Gaspard Brochet

Âne – PN/CH – Tome III

Uitverkocht

Aroma

Prachtige typische brioche tonen, rood fruit.

Smaak

Mooie zuren, gebalenceerd, fruit, soepel droog.

Druiven

50% Pinot Noir, 50% Chardonnay

Jaar

2020

Vinificatie

Vinificatie en de eerste gisting zijn gedaan in eiken vaten uit de Bourgogne en battonage is 10 keer gedaan. Minimaal 15 maanden gerijpt.

Regio

Montagne de Reims, Petit Montagne de Reims

Dosage

0 g/l

Categorie

Blend, Brut Nature, Duurzaam

Alcohol

12% alcohol

Verkoop

Deze champagne is uitsluitend voor de Nederlandse markt. / This champagne is exclusively for the Dutch market.

ProductcodeBR240320

ONLY FOR DUTCH MARKET

De eerste blend cuvée van Gaspard is de Âne PN+CH – Tome III (hoofdstuk 3). De naam Âne (ezel) verwijst naar het evenwicht wat een ezel draagt. Deze champagne is een eerbetoon aan zijn grootvader Henri Brochet, die aan zijn eerste 50/50 blend begon in 1944. De druiven komen uit Ecueil en uitsluitend van het jaar 2020. Overigens ziet hij het niet als een millésime cuvee maar elk jaar als apart hoofdstuk.

De wijngaard heeft een klei-zandgrond, met de ligging op het zuiden en zuidoosten. Bio-dynamische bodem- en wijnstokkenbemesting. Vinificatie en de eerste gisting in eiken vaten uit de Bourgogne en battonage is 10 keer gedaan. Er is geen dosage toegevoegd en dat kan deze wijn goed hebben. De fles is afgesloten op een authentieke wijze door een kurk met een staalbeugel. Er zijn slechts 652 flessen gemaakt.

In het glas een hele fraaie evenwichtige wijn, inderdaad zoals bedoeld. De champagne heeft mooie zuren, en aansprekend fruit. Ondanks geen dosage toch door de battonage heerlijk soepel. Een prachtige cuvée.

Deze cuvee is uitsluitend voor particuliere aankoop en mag op geen enkele wijze worden verhandeld.
Vanwege de beperkt beschikbaarheid is deze champagne is uitsluitend voor de Nederlandse markt.

This cuvee is for private purchase only and may not be traded in any way.
This champagne is exclusively for the Dutch market, due to limited availability.

Gaspard Brochet historie
Gaspard (1992) is één van de telgen uit de befaamde champagne familie Brochet. Zo hebben de Brochet’s al behoorlijk naam gemaakt als ‘Artisinale Vigneron’ oftewel ambachtelijke wijnboer. En dat maakt Gaspard nu opnieuw waar met zijn cuvées. De start van het bedrijf gaat terug tot 1721 in het dorp Écueil. Gaspard werkt nu aan zijn eigen cuvées op het familielandgoed Domaine Les Croix. In het geheel bestaat dit uit 14 percelen in 3 verschillende dorpen Écueil, Villers-aux-Nœuds en Sacy, allen Premier Cru in de (Petite) Montagne de Reims. Gaspard Brochet beschikt over 3,3 hectare met 75% Pinot Noir, 20% Chardonnay en 5% Meunier. Het terroir bestaat vooral uit kalk, zand en klei.

Alhoewel er lange tijd geen opvolger in zicht was is daar met de komst van Gaspard verandering in gekomen. Maar ook hij had aanvankelijk andere ideeën. Zo is hij opgeleid en heeft hij gewerkt als designer. Toen hij in 2007 tijdelijk moest inspringen vanwege een gebroken arm van zijn vader, ontdekte hij pas echt dit vak. In 2014 koos hij definitief voor het leven van wijnmaker. Hij wilde buiten werken, in de natuur zijn en daarmee in de voetsporen van zijn (voor)ouders treden. Tijdens de noodzakelijke studie is hij bij zijn vader aan de slag gegaan. Zijn vader heeft hem volledig zijn eigen stijl en champagne laten ontwikkelen, wat betekende dat hij alles zelf moest leren. Een moedige werkwijze en spannend tegelijk. Zeker toen het in 2017 tijd was voor het maken van zijn eerste cuvée.

Visie en werkwijze
Gaspard heeft ervoor gekozen zoveel mogelijk de productiewijze van zijn overgrootvader te hanteren. Werken zonder kunstgrepen, zonder elektronica en zo eenvoudig mogelijk. Een eerste besluit was geen chemische middelen meer te gebruiken, dus zonder herbiciden, pesticiden of chemische meststoffen te werken. Alle percelen en betreffende druiven worden apart gehouden. Een ander belangrijk punt is dat hij de vinificatie zonder elektrische pomp doet, en uitsluitend met zwaartekracht werkt met de traditionele Coquard pers. Hij gebruikt houten vaten van 228 liter (Fût de Chêne). Er vindt spontane gisting plaats door de gisten die aanwezig zijn in de most (inheemse gisten) en de tweede malolactische gisting wordt niet gezocht, maar wel wordt er gecontroleerd op koude temperaturen voor de frisheid en levendigheid. De wijn blijft vervolgens ongeveer 9 maanden op zijn droesem in vaten tot hij wordt gebotteld.

Ook doet hij aan battonage, niet 1 of 2 keer wat wel gedaan wordt maar wel 10 - 15 keer. Batonnage is een techniek om na de alcoholische gisting het bezinksel van gistcellen in contact te houden met de wijn. Dit geeft wijnen met een romiger mondgevoel. De naam is afgeleid van het Franse ‘bâton’, stok. Tegenwoordig worden inox stangen gebruikt met kettingen aan het uiteinde. Daarnaast bottelt Gaspard de wijn wanneer deze zonder gereguleerde klimatisatie op 15 graden is. Het afsluiten van de fles gebeurd met ‘liége en agraphe’, een kurk afgesloten met een ‘nietje’.

Cuvée namen
De namen voor de cuvées zijn afgeleid van de Griekse mythologie. Dionysus zou de wijnstok hebben gemaakt met een stuk hout, een eksterbot, een leeuwenbot en een ezelbot. Dat Gaspard ook grafisch designer is bewijzen zijn labels wel die hij allemaal zelf heeft gemaakt.

Certificeringen
De hierboven genoemde veeleisende werkprocessen zijn beloond en erkend door de officiële duurzaamheidslabels ‘Haute Valeur Environnementale’ en ‘Viticulture Durable en Champagne’. Van wijngaard tot aan botteling.

Andere suggesties…