Charles Heidsieck

Brut Réserve in giftbox

49,90

Aroma

Complex, elegant, brioche, tropisch fruit, pistache, amandel.

Smaak

Fris, weelderig, noga, room, pruim, kers, praline, vanille.

Druif

33% Chardonnay, 33% Pinot Noir, 33% Meunier

Dosage

10 g/l

Vinificatie

40% reserve van Chardonnay en Pinot Noir van gemiddeld 10 jaar oud, van de beste wijngaarden en uitsluitend van de beste jaren.
Gevinifieerd in rvs.

Categorie

Blend, Brut, Giftbox

Alcohol

12%

ProductcodeBR1407SA

Deze champagne is van een enorme schoonheid door de intense aandacht dit dit huis besteedt aan haar cuvées. Het is een champagne met de klassieke samenstelling van Chardonnay, Pinot Noir en Meunier. De champagne heeft een fijne, levendige en langdurige mousse als gevolg van van een lang en langzaam rijpingsproces in de krijtkelders. De druiven komen van 60 verschillende wijngaarden.

De aroma’s zijn complex mede dankzij reservewijn. Daarnaast heeft het een elegante, wulpse neus met een vleugje versgebakken brioche, rijke geroosterde tonen en zonovergoten fruit – mango, abrikoos en mirabellenpruim – geaccentueerd met gedroogd fruit, pistache en amandel.

In de smaak en textuur doet de champagne volgens het huis denken aan een ‘frisse laag nougatine op een fluweelzacht roomgebakje, gevuld met mollige rode pruimen en rijpe kersen’. De smaak is weelderig, fris, filmend en heeft noten van praline en vanille.

De champagne wordt in een chique giftbox geleverd.

Charles Heidsieck was een onvermoeide reiziger en entrepreneur met een grote liefde voor mousserende wijnen. Hij smeedde de basis van een grote lijn van champagnes die stuk voor stuk uniek maar toch herkenbaar zijn. In 1862 besloot Charles-Camille Heidsieck te focussen op grote kelders en niet op de wijngaarden. Volgens hem zijn in de champagne-industrie de kelders de sleutel tot succes. Hij liet het opkweken, onderhouden en oogsten over aan de boeren die met contracten aan zijn bedrijf werden gebonden. Zelf legde hij zich toe op het persen van de druiven en de vinificatie. Het bedrijf bezit nog steeds kilometerslange gangen in de krijtrotsen ‘Crayeres’ onder Reims. Sinds 2015 staan deze krijtkelders zelfs op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Zijn ongewone manier van werken ging niet onopgemerkt voorbij.

In de afgelopen twee decennia hebben keldermeesters van Charles Heidsieck maar liefst 12 keer de prestigieuze titel "Best Sparkling Winemaker of the Year" gekregen tijdens de London International Wine Challenge! Hun immense expertise en talent hebben internationale erkenning gekregen. Iedere keldermeester verklaart geïnspireerd te zijn in hun wijnbereiding door de moed van Charles en zijn gedurfdheid om buiten de kaders te denken.

De wijnen van Charles staan voor elegantie en zijn erg smaakvol. Ze zijn perfect gebalanceerd en hebben een betoverende complexiteit. Om de kwaliteit van de wijnen te garanderen en te behouden is het nodig om nauwlettend om te gaan met alle facetten van het proces en altijd veeleisend te zijn. Iedere wijn heeft dan ook zijn eigen handtekening: een sterke persoonlijkheid en een rijkelijke toon.

Bij Charles Heidsieck ligt de nadruk op de techniek, niet op de herkomst van de druiven. Het champagnehuis vermeldt op de etiketten in welk jaar de dégorgement plaatsvond. Ook het jaar van de "prise de mousse", het lageren van de geassembleerde wijn in de kelders, wordt vermeld. Het accent ligt op de assemblage van de wijnen en de vinificatie door de keldermeester. Zo bevat een Brut Reserve-cuvée een extreem percentage reservewijnen (40%) van gemiddeld 10 jaar oud. Dit is erg uitzonderlijk en levert een assemblage op met een onvergelijkbare textuur, in een typische Charles-stijl.

Certificering
Ook is er constante focus op het milieu. Zo wordt er veel aandacht besteed aan het behoud van de natuur en de bescherming van het ecosysteem. Dit heeft geleid tot een erkenning van hun wijngaarden als duurzame wijnbouw en zijn ze gecertificeerd als Haute Valeur Environnementale (HVE).

Vakblad Perswijn: 16 punten - zeer goed
Geur: breed, noten, brioche, peer, grapefruit
Smaak: kracht, breed, fijne rijping, finesse