Gaspard Brochet

La Montagne

Uitverkocht

Aroma

Prachtig rood fruit en zeer aromatisch.

Smaak

Mooi rood primair fruit, fluweelzacht.

Druiven

100% Meunier

Jaar

2018

Vinificatie

Twee maceraties, waarbij deels 8 uur durend, deel twee 10 dagen durend. Vinificatie in eiken vaten uit de Oregon gedurende 11 maanden. Minimaal 3 jaar op fles gerijpt.

Regio

Montagne de Reims, Petit montagne de Reims. Ecueil

Categorie

Coteaux Champenois, Duurzaam

Alcohol

13% alcohol

Verkoop

Deze champagne is uitsluitend voor de Nederlandse markt. / This champagne is exclusively for the Dutch market.

ProductcodeBR240501

ONLY FOR DUTCH MARKET

Rode wijn uit de Champagne! En het heet Coteaux Champenois. Langzaam aan wordt steeds meer bekend dat ze daar niet alleen mousserende wijn maken maar ook ‘stille wijn’. Wijn zonder bubbels. Dat heet dan Coteaux Champenois.

La Montagne is de naam van het perceel waar de druiven vandaan komen. Het is gelegen op de top van het dorp aan de rand van het bos bij Ecueil. De grond is groene klei, op het zuiden. Het is ongeploegd met vervlochten wijnstokken.

De druiven zijn ‘s nachts geoogst. Er hebben twee maceraties plaatsgevonden;  één waarbij het sap vrij is gelaten gedurende 8 uur met schilweking en de tweede maceratie duurde 10 dagen waarbij het sap in contact was met de schilweking.

Vinificatie vindt plaats in nieuwe 300 liter vaten uit Oregon gedurende 11 maanden. Door deze vaten is er minder contact met zuurstof en de droesem wordt juist beter verdeeld in het vat. Oregon eiken zijn veel ouder en minder uitgesproken in geroosterde rokerige aroma’s voor wijn. Het werkt beter en sneller. Geen gist, geen zwavel (sulfiet) en zonder enig oenologisch product. Oftewel puur natuur!

De kleur is helder rood. In de aroma’s prachtig rood fruit en zeer aromatisch. In de smaak mooi rood primair fruit, fluweel. Het laat de Meunier in al zijn glorie zien. Overigens ook goed mogelijk te laten rijpen.

Vanwege de beperkt beschikbaarheid is deze champagne is uitsluitend voor de Nederlandse markt. Indien we toch een order ontvangen en annuleren vanwege deze reden, vindt de terugbetaling plaats minus de administratiekosten. / This champagne is exclusively for the Dutch market, due to limited availability. If we do get an order which has to be cancelled for this reason, the refund will be done minus the administration costs.

Gaspard Brochet historie
Gaspard (1992) is één van de telgen uit de befaamde champagne familie Brochet. Zo hebben de Brochet’s al behoorlijk naam gemaakt als ‘Artisinale Vigneron’ oftewel ambachtelijke wijnboer. En dat maakt Gaspard nu opnieuw waar met zijn cuvées. De start van het bedrijf gaat terug tot 1721 in het dorp Écueil. Gaspard werkt nu aan zijn eigen cuvées op het familielandgoed Domaine Les Croix. In het geheel bestaat dit uit 14 percelen in 3 verschillende dorpen Écueil, Villers-aux-Nœuds en Sacy, allen Premier Cru in de (Petite) Montagne de Reims. Gaspard Brochet beschikt over 3,3 hectare met 75% Pinot Noir, 20% Chardonnay en 5% Meunier. Het terroir bestaat vooral uit kalk, zand en klei.

Alhoewel er lange tijd geen opvolger in zicht was is daar met de komst van Gaspard verandering in gekomen. Maar ook hij had aanvankelijk andere ideeën. Zo is hij opgeleid en heeft hij gewerkt als designer. Toen hij in 2007 tijdelijk moest inspringen vanwege een gebroken arm van zijn vader, ontdekte hij pas echt dit vak. In 2014 koos hij definitief voor het leven van wijnmaker. Hij wilde buiten werken, in de natuur zijn en daarmee in de voetsporen van zijn (voor)ouders treden. Tijdens de noodzakelijke studie is hij bij zijn vader aan de slag gegaan. Zijn vader heeft hem volledig zijn eigen stijl en champagne laten ontwikkelen, wat betekende dat hij alles zelf moest leren. Een moedige werkwijze en spannend tegelijk. Zeker toen het in 2017 tijd was voor het maken van zijn eerste cuvée.

Visie en werkwijze
Gaspard heeft ervoor gekozen zoveel mogelijk de productiewijze van zijn overgrootvader te hanteren. Werken zonder kunstgrepen, zonder elektronica en zo eenvoudig mogelijk. Een eerste besluit was geen chemische middelen meer te gebruiken, dus zonder herbiciden, pesticiden of chemische meststoffen te werken. Alle percelen en betreffende druiven worden apart gehouden. Een ander belangrijk punt is dat hij de vinificatie zonder elektrische pomp doet, en uitsluitend met zwaartekracht werkt met de traditionele Coquard pers. Hij gebruikt houten vaten van 228 liter (Fût de Chêne). Er vindt spontane gisting plaats door de gisten die aanwezig zijn in de most (inheemse gisten) en de tweede malolactische gisting wordt niet gezocht, maar wel wordt er gecontroleerd op koude temperaturen voor de frisheid en levendigheid. De wijn blijft vervolgens ongeveer 9 maanden op zijn droesem in vaten tot hij wordt gebotteld.

Ook doet hij aan battonage, niet 1 of 2 keer wat wel gedaan wordt maar wel 10 - 15 keer. Batonnage is een techniek om na de alcoholische gisting het bezinksel van gistcellen in contact te houden met de wijn. Dit geeft wijnen met een romiger mondgevoel. De naam is afgeleid van het Franse ‘bâton’, stok. Tegenwoordig worden inox stangen gebruikt met kettingen aan het uiteinde. Daarnaast bottelt Gaspard de wijn wanneer deze zonder gereguleerde klimatisatie op 15 graden is. Het afsluiten van de fles gebeurd met ‘liége en agraphe’, een kurk afgesloten met een ‘nietje’.

Cuvée namen
De namen voor de cuvées zijn afgeleid van de Griekse mythologie. Dionysus zou de wijnstok hebben gemaakt met een stuk hout, een eksterbot, een leeuwenbot en een ezelbot. Dat Gaspard ook grafisch designer is bewijzen zijn labels wel die hij allemaal zelf heeft gemaakt.

Certificeringen
De hierboven genoemde veeleisende werkprocessen zijn beloond en erkend door de officiële duurzaamheidslabels ‘Haute Valeur Environnementale’ en ‘Viticulture Durable en Champagne’. Van wijngaard tot aan botteling.

Andere suggesties…