Regelmatig komen er vragen over champagne binnen via de Brouzje website. Die vragen gaan over van alles en nog wat. Bijvoorbeeld of je dik wordt van champagne, wanneer de oogst begint en of het formaat van de fles invloed heeft op de smaak. In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.
Als je het ons vraagt, het liefst zo vaak mogelijk natuurlijk :). Op wat voor moment dat is, dat maakt eigenlijk niet uit. Zelfs aan een luxe feestontbijt wordt champagne geschonken. Van welke andere wijn kun je dat zeggen? Champagne kan altijd. Bij de lunch past hij prima, als aperitief om de eetlust op te wekken doet hij het perfect en aan tafel combineert hij verrassend goed bij uiteenlopende gerechten. De ene champagne is natuurlijk de andere niet. Er zijn zo veel stijlen en smaken. Niet elke champagne is geschikt voor ieder moment, maar je vindt altijd een champagne die naadloos aansluit bij de situatie. Juist omdat er zoveel diversiteit is in champagne. In Frankrijk zelf is het heel gebruikelijk om een feestelijk etentje met een champagne af te sluiten. In België hebben ze altijd een fles koud staan die wordt geopend wanneer er bezoek komt. In Nederland drinken we vooral champagne als er echt iets te vieren valt. Hoewel dat langzamerhand toch iets aan het veranderen is.
Hieronder hebben we een aantal passende champagnes per moment voor je op een rijtje gezet:
Bewaar je de open fles één of enkele dagen, sluit hem dan af met een degelijke champagnestopper die voorkomt dat de mousse verdwijnt. Bij een goede champagne verdwijnt de smaak echt niet meteen, maar de bubbels lopen vlot terug. Champagnestoppers voorkomen dat. Ze zijn er in plastic en RVS, van € 4 tot over de € 30. Belangrijkste is dat de dop de fles hermetisch afsluit waardoor de druk goed bewaard blijft. Bij Brouzje zijn niet alleen wij zelf, maar ook veel sommeliers tevreden over onze dop met logo.
Coravin voor mousserende wijn
Coravin, het bewaarsysteem voor stille wijnen waarbij de fles niet wordt ontkurkt, heeft ook een systeem voor mousserende wijnen. In dit geval gaat de kurk gewoon van de fles waarbij altijd wat koolzuur verdwijnt. Na inschenken, hersluit je de fles met een speciale Coravin stopper. Daarna breng je met de Coravin charger wat koolzuur in de fles. Brouzje heeft het systeem getest en smaak en mousse bleven wel drie weken goed mits de fles niet te leeg is. Het is wel kostbaar in aanschaf en de koolzuur units dien je wel regelmatig te vervangen. De capsule op de fles van dit systeem neemt wel wat meer ruimte in dan de hermetische dop. Deze gadget is te bestellen via coravin.nl.
En of het sprookje werkt, door een lepeltje op z’n kop in de fles te doen? Dat blijft natuurlijk een sprookje.
Ongeveer vanaf eind augustus tot begin oktober. De oogstperiode hangt sterk af van het oogstjaar. Er mag pas geplukt worden als de druiven voldoende verkleurd zijn, een gemiddeld gewicht hebben en de verhouding tussen de suikers en zuren klopt. Daarnaast mogen champagneboeren niet op eigen houtje starten; het Comité Champagne bepaalt de officiële startdatum van de oogst. Deze brancheorganisatie monitort de ontwikkeling van de druiven al sinds 1956. Er zijn 600 controleposten verspreid over de streek en op basis van de verzamelde data geeft het Comité Champagne per gemeente aan op welke datum én per druif er gestart kan worden. Dat heet ‘Lever le ban de la vendange’. In 2023 mocht er in Bligny in de Côte des Bar op 4 september met chardonnay worden begonnen, maar in het warme 2022 gingen de eerste druiven in Montgueux, ook in de Côtes des Bar, er op 20 augustus al vanaf. Misschien klinkt het bemoeizuchtig van het comité; je zou denken dat de boeren de kwaliteit zelf wel bewaken. Toch is dat niet altijd zo en om te voorkomen dat er onrijpe druiven in de champagne terechtkomen, en daarmee de goede naam van champagne bezoedeld kan worden, is deze regel ingesteld.
Ben je benieuwd naar hoe de oogst in voorgaande jaren is verlopen? Lees het hier: 2014, 2015, 2016, 2017, 2019, 2020, 2021, 2022 of 2023? Lees ze via de bijgevoegde link.
Dat kan, als je er veel van neemt, maar dat is met bijna alles zo. Champagne bevat kilocalorieën (kcal). Die calorieën komen vooral van de alcohol. 1 gram alcohol bevat 7 kcal. In champagne zit gemiddeld 12 procent alcohol, dat komt neer op circa 84 kcal per glas. Naast alcohol kan er ook suiker in de wijn zitten. Zero dosage is de droogste champagne die er is en bevat maximaal 3 gram suiker per liter. Daarmee kom je op een totaal van maximaal 90 kcal per glas, maar in een champagne demi-sec mag 32 tot 50 gram suiker zitten. Dan tellen de calorieën sneller op. Gelukkig hoef je die niet bij elke fles zelf uit te rekenen, want vanaf de oogst van 2024 moet de voedingswaarde verplicht op het etiket staan. Vuistregel blijft: hoe droger de wijn én hoe lager het alcoholgehalte, des te beter voor de lijn.
