Dom Pérignon

Dom Pérignon 2012

189,00

Aroma

Witte bloemen, abricoos, rabarber, munt en de mineraliteit van as. Witte peper.

Smaak

Zure en bittere tonen die zorgen voor een strakke afdronk met gember, tabak en toast.

Druif

51% Pinot Noir, 49% Chardonnay,

Dosage

5% g/l

Vinificatie

Minimaal 8 jaar gerijpt, vinificatie op inox.

Jaar

2012

Categorie

Brut, Millésimé, Blend

Alcohol

12%

ProductcodeBR110112

De Dom Pérignon is alleen een vintage / millésime champagne. In dit geval van het jaar 2012. Elke vintage is een creatie en uniek, die zowel het karakter van het jaar als het karakter van Dom Pérignon uitdrukt. De Dom Pérignon Vintage 2012 is de 47e jaargang van deze verfijnde cuvée de prestige Champagne die op de markt komt – sinds de eerste, de jaargang 1921.

Na minstens acht jaar rijping in de kelders, belichaamt de wijn de perfecte balans van Dom Pérignon, de complete harmonie.

Het jaar 2012 was vol tegenstellingen. Een jaar met een fantastische oogst, maar er
moesten wel eerst wat problemen overwonnen worden. De natuur was onvoorspelbaar en onverbiddelijk:
stevige vorst in de winter en in het voorjaar, en tijdens de bloeiperiode een stortvloed aan regen, hagelstormen
en perioden van kou. De zomer kende verschillende hittegolven. De warmte en droogte waren erg gunstig voor
het rijpingsproces en deden zorgen over de gezondheid van de druiven verdwijnen. De oogst duurde van 10 tot
26 september. De smaak van de druiven bleek direct veelbelovend: een mooie balans tussen fris en gul.

De wijnmaker van het huis Vincent Chaperon zegt dit over de 2012;
‘Het geurpallet is vol en gevarieerd. Eerst bloemen, gemengd met fruit. Vervolgens meer
plantaardige aroma’s en mineralen. Het bouquet is stevig en neemt ons mee langs een spoor
van poederachtige, witte bloemen en nectarachtige abrikoos. Tot slot de frisheid van
rabarber en munt en de mineraliteit van as. Witte peper!

De energie overheerst bij deze champagne. Als je de wijn opent, volgt meteen een levendig
spektakel: een onstuimige explosie met een verkwikkende sensatie. Het accent ligt vooral op
zure en bittere tonen en dat zorgt voor een strakke afdronk met gember, tabak en toast.’

Dom Pierre Pérignon nam in 1668 de taak over als keldermeester in de Abdij van Hautvillers. 47 jaar lang bleef hij ontdekken en uitvinden om de kwaliteit van de druiven te verbeteren met nieuwe technieken in de wijnbouw. Hij zag bijvoorbeeld dat hij met zachte en fractionele druk op de blauwe druiven witte wijn kon maken. Het mengen van verschillende cru’s en druivenrassen gaf hem de beste wijnen. Dom Pérignon wordt alleen gemaakt van de beste druiven en mag slechts worden uitgebracht in de meest uitzonderlijke jaren.

Dom Pérignon zag het als zijn persoonlijke missie om ‘de beste wijn ter wereld te maken’. Dom Pérignon is een wijn als geen ander. Omdat Dom Pérignon een hartstochtelijke werker was en zeer precies observeerde, slaagde hij erin om van de niet-mousserende wijnen de sprankelende en prestigieuze wijn te maken die van de twee druivenrassen Chardonnay en Pinor Noir druif gemaakt werd.