorbe Bouillot op de kaart hebben gezet en bestaat sinds 1911. De huidige wijnmaker is Bastien Papleux, zijn grootvader was getrouwd met Goutorbe. Door het overlijden van deze vrouw is hij later opnieuw getrouwd met de grootmoeder van Bastien. Met veel liefde en overtuiging zorgen zij nog altijd goed voor de wijngaarden en produceren prachtige champagne.

Wijnmaker Bastien Papleux
Bastien heeft rechten gestudeerd en daarna bedrijfskunde en marketing. Door studie en werk is hij terecht gekomen in Italië en Engeland. Zo heeft hij onder andere voor LVMH gewerkt. Door zijn werk bij Harrods op de wijnafdeling in Londen krijgt hij nog interesse in wijn en besluit hij uiteindelijk met zijn vrouw terug te gaan naar de Champagne en het bedrijf over te nemen. Al zijn ervaringen zet hij in voor Goutorbe Bouillot en is een zeer geëngageerd wijnmaker.

Visie en werkwijze
Kenmerkend voor dit huis is dat ze als sinds 1989 gebruik maken van Methode Perpetuelle voor de cuvées. Ze zijn overtuigd van de kracht van deze wijn voor het maken van hun cuvées. Het produceren is een combinatie van wiskunde en gevoel zoals ze zelf zeggen. Ze bezitten 8 hectare in Damery en 0,4 hectare in Boursault. Hiervan maken ze in totaal 6 verschillende champagnes en een klein deel van de druiven worden verkocht aan Krug en Moët.

Certificeringen
Bastien en zijn familie zijn erg gesteld op behoud van de natuur en biodiversiteit. Er dus wordt er duurzaam gewerkt en ze zijn in bezit van het HVA en Viticulture Durable certificaten.

Winelife: *** (hoogste notering)
'Ongelooflijk zen. Ik kan deze wijn niet anders omschrijven. Zuiverend met een vanzelfsprekend gevoel voor precisie.' De complexiteit en verfijning schrijft importeur Hinke de Jong van Brouzje toe aan de blend met 33 procent reservewijnen uit 14 verschillende jaren. Lichtvoetig met veel inhoud. Voor zo en aan de lunchtafel.
Job de Swart (Master of Wine), Magda van der Rijst.

De Grote Hamersma: 9-
Champagnehuis anno 1911. Inspanning van drie families. Driewerf uitstekend ook. Verkopen nog een klein deel van hun fruit aan Moët en Krug maar het merendeel mag onder eigen naam. En onthoud deze. Stipt-droge Extra Brut. Legt gewicht in de mineraalschaal. Strikt strak en koket wit fruit. Het zilt-zure van gekonfijte citroen. En schoon en zuiver de finale in. Geen spoortje maskeerzoet te ontwaren: 2 gram op de liter. Lekker geprijsd bovendien. Mooie uitmonstering.

Vakblad Perswijn: 16 punten - zeer goed
Geur: peer en noten, verleiding, bloemen, frambozen
Smaak: elegant en fijn, citrus, mooie zuren, lengte