Met champagne! Er bestaan allerlei cocktails met champagne, maar de klassieker maak je zo: leg een suikerklontje in een hoog glas. Week het in 5 centiliter angosturabitter, roer er 5 centiliter cognac door en vul aan met champagne brut. Kies bijvoorbeeld voor de Cuvée Royale Brut van Joseph Perrier of de Tradition van Marx-Coutelas. Beide zijn geschikte champagnes voor het maken van een cocktail.
We deelden al eerder een aantal ideeën voor champagne cocktails met fruit en verse kruiden, klassieke champagne cocktails en gaven tips voor het maken van 8 romantische champagne cocktails.
Gangbare maten voor champagne zijn de gewone fles met een inhoud van 0,75 liter en een magnum van 1,5 liter. Hoe groter de fles, des te langzamer ontwikkelt de wijn zich. In een magnum blijft een champagne dus langer jong, jeugdig en fris dan in de gewone fles. En kan daardoor ook geweldig ouderen. De verhouding zuurstof versus wijn in de fles is ook kleiner dan in de reguliere fles wat gunstig is voor de ontwikkeling. In kleine flesjes met een inhoud van 375 ml ontwikkelt de champagne zich het snelst. Die flesjes zijn dan ook niet bedoeld om twee jaar te laten wachten in je wijnkast.
Bij een ketogeendieet eet je zo min mogelijk koolhydraten, een matige hoeveelheid eiwitten en hoofdzakelijk vet. Doordat je heel weinig koolhydraten eet, verandert je stofwisseling en sommige mensen voelen zich daar fitter bij en vallen – als dat het doel is – makkelijker af. Bij een ketodieet zijn koolhydraten dus uit den boze. Een droge champagne bevat geen of nauwelijks koolhydraten. Daarom kan een glas champagne geen kwaad tenzij je keto lifestyle om afvallen draait. Wil je kilo’s kwijt? Dan kun je het beste zo min mogelijk alcohol drinken.
Heb jij een prachtige fles champagne gekocht of gekregen en wil je deze op de juiste manier serveren aan je gasten? Het is dan van groot belang om te zorgen voor een veilige manier van ontkurken. Daarbij is het weg laten schieten van de kurk eigenlijk niet bevordelijk voor het behoud van smaak en bubbelvorming van de champagne. Hieronder vind je de 3 stappen om een fles op de juiste wijze te ontkurken.
Na het ontkurken van de fles is het tijd om de glazen te vullen! Ook hier hebben we vier korte richtlijnen voor je opgesteld als handige reminder:
Al deze informatie en meer, vind je ook in onze champagnewijzer.
Om zoveel mogelijk bubbels te behouden zijn de moderne flûtes de beste optie, deze champagneglazen zijn voorzien van een hoge kelk. Een hoge kelk geeft ook altijd een luxe uitstraling waardoor de ervaring en gelegenheid nog wat feestelijker wordt. Maar om de aroma’s tot hun volste smaak te laten komen, is een bolvormig wijnglas juist beter. De langwerpige flûte is dan ook echt passée. Wij zijn daarom voor de nieuwe generatie ‘premium flûte’ zoals die van Jamesse. Bij complexe champagnes is het advies voor grotere versie te kiezen. Meer weten over de evolutie van champagneglazen?
Champagne wordt verreweg het vaakst geproduceerd van 3 populaire druivenrassen: de pinot noir, meunier en chardonnay druif. Pinot noir en meunier behoren tot het blauwe druivenras. De chardonnay tot het witte druivenras. De druiven zijn geselecteerd op basis van hun aanpassingsvermogen aan het terroir in de Champagne.
De meeste champagne soorten gebruiken een combinatie van deze drie, maar er zijn ook zeker champagnes die enkel één type druif bevatten, ook wel monocépage genoemd, zoals de Blanc de Blancs en de Blanc de Noirs. Overigens zijn er ook Blanc de Noirs met beide blauwe druiven.
Wat niet veel mensen weten, is dat er ook nog 4 andere druivenrassen zijn toegestaan. Dat zijn de arbanne, petit meslier, pinot blanc en pinot gris druiven, allemaal wit. Deze vertegenwoordigen samen nog geen 0,3% van de aanplant. Deze rassen worden ook wel de druiven van weleer genoemd. Maar deze ‘druiven van weleer’ kunnen zeker hele bijzondere champagnes opleveren. Zoals onze Cépages d’Antan van champagnehuis Aspasie gemaakt van 40% L’Arbanne, 40% Petit Meslier en 20% Pinot Blanc.
In een normale fles met een inhoud van 75cl zitten zo’n 50 miljoen belletjes. Erg veel dus!
In de wereld van mousserende wijnen worden er zeven verschillende suikerdoseringen aangehouden; van beendroog tot zoet. Vroeger werd champagne flink gezoet, maar langzaamaan werd deze wijn steeds droger. In de schaal gaat het verloop van doux (zoet) naar sec en demi-sec (droog en halfdroog). Echter, daarna werd de wijn nog droger gemaakt dan extra sec/extra dry waardoor er een nieuwe term moest komen en zo ontstond de brut, wat rauw in het Frans betekent. Uiteindelijk waren er boeren die voor puur gingen en helemaal geen suikerdosering meer toevoegden aan hun champagne, dit leidde tot de term brut nature of zero dosage. Hieronder vind je een overzicht met de doseringen:
Heb je zelf een vraag over champagne? Stel hem gerust! Wij geven je graag het antwoord.
Heb je na het lezen van dit artikel dorst gekregen? Bekijk onze webshop en zoekt iets moois uit!