Elise Bougy

Oser Le Rosé 2021

Uitverkocht

Aroma

Rood fruit, mandarijnen.

Smaak

Complex, intens, bloedsinaasappel, fruitig.

Druiven

100% Pinot Noir

Jaar

2021

Vinificatie

Op eiken vaten gerijpt.

Regio

Montagne de Reims, Premier Cru Le Mesneux

Categorie

Rosé wijn, Coteaux Champenois, Duurzaam, Biologisch, Bio-dynamisch

Alcohol

12% alcohol

ProductcodeBR270621

ONLY FOR DUTCH MARKET

Dit is een Rosé Coteaux Champenois oftewel wijn zonder bubbels uit de Champagne. Het is onderdeel van de serie ‘Le vin de mes envies’ wat betekent dat het een wijn naar haar hart is (Elise Bougy). Daarnaast is het een cuvee ‘Épheméres’ zogenaamd een tijdelijke cuvee. De naam Oser le Rosé en betekent durf roze te dragen.

De Côteaux Champenois Rosé Oser Le Rosé is gemaakt van 100% Pinot Noir geoogst in 2021 van oude wijnstokken die in 1965 door de grootouders van Elise zijn geplant rond het Premier Cru-dorp Les Mesneux in Montagne de Reims. De grond bestaat uit fijn zand met ijzeroxiden. Hier wordt bio-dynamisch gewerkt.

De druiven worden ontsteelt, voorzichtig geperst, op natuurlijke wijze gefermenteerd en ongeveer een jaar gerijpt voordat ze worden gebotteld voor een zeer beperkt aantal flessen.

De Côteaux Champenois Rosé Oser Le Rosé van Elise Bougy is een uitgesproken zachte en verrukkelijke roséwijn met heerlijke tonen van rood fruit en citrusvruchten. Het heeft natuurwijn achtige tonen.

De wijn wordt zo natuurlijk mogelijk gemaakt, niet gefilterd. Hierdoor kan iets depot in de wijn zitten, dat is niet schadelijk. Zoals ze zegt, het is een levendige wijn met veel energie en liefde.

Vanwege de beperkt beschikbaarheid is deze champagne is uitsluitend voor de Nederlandse markt.
Deze cuvee is uitsluitend voor particuliere aankoop en mag niet worden verhandeld.

Al jong ontwikkelde Elise (geboortejaar) liefde voor wijn. Haar vader, derde generatie druivenboer en coöperatie producent en daarnaast haar moeder een sterke gedreven artistieke vrouw die voor de verkoop van de champagne zorgde. Zo werd het haar duidelijk dat zij ook in de wijnwereld wilde stappen. Ze heeft de master Commerciële Internationale wijn en spirits in Dijon afgerond en daarna haar certificering voor champagneproducent gehaald bij de Lycee Viticole in Avize. Vervolgens besloot ze haar eigen wijn-agentschap op te richten waarbij ze Franse wijnmakers vertegenwoordigd in de Champagneregio. Denk aan Hubert Lamy, Pattes Loup (Bourgogne), André et Mireille Tissot (Jura), Clusel-Roch (Rhone), La Grange Tiphaine (Loire).

Toch was er ook nog altijd de vraag of ze het familiedomein over zou nemen. Haar voorwaarde was dat er dan biologisch en biodynamisch gewerkt zou worden en zelf zou produceren. Dat betekende een flinke transitie, waar haar vader door Elise haar aanstekelijke enthousiasme uiteindelijk mee akkoord ging. En zo is zij sinds 2016 champagneproducent en brengt zij sinds 2021 haar cuvees op de markt van ‘haar’ eerste jaar 2018. Elise is een harde werker met haar twee bedrijven en heeft een goed team om haar heen verzameld. Met als resultaat een eigen ‘boutique’ kelder en prachtig zuivere champagnes.

Ze bezit in totaal 3 hectare in het prestigieuze Grand Cru Le Mesnil sur Oger (Côte des Blancs) en Premier Cru Les Mesnueux (Montagne de Reims). Van de gehele productie bestaat 33% uit Pinot Noir, 33% Meunier, 33% Chardonnay. De leeftijd van de wijnstokken is minimaal 40 jaar. Sinds 2019 werkt ze biologisch volgens Ecocert waardoor de oogst van 2022 gecertificeerd zal zijn. Sinds 2021 werkt ze ook conform de bio-dynamische principes en zal ook de certificering volgen.
De gisting vindt plaats in inox vaten en eiken vaten. Elk perceel wordt apart gevinifieerd voor een optimaal resultaat. Er vindt geen filtering en klaring plaats. De stijl van het huis is zo natuurlijk en puur te werken. Er wordt geen sulfiet toegevoegd aan de wijn, waardoor er extreem schoon wordt gewerkt.

Andere suggesties…