Sip & Share: de sommelier editie – Robin Toen

Welkom bij een nieuwe editie van Sip & Share! Deze keer is de eer aan Robin Toen. Sinds 2022 is hij hoofd-sommelier bij restaurant RIJKS, gevestigd in het Rijksmuseum in Amsterdam. Dit jaar viert RIJKS zijn jubileum: het restaurant bestaat namelijk 10 jaar! Ter ere hiervan staat er een wel heel speciale cuvée op bij hun de kaart. Welke champagne dat is en bij welke gerechten Robin deze wijn graag schenkt, lees je later in dit interview.

Voordat Robin aan de slag ging als hoofd-sommelier, werkte hij in een totaal andere branche en had hij geen ervaring in de horeca. Bij zijn vorige baan stonden eten en drinken wel centraal. Wij waren natuurlijk benieuwd hoe hij in de wijnwereld is beland en wat hij hiervoor deed. Daarnaast vroegen we hem naar zijn meest bijzondere fles champagne in huis én welke champagne nog op zijn bucketlist staat. Dit en meer lees je in ons nieuwste interview!  

Voorafgaand aan de vragen, eerst een kleine ‘this or that’ met de keuzes van Robin.

Robin je bent nu 2,5 jaar sommelier bij RIJKS. Hoe ben je in de wijnwereld terecht gekomen?

Dat ging eigenlijk vrij plotseling. Ik werkte al lang in de viswinkel van mijn oom en tante, waar het de hele dag over eten en drinken ging. Iemand liet me daar een keer twee flessen chardonnay proeven, beide uit hetzelfde oogstjaar en van dezelfde wijnmaker.  De ene fles kwam uit Zuid-Frankrijk en de andere uit Puligny-Montrachet, maar wow wat een verschil! Hoe kan dit? Hier wilde ik meer van weten! Uiteindelijk ben ik na een paar jaar op de Wijnacademie terechtgekomen om vinoloog te worden. Daarna ben ik nog een paar jaar als visboer door gegaan om vervolgens in 2022 bij RIJKS binnen te stappen. Ik wilde graag bij een grote drukke zaak in Amsterdam werken en ik kon eigenlijk direct bij RIJKS beginnen. Het was in het begin wel even wennen, want ik had nog nooit in een restaurant gewerkt. Maar het ging me goed af en uiteindelijk is het vrij snel gegaan, want binnen een half jaar was ik hoofd-sommelier. 

Wij als champagne importeur kunnen natuurlijk geen wereld zonder dit bijzondere product voorstellen, maar wat betekent champagne voor jou?

Ook ik kan me geen bijzonder moment zonder champagne voorstellen. Een bijzonder moment in je leven moet worden gevierd met champagne, dat sowieso. Maar ook het begin (en einde!) van een lunch of diner, het zet zó lekker de toon. Dit is er trouwens bij de viswinkel al in geramd, ik kan me namelijk niet voorstellen dat er een viswinkel bestaat waar meer champagne gedronken wordt dan bij Fijnvishandel Santpoort aan Zee!

Ter ere van het 10-jarig jubileum van RIJKS hebben jullie een nieuwe champagne met eigen label, namelijk de Brut Lot10 in samenwerking met Domaine de Marzilly en Irma Boom. Bij welk gerecht schenk je deze champagne het liefst?

Ter ere van de verjaardag serveren we een speciaal RIJKS 10 jaar menu met als amuse miniatuur versies van drie RIJKS klassiekers uit de afgelopen 10 jaar: bonen in aspic, langoustine tartaar met groene curry en kaviaar en wulkjes met konijnenniertjes en gilda. Het zijn drie smaakbommetjes waar de krachtige Lot10 het fantastisch bij doet!

Als wijn niet alleen je hobby, maar ook je werk is dan heb je vast en zeker ook een interessante privécollectie. Wat is de meest bijzondere champagne die we in jouw wijnkelder kunnen vinden? En op welk moment open je die?

Dat valt eigenlijk best wel mee, ik probeer wel veel te kopen maar drink het net zo snel weer op. Sinds de geboorte van onze zoon drinken we thuis niet zo veel meer en gaat het bewaren iets makkelijker. En begint er zo waar iets van een verzameling te ontstaan 😉 Ik heb een fles Ulysse Collin ‘Les Perrières’ Blanc de Blanc 2012 waar ik wel heel veel zin in heb, maar dat hoeft van mij niet een vooraf bepaald moment te zijn. Een vriend die ik lang niet gezien heb of een mooie dag samen met mijn vriendin en zoon kunnen ook een reden zijn om zo’n fles open te trekken en er heerlijk van te genieten. Ik heb in ieder geval geen haast, hij kan nog wel even mee.

We vragen alle sommeliers en liefhebbers welke champagne er nog hoog op de bucketlist staat. Welke is dat voor jou?

Dat zou voor mij de Krug Clos du Mesnil en Clos d’Ambonnay zijn. De Grande Cuvée en de Millesimes zijn al zo ontzettend goed, dat ik me niet kan voorstellen hoe lekker die moeten zijn.

Als je – naast de Brut Lot10 – één favoriet uit ons assortiment mag kiezen, welke champagne is dat dan? En waarom?

Alle champagnes van Pierre Gerbais! Het aanzienlijk grote deel pinot blanc in alle champagnes geeft de wijn zo’n heerlijke zachte frisheid zonder heel strak of streng te worden. Vooral in het voorjaar en in de zomer biedt dit ultiem drinkplezier.