Heb je je al eens afgevraagd wat de lettercombinatie op het etiket van een fles champagne betekent? Je zou kunnen denken dat dit een indicatie van kwaliteit is, maar dat is niet het geval! Ontdek meer over het champagne etiket!
Er zijn verschillende mogelijkheden om als wijnboer deel uit te maken van de productie van champagne. De wijnboeren in de Champagnestreek beschikken niet allemaal over dezelfde middelen. Onafhankelijke wijnboeren bezitten een eigen wijngaard en produceren ook hun eigen champagne. Anderen hebben de middelen om champagne te produceren, maar geen eigen wijngaard. Zij kopen bijvoorbeeld druiven, most of basiswijnen op, waarmee ze aan de slag gaan.
Een andere mogelijkheid als champagneproducent met een wijngaard, maar zonder middelen om van druiven champagne te maken, is de druiven verkopen aan een coöperatie. Een ‘coopérative de manipulation’ of ‘coöperatie ter productie’ is een samenwerkingsverband tussen wijnboeren en producenten. De wijnboeren kunnen de druiven dan laat persen door de coöperatie waarvan zij lid zijn. Bovendien kunnen alle andere fases van de productie ook de verantwoordelijkheid van de coöperatie zijn, die dan de champagne op de markt brengt.
Je kan veel informatie over champagne ontdekken op het etiket. Zo achterhaal je de herkomstaanduiding, de AOC, de naam van het merk of handelshuis, het type (droog tot licht-zoet), de naam van de producent, de inhoud van de fles, het alcoholgehalte en eventueel de speciale cuvée millesimé met oogstjaar. Champagneliefhebbers die graag weten hoe de gekochte champagne geproduceerd is, kunnen dit lezen aan de hand van 2 letters voor het nummer. Deze lettercombinatie geeft aan wie, van eerder genoemde mogelijkheden, de champagne gebotteld heeft.
Zorgen deze verschillende mogelijkheden voor een verschil in kwaliteit? Brengt een champagneproducent met een eigen wijngaard betere champagne voort dan degene die druiven opkoopt en daarvan champagne maakt? Niet per sé! Maar wij verkiezen toch ambachtelijke producenten, die het hele champagne productieproces in eigen handen houden. Daarom kiest Brouzje enkel voor champagnehuizen met eigen wijngaard en eigen productie. Zo kunnen we onze klanten champagne aanbieden die van begin tot einde met passie en ambacht geproduceerd wordt!