Elise Bougy

Grand Cru Les Coullemets 2019

Uitverkocht

Aroma

Bloemen, noten, intens, minerale tonen.

Smaak

Complex, intens, noten, appel, citrus, rijk.

Druiven

100% Chardonnay

Jaar

2019

Vinificatie

Spontane alcoholische en malolactische gisting. Vinificatie in 600 liter demi-muids (eiken vaten). Er wordt geen sulfiet toegevoegd. Er vindt geen filtratie of klaring plaats. 3 jaar gerijpt.

Regio

Côte des Blancs, Grand Cru Le Mesnil-sur-Oger

Dosage

0 g/l

Categorie

Blanc de Blancs, Extra Brut, Duurzaam, Biologisch, Bio-dynamisch

Alcohol

12% alcohol

ProductcodeBR270320

ONLY FOR DUTCH MARKET

Les Coullemets is een Blanc de Blancs van wijnstokken afkomstig van het perceel (lieu-dit) Les Coullemets onderaan in het Grand Cru dorp Le Mesnil-sur-Oger in de Côte des Blancs. Het is van de oorspronkelijke wijngaard van de oma van Elise Bougy, Marie-Louise Moriset. Die eert ze met deze cuvee door het breiwerkje op het label. Het is een millésime van het oogstjaar 2019.

Het perceel bestaat uit puur krijt, waardoor het de minerale en karakteristieke spanning van deze Grand Cru krijgt. Elise werkt hier volgens de bio-dynamische principes. De cuvée ondergaat spontane alcoholische en malolactische gisting. De wijn is gedurende 15 maanden gevinifieerd in demi-muids (grote eiken vaten) van 600 liter. Op basis van de oogst van 2019 heeft zich vervolgens langzaam een gecontroleerde oxidatie ontwikkelt dankzij een kurkrijping. Zoals Elise zegt: ‘Een echte aromatische bom!’ Zeer beperkte productie.

Dit is een hele spannende wijn met typische rijke en minerale tonen. Denk ook aan noten, appel en vooral ook zeer verfijnde mousse. Deze Blanc de Blancs is een absoluut pareltje. Een intense champagne om lang en langzaam van te genieten.

Vanwege de beperkt beschikbaarheid is deze champagne is uitsluitend voor de Nederlandse markt.

Al jong ontwikkelde Elise (geboortejaar) liefde voor wijn. Haar vader, derde generatie druivenboer en coöperatie producent en daarnaast haar moeder een sterke gedreven artistieke vrouw die voor de verkoop van de champagne zorgde. Zo werd het haar duidelijk dat zij ook in de wijnwereld wilde stappen. Ze heeft de master Commerciële Internationale wijn en spirits in Dijon afgerond en daarna haar certificering voor champagneproducent gehaald bij de Lycee Viticole in Avize. Vervolgens besloot ze haar eigen wijn-agentschap op te richten waarbij ze Franse wijnmakers vertegenwoordigd in de Champagneregio. Denk aan Hubert Lamy, Pattes Loup (Bourgogne), André et Mireille Tissot (Jura), Clusel-Roch (Rhone), La Grange Tiphaine (Loire).

Toch was er ook nog altijd de vraag of ze het familiedomein over zou nemen. Haar voorwaarde was dat er dan biologisch en biodynamisch gewerkt zou worden en zelf zou produceren. Dat betekende een flinke transitie, waar haar vader door Elise haar aanstekelijke enthousiasme uiteindelijk mee akkoord ging. En zo is zij sinds 2016 champagneproducent en brengt zij sinds 2021 haar cuvees op de markt van ‘haar’ eerste jaar 2018. Elise is een harde werker met haar twee bedrijven en heeft een goed team om haar heen verzameld. Met als resultaat een eigen ‘boutique’ kelder en prachtig zuivere champagnes.

Ze bezit in totaal 3 hectare in het prestigieuze Grand Cru Le Mesnil sur Oger (Côte des Blancs) en Premier Cru Les Mesnueux (Montagne de Reims). Van de gehele productie bestaat 33% uit Pinot Noir, 33% Meunier, 33% Chardonnay. De leeftijd van de wijnstokken is minimaal 40 jaar. Sinds 2019 werkt ze biologisch volgens Ecocert waardoor de oogst van 2022 gecertificeerd zal zijn. Sinds 2021 werkt ze ook conform de bio-dynamische principes en zal ook de certificering volgen.
De gisting vindt plaats in inox vaten en eiken vaten. Elk perceel wordt apart gevinifieerd voor een optimaal resultaat. Er vindt geen filtering en klaring plaats. De stijl van het huis is zo natuurlijk en puur te werken. Er wordt geen sulfiet toegevoegd aan de wijn, waardoor er extreem schoon wordt gewerkt.

Vakblad Perswijn: 17,5/20 punten, excellent!
Geur: bijzondere geur, intens, noten, appel, fijn vleugje oxidatie
Smaak: prachtig, diepgang, rijp, weeldering, balans, zachte mousse

Club Oenologique - Essi Avellan MW: 2019 - 93/100
Outstanding: a wine of superior character and style.
The Les Coullement vineyard in Le Mesnil-sur-Oger originates from Elise Bougy’s grandmother’s side of the family. In the fine 2019 vintage, the plot yielded a tiny 965-bottle production. À la Elise, the vinifications are done in oak in their entirety, and this particular cuvée has seen a long maturation in 600-litre demi-muids. Refined oak-lined nose, with heaps of delicious Chardonnay fruit. Ripe orchard fruit, lemon juice, vanilla and mirabelle plums. The palate has instant generosity and vinous appeal, the richness of it all beautifully lined by driven acidity. Creamy-caressing mousse and long, sweetly fruity length, despite the wine’s bone-dry nature. Drinking window: 2024 - 2030

Andere suggesties…