Elise Bougy

Grand Cru ML18 2018

210,00

Aroma

Intense typische fruitige en minerale tonen.

Smaak

Complex, intens, drop en anijs, niet strak droog.

Druiven

100% Chardonnay

Jaar

2018

Vinificatie

Spontane alcoholische en malolactische gisting. Vinificatie in 600 liter demi-muids (eiken vaten) en een vat van 300 liter, 10 maanden gerijpt. Er wordt geen sulfiet toegevoegd. Er vindt geen filtratie of klaring plaats. In de fles 42 maanden gerijpt.

Regio

Côte des Blancs, Grand Cru Le Mesnil-sur-Oger

Dosage

0 g/l

Categorie

Blanc de Blancs, Brut nature, Duurzaam, Biologisch, Bio-dynamisch

Alcohol

12% alcohol

ProductcodeBR270518

ONLY FOR DUTCH MARKET

Dit is een cuvée uit de ‘Hors – Vibration N°1 collection’ oftewel de exceptionele serie van Elise Bougy.

Deze champagne is is de “vibratie” van het hart van het perceel ‘Chétillon de Haut’, in Le Mesnil-sur-Oger, een Blanc de Blancs. Uitsluitend van het oogstjaar 2018, een millésime. De wijngaard Chétillon de Haut, of ‘Châtillon’ dat betekent kasteel of vesting. En bevindt zich achter de replica van de Lourdesgrot in Mesnil. Het wordt wel gezien als heilige grond. Het perceel bestaat uit puur krijt en jodium, doorkruist met een combinatie van klei en kalk. Elise werkt hier volgens de bio-dynamische principes.

De beste druiven van het perceel werden geselecteerd en gevinifieerd in een demi-muid (eiken vat) van 600 liter en een vat van 300 liter gedurende 10 maanden, vanwege de exceptionele kwaliteit van de druiven en sap. Elise zegt: ‘De vintage 2018, het jaar van mijn eerste oogst, wordt geëerd met deze editie Nº1’.

De wijn is 42 maanden gerijpt in flessen afgesloten met natuurlijke kurk (en niet de gebruikelijke kroonkurk) om de aromatische intensiteit te bereiken. Er wordt geen sulfiet toegevoegd. Er vindt geen filtratie of klaring plaats. Er wordt geen dosage toegevoegd. De champagne is beschikbaar in zeer kleine hoeveelheden.

Dit is een geweldige wijn met intense typische fruitige en minerale tonen. Ook zijn er smaken van drop en anijs te herkennen. De partiële houtrijping geeft deze Blanc de Blancs een prachtige textuur. Een champagne om lang van te genieten.

Elk label van de cuvées in deze collectie zijn met de hand beschilderd door kunstenaar Camille Sardet. ‘Het is een unieke penseelstreek die de tijd van uitwerking en zeldzaamheid markeert’. Elke fles heeft een katoenen “tie-and-dye” stoffen bekleding van Maryne Guyot. Een techniek waarbij de stof bij elkaar gebonden is om het vervolgens te kleuren. Het toont het artistieke brein en liefde voor de kunst van Elise Bougy.

Vanwege de beperkt beschikbaarheid is deze champagne is uitsluitend voor de Nederlandse markt.

Al jong ontwikkelde Elise (geboortejaar) liefde voor wijn. Haar vader, derde generatie druivenboer en coöperatie producent en daarnaast haar moeder een sterke gedreven artistieke vrouw die voor de verkoop van de champagne zorgde. Zo werd het haar duidelijk dat zij ook in de wijnwereld wilde stappen. Ze heeft de master Commerciële Internationale wijn en spirits in Dijon afgerond en daarna haar certificering voor champagneproducent gehaald bij de Lycee Viticole in Avize. Vervolgens besloot ze haar eigen wijn-agentschap op te richten waarbij ze Franse wijnmakers vertegenwoordigd in de Champagneregio. Denk aan Hubert Lamy, Pattes Loup (Bourgogne), André et Mireille Tissot (Jura), Clusel-Roch (Rhone), La Grange Tiphaine (Loire).

Toch was er ook nog altijd de vraag of ze het familiedomein over zou nemen. Haar voorwaarde was dat er dan biologisch en biodynamisch gewerkt zou worden en zelf zou produceren. Dat betekende een flinke transitie, waar haar vader door Elise haar aanstekelijke enthousiasme uiteindelijk mee akkoord ging. En zo is zij sinds 2016 champagneproducent en brengt zij sinds 2021 haar cuvees op de markt van ‘haar’ eerste jaar 2018. Elise is een harde werker met haar twee bedrijven en heeft een goed team om haar heen verzameld. Met als resultaat een eigen ‘boutique’ kelder en prachtig zuivere champagnes.

Ze bezit in totaal 3 hectare in het prestigieuze Grand Cru Le Mesnil sur Oger (Côte des Blancs) en Premier Cru Les Mesnueux (Montagne de Reims). Van de gehele productie bestaat 33% uit Pinot Noir, 33% Meunier, 33% Chardonnay. De leeftijd van de wijnstokken is minimaal 40 jaar. Sinds 2019 werkt ze biologisch volgens Ecocert waardoor de oogst van 2022 gecertificeerd zal zijn. Sinds 2021 werkt ze ook conform de bio-dynamische principes en zal ook de certificering volgen.
De gisting vindt plaats in inox vaten en eiken vaten. Elk perceel wordt apart gevinifieerd voor een optimaal resultaat. Er vindt geen filtering en klaring plaats. De stijl van het huis is zo natuurlijk en puur te werken. Er wordt geen sulfiet toegevoegd aan de wijn, waardoor er extreem schoon wordt gewerkt.

Andere suggesties